Saturday, 13 April 2013

Naim the superman...


    
     

            
                 " Hi teacher ! "
                Di sekolah tu he is the only one berani buat hi hi with me.Yang lain wish and behave prim and proper bila jumpa teacher around the school.
                "Amboi , whats your name ? "
                "Naim.." Muka sipu2 malu.
                " sekali makan nasi berapa pinggan ? " tengok badan quite chubby. In fact he is big for a standard 4 boy.
                " makan satu pinggan ja teacher, kalau lauk sedap makan dua pinggan "

                His friend yang kurus macam lidi who stood  close to him said,
                "saya makan dua pinggan teacher "
                "tak tanya pun " I said smiling. Dua2 senyum.

                "Naim tu kat dahi tu parut apa ? "
                " Parut jatuh pokok ke ? " I asked. tengok parut atas dahi dia macam awan larat..bersimpang siur.
                " Ni parut sejak lahir teacher.." he touched the birthmark gently..
               
                Kawan di sebelah said " teacher, depa dok kata macam2 kat Naim, dok perli dia pasai tanda ni "


     
               "Depa kata apa ? "
               "Depa kata @#$%^%$#  "
               Tak sampai hati  pulak nak tell you all here..
 
               "Teacher tau budak darjah 5 selalu dok buat Naim."
               "Tu ke. kesian Naim .." I said.
              

                 I pretended to look carefully at the mark, and said with a damn serious face.
                 "Naim tau dak, biaq pi depa nak kata apa, depa tak tau tanda ni makna apa "
                
                 "Apa makna tanda ni teacher ? " this time muka Naim lebih serious daripada muka I.
                 "Yang teacher tau, tanda ni maknanya bila besaq nanti Naim akan jadi kuat daripada orang lain"
                 " kuat macam  superman ke teacher ? "
                " Hm eh e..lebih kurang la."( serba salah pulak kata macam tu.tapi dah terkata nak buat macam mana )

                His face lighted up. Nampak happy giler..
             
                The next day he came to me with that skinny friend of his.
      
                 "Teacher teacher, betui kata teacher kemarin" his friend termengah2 beritahu I.
                 " Awat ? apa teacher kata kemarin ? "
 
                 " Naim lawan tumbuk dengan budak darjah 5 yang kata kat dia tu "

                 "Ha ? ? "  I stood up from my chair in the staffroom .

                 "Betui teacher . Naim memang kuat. Dia menang bertumbuk dengan budak darjah 5 tu. "

                 " Ha  ? ? " I looked at Naim's smiling face..I dont know whether I nak gelak atau menyesal ..

               


 






20 comments:

  1. hahaha...budak2 ni kan jujur teacher...

    ada yg ingin saya nyatakan ttg birthmark jenis ini dan bagaimana kemungkinan ianya terjadi tapi menyedari org kita yg amat sensitif dlm soal2 ini, maka biarla saya simpan jer dlm hati...

    ReplyDelete
  2. Ala Sweetie, ni yang buat suspence ni...cita la cita la....

    ReplyDelete
  3. akan citer bila kita dpt duduk berdua bwh pokok mangga keling sambil makan colek satu hari nanti theeee........................

    ReplyDelete
  4. hehe...dia betul2 menunjukkan kekuatannya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Kamsiah, mungkin dia sendiri pun tak tau dia lebih kuat daripada budak tu..actually kalau tengok badan, dia memang lebih besar dari lawannya tahun lima tu..

      Delete
  5. Hahhaaa...teacher dah bagi motivasi so maksudnya dia yakin dengan diri dan dengan teacher.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, tu la.dah tersilap la..saya pun tak sangka jadi macam tu.Tadi di sekolah bertembung dia nak turun tangga bukan main senyum lagi dok hi hi at kita..

      Delete
  6. alaaa ckp la,apa menda yg di ¢*]\»$ tu sob sob.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh dekda, dah tersimpan atas batu jemala patek.actually kesian kut one day Naim besaq dan terbaca blog ni.sebab tu tak boleh reveal..he he.

      Delete
  7. Dah taip berjela tapi hilang pula..aduhai
    IM
    Dah besar Naim ya.. taught him in yr 1 and 2.May he grows up to be a well rounded person .

    ReplyDelete
  8. Elok jugak tu cikgu.. tak la dia asyik jadi mangsa ejek ja.. bila dah berani melawan orang pun tak berani kacau..

    Makchaq pernah jugak bagi nasihat suruh lawan bila orang selalu kena kacau (anak makchaq masa kecik2 haluih.. tu yg selalu kena kacau..) bila sekali lawan dah tak kena kacau dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la makchaq,kesian kat dia.la ni sapa pun tk brani nak usik dia lagi.tambah2 saya dah warning sapa usik dia kena dengan teacher.now selamat la budak ni.actually saya tak mengajar pun kelas dia.cuma coincident saja 'ter' sembang dengan dia..

      Delete
  9. Hi IM
    hahaha.. cute lah you punya story, macam biasa... I senyum2.. feel happy whenever I masuk pondok you. I really love how you interact with the students. And especially with budak Naim tu with his birthmark. Tau lah mulut orang kan, slalu akan cakp2 yang bukan2. Kesian dia. Then you bagi motivation and semangat, made him ada confident and tak rendah diri. Mungkin budak tahun 5 tu ejek dia kot.

    ReplyDelete
  10. Hi flawless friend, lepas budak yr 5 tu kena tumbuk, org lain tak brani nak usik perli dia lagi..now bila tengok I senyum semacam ja. cool la konon..

    ReplyDelete
  11. hahaha...actually..bagus gak dia lawan..
    but kena guide dia la kot..
    kena bagi dia paham..if kita ada kuasa..jangan salah guna kuasa..
    if kita kuat..jangan salah guna kekuatan..
    nanti org tak akan respect kita..tapi org hanya takut pada kita...

    jadilah org yg berkuasa..kuat..tapi berilmu..boleh 'kawal diri' sendiri...
    itu lah org yg sebenarnya2 'kuat'...

    :)

    ReplyDelete
  12. betui sgt2 la chek oi.dia bertumbuk sekali tu ja.now tk pyah lagi .depa dh tau rasa pnumbuk dia mcm mana.now depa tk brani dah nak dekat.gd for him kan ?

    ReplyDelete
  13. Hi IndaMarya, I always enjoy your very heartwarming postings of your kids in school.
    Can't help smiling always when reading.
    You a lady with a real heart of pure gold.....warm, caring and understanding, sincere is your middle name.

    I am sure apart from your very attractive looks, your hubby fell in love with you because of the warmth you generate to those around you.
    I can tell you, not many like you....
    Wayyyyy to go, Chegu! See! Even young kids are drawn to your warm and caring self, as well that lovely smile of yours, very disarming. Ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi Lee, I am sitting on a hard plastic chair now but I feel like I am floating ha ha.Tq for all the puji-pujian..I am not all the time baik, manusia biasa .kdg2 naik angin jugak..becos now jadi cikgu ,clerical job banyak lebih dari actual teaching in class.sebab tu I entertain myself dgn budak2 ni.this morning I spotted one boy in year 4 who did not go out for his recess, bila tanya he said his father lupa bagi duit .so I bagi la, masa I was keeping my purse into my bag, dia dah lari without saying tq, so I cari dia di canteen, tengah sedap makan bihun sup, I whispered to him, " tadi kata tq dak kat teacher ? " with a red face he said, "tq teacher"..Actually Lee,bukan I feel big with rm2 tu tapi I kena put into his head, he has to say tq bila org tolong dia.Masa i turun tangga nak balik he was talking to a few of his friends , when he saw me, he stopped talking.just looked at me walked away.Then I heard his friend said, "tu la hang"..I guessed his friends must have asked him I dok bisik apa kat telinga dia di canteen tadi...hmmmm budak2..

      Anyway ,TQ Lee for stopping by.have a gd day my friend.

      Delete