Sunday, 4 December 2011

Kain dalam cikgu luruh..!!

    
   "Ok semua buka muka surat 25 .Mat Akhir baca dengan kuat dan jelas." The voice of my cikgu Bah Melayu  giving instructions.It happened when I was in Std 2 .I remember this one very clearly because....you will know why at the end of this post..Keep on reading.

         Mat Akhir stood up and read. I was then looking at some beautiful pictures in my story book in my desk. A beautiful story of some princess.
    
       I thought no one was looking because everyone was concentrating with Mat Akhir's reading. I look up, my cikgu was standing facing the board..He he selamat.So I continued reading 'my' story book..bukan semak buku teks B Melayu  ...!

      Suddenly I felt 'bedebab' on my back. My cikgu was standing behind me.Awat la I tak perasan dia lalu di tepi I tadi...
     "Amboi na, orang suruh semak bacaan , dia dok baca buku cerita na." and ...bedebab, once more a big one kena my belakang.
     I got both , malu and sakit..She threw  my story book out of the class. I looked at the book flying over my head..kesian buku tu tak bersalah.
    I will never forget that incident.Shame on me..

    27 years later when I dah jadi cikgu, and got transferred from SRKSM to SKSP, I saw her in that school. Of course la, my cikgu bah Melayu way back when I was 8 years old dulu . She didnt change much except now she is wearing glasses.

     I was passing by her class one morning.She was writing something on the board. She did not realized I was standing at the door of her classroom.
     Suddenly I noticed something on the floor. Her petticoat was there lying around her feet. She did not know.A few girls were gigling away now.

      "Cikgu, kain dalam cikgu jatuh, " they were saying .The boys were pointing and said." La kain dalam cikgu terlondeh.."

      I knocked at the door and said." Kak xxxx, tu kain luruh.."
      Tersipu2, she picked up the material,and turned to her pupils.
      "Awat hangpa tak habak kat saya ?
      I said "depa pun baru nampak  cikgu."
      "Nah cikgu ambik beg plastic ni , masuk kain dalam tu .boleh pi salin..mai saya tunggu sat kelas cikgu.."
              The next morning in the staffroom I heard her telling the others about that funny story.When she saw me she laughed even louder.

            " Nasib baik Maznah mai masa tu, kalau tidak saya boleh terjatuh tersangkut kain dalam saya."

        Everyone laughed...In my  mind I was thinking back macam mana dia tabuh belakang I dulu.But she was my teacher, if I were in her place maybe I would do the same kerana marah..
        Been a long time since I last saw her in SKSP. Wonder what she is doing now. She retired long ago..Wish you all the best Cikgu . Moga cikgu terus sihat and panjang umur..Amin..



.....

9 comments:

  1. Pakai kain dalam paras lutut dengan renda besar memang sexy, kat area opis saya ada sorang akak yang selalu pakai tudung labuh dengan jubah siap bersarung tangan dan pakai stokin kaki lagi. Kebetulan, satu hari tuh masa kat kedai makan masa dia bangun untuk bayar di kaunter bayaran saya nampak macam something pelik jer dibalik jubah hitam yang dia pakai. Memang betul lah, aku tengok akak yang agak cantik tu nampak bentuk renda kain dalam dia sejelas-jelasnya kat bahagian atas sikit dari lutut dia nampak renda yang besar huhuhuhu. Dia pakai jubah hitam yang jarang disertakan dgn kain dalam jenis paras lutut berwarna kuning cair dan renda besar. Masa tu dia nampak sexy sbb kain dalan yang dipakinya jelas nampak disebalik jubah yang jarang tu. Lepas peristiwa tu saya pun turut pakai kain dalam paras tutut dengan renda besar ketika pakai jubah atau baju kurung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear, so bahagian lutut nmpak jlas la? aduuuussss. bagaimana itu dong?he he.
      last Ramadan, I was shopping with my daughter. tiba2 masuk a young lady pakai a very fitting dress dengan kain feshen duyung.alamak she didnt have anything underneath except her undrwear.The material was so flimsy..so thin I nampak macam dia naked..memalukan...and a few guys were there ternganga tengok..he he.

      Delete
  2. bu mertua sypun pernah jugak pakai kain dalam paras peha dan lutut kepunyaan sy. Benda tu jadi masa sy baru kahwin. Masa tu sy dgn mak mertua sy tu tgh lipat kain. Dlm tgh tipat kain tu mak mertua sy lipat kain dalam sy yg berparas peha. Masa tu dia tanya dgn hairan yg kain dalam tu siapa punya. Sy jwb kat mak mertua sy yg kain dalam tu sy yg punya. Die tengok kain dalam tu n tanye sedap x pakai kain dalam mcm ni. Sy ckp ok je. Masa tu die mintak pinjamkan kain dalam tu mase nak pergi ke majlis kenduri kawin sedare. Sy pun bg le pinjam. Lps mak mertua sy pakai lain dalam sy tu tuk majlis die kate kain dalam tu mmg sedap sbb kain die x panas dan licin. Skrng ni die selalu pinjam kain dalam sy mase nak gi kenduri atau masa kat majlis. Baju kurung yg biasa mak mertua sy pakai jenis kain satin oleh tu mmg nampak line kain dalam sy yg paras lutut dan peha dari kain bajunya. Sy jgk selalu gallakkan mak mertua sy supaya pakai kain dalam paras lutut dan peha kepunyaan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalao Pakai skirt panjang jarang Dan Pakai kain dalam sampai lutut biasa boleh nampak bayang rendanya kain dalam,sebab sekarang dalam office ramai perempuan Pakai macam tu.jadi saya pun ikut Pakai kain dalam sampai lutut Dan renda mesti nak besar.

      Delete
    2. kat sklh asrama yg sy bljr ada jugak ustazah pakai kain dalam paras lutut yg renda besar, ustazah tu biasa bertudung labuh dan berjuba ke sklh. bila dia jalan kat koridar sklh bayanagan kain dalam dia nampak dari jubah dia. nampak mmg cantik, dan skrng ni ramai cikgu n ustazah dah mula ikut pakai kain dalam paras lutut yg rendanya besar dgn baju kurung atau jubah jrg. budak perempuan sklh ni pun dah mula pakai kain dalam paras lutut.

      Delete
  3. mungkin kain dalam singkat ni tak panas kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu sy tak pakai kain dalam, sampailah satu hari kat office buat majlis jamuan hari raya antara cawangan. Masa tu sy kenakan baju kurung dengan kain belah depan. Baju kurung sy tu jenis moden sampai peha je dan bajunya taklah jarang sangat tetapi kain die mmg jarang. Sy pun tak peras bende ni, last kawan sepejabat sy yg tegur. Ape lg baru kelam kabut nak cari kain dalam. Last ade kawan dari cawangan lain yg pinjamkan kain dalam dia sbb kain baju kurung dia tak jarang. masaalahnya kain dalam dia tu jenis satin sampai paras lutut je. Masa tu sy rasa drpd langsung tak pakai kain dalam; setakat tunjuk bayang betis tu tak jadi masaalah pd masa tu lalu sy pun pakai kain dalam dia. Kain dalam dia mmg sedap untk di pakai sbb tak panas dan kainya dr jenis yg licin. Lepas majlis sy cari kawan tu untuk pulangkan kain dalamnya tp malangya kawan tu dah balik. Mungkin dia lupe ttg kain dalamnya kot. Sy pun tak tahu dia tu asal dr cawangan mana. Sekarang ni kain dalam tu dah jadi milik sy. Kerap kali jgk sy pakai kain dalam tu bersama skirt pajang jarang ke office membuatkan bayangan renda kain dalam tu jelas nampak. Skrg dalam office ramai perempuan pakai macam tu, jadi saya pun ikut pakai kain dalam sampai lutut dan renda mesti nak besar. Skrg ni hari-hari sy pakai kain dalam kat office dan rumah. Kebanyakan kain dalam sy adalah dari jenis pendek 14 inchi, 19 inchi berbelah dan kain dalam labuh berbelah sampai ke lutut untuk digayakan dengan kain kebaya dan baju kurung belah. Sy jgak ada 2 helai kain dalam labuh yang x berbelah.

      Delete
    2. Nk pinjam juga kain dalam...sbb saya mmg jarang pakai kain dalam masa kerja walaupun kain tu jarang...dulu pinjam kwn serumah punya warna pink dan hitam mmg sedap pakai tp dia dh pindah ke tpt lain so skrg saya dh x berkain dalam lg...pakai legging je kt dalam...

      Delete
  4. Sy ni guru gak kat sekolah menengah... memang sy pakai kain dalam mase kat sekolah... biasa sy pakai yg paras lutut je... renda besar gak.. sebab kalau pakai yg labuh rasa panas pulak dgn cuaca sekarang ni.. kadang nampakgak bayangan renda kain dalam tu..

    ReplyDelete