Tuesday, 6 December 2011

Teringat buah keriang...




         Dulu on the left side of my house there was this pokok keriang.It was a big tree indeed and so tall with lots of keriang. My kids maybe tak tau pun apa itu buah keriang.Keriang are a little smaller than black berries. And if you eat them you cant hide it because your tongue will turn purplish black too like the buah keriang.
        In those days there were lots of keriang around the village.They were sweet and tasty. I love them., but so hard to get them because the trees were tall and my mum was really against the idea if we try to climb and get them..
     . In my class masa tu there were a few kids who sold keriang in school.They put the fruits in banana leaves made into a cone dan di semat dengan lidi supaya tidak jatuh. Satu hanya 5 sen..By the time we got back into class after recess, semua orang senyum dengan mulut warna purple..and semua gelak.Kadang2 cikgu2 pun makan di staff room...depa pun teringin juga..

      About 500 meters from my house there was this man..Pak Hamid ( not his real name ) who sold keriang everyday during the fruit season. .He would wrap the keriang in banana leaves and carried them in a basket around the village.
      Sometimes my brothers would try to climb the keriang tree to get the black juicy keriang. Belum sempat panjat dah kena rotan kaki ..Satu masalah, dia suka berbuah di hujung dahan.Dahannya pula rapuh. Sikit je silap langkah boleh patah..and peraap....finished...
   
   One day we waited for Pak Hamid to buy the keriang.Tunggu punya tunggu, punya tunggu..Pak Hamid tak timbul-timbul..( tiru dialog P Ramlee dalam seniman bujang lapok ).

      The next day we got the bad news. Dia jatuh pokok keriang.They found him under the big tree, one hand still holding a plastic bag of keriang. He was dead. ....! !
  

    This is pokok keriang.Mostly found in the northern states of Malaysia. I am drooling just to look at the keriang on the tree.I wonder di mana la ada di jual buah ni lagi...anybody knows??




....

5 comments:

  1. Terkenang zaman kecik2. Bentang tikaq baja gaji dahan keriang pas tu ramai2 rebut cari buah keriang dalam dahan tu.

    Keriang dot pun not bad. Kelat2 menambat selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Aina, betui tu, masa berebut2 tu yang sedap makan tu kan?

      Delete
  2. Hello Inda How r u? I am in search for Buah Keriang everywhere now for my wife. She is pregnant and her craving for Buah Keriang has made me to be like a detective searching for it for almost 2 months. Saya dah masuk keluar kampung kampung kat penang ni,,,,,dahan buah keriang pun tak nampak la, Please enlighten me where can i find this fruit.

    ReplyDelete
  3. Dear Mohan, kesian dia.awat dia teringin buah tu?, kan susah nak cari ? as far as I know memang payah nak cari buah keriang ni sekarang.lagi pun its not in season..u kena pi lagi masuk kampung and ask. selalunya di kampung lama2 sebab pokok keriang is a big tree and usually you cn find it in kampung lama.kampung baru2 memang tak da.keep searching .kampung di Penang ada lagi yg real kampung kan? here in Perlis dah jarang jumpa buah ni di jual sebab pokok besar org muda2 mana mau take the innitiative to climb kan? I pray she will get it before she deliver yr beautiful baby.I will call u kalau I jumpa ya..I will try find here in Perlis, although chances are vry slim.

    ReplyDelete
  4. Kalau saper2 yg dok area hutan melintang perak...leh dapatkan buah ni kat kedai runcit orang india...pokok dia betul2 dpn kedai runcit tu..kalau dari simpang bagan datoh/telok intan dlm 2km..tgh berbuah lebat...mungkin sampai bulan ogos masih ada buah lagi

    ReplyDelete