Friday, 18 July 2014

Sapa tak posa hari ni.?




         "Sapa tk posa hari ni ?  " tanya ustaz.
         "Saya ! ! "
         Beberapa tangan kecik angkat tangan.Murid2 dari tahun satu dan pra sekolah. Jujur betui.no cheating. he he.
         Ustaz pun terus berceramah lagi. Sirah Nabi included. terlopong mereka dengar. But only for a few minutes. Then bila dah rasa boring, semua mula bersembang sama sendiri.

        Kanak2.They cant focus for a long time macam orang dewasa..Tapi cikgu2 pun sama kalau berkursus memang nampak nyata. Orang bagi kursus kita sembang di belakang.Tak boleh kuat kita bisik. Yang pasti nak sembang..So nak marah budak2 pun tk boleh kan ?
                                          
                                                           

                  Pengisian Ramadhan. Budak2 dengar ceramah ..cikgu dengar sambil buat hal sendiri.
         
             Pandai Ustaz tarik perhatian. Bila tengok budak2 dah garu sana sini, dia ajak bernasyid lagu2 Raihan yang popular. Sebab dia sendiri  tak pandai nasyid maka di sediakan CD. Budak2 terus bernasyid dengan lantang. muka ceria.
             Sebelum akhir ceramah, siap ada soalan . Sapa boleh jawab dapat hadiah.Apa lagi berebut2 angkat tangan. Budak2 memang suka hadiah. (Cikgu pun sama he he ).


                Gambar ni bukan apa. Kawan ambik bukti kehadiran dengar ceramah Ramadhan. he he.



6 comments:

  1. salam,

    kan...kan... kita sendiri pun kalau time ceramah seminar.. mula2 jer focus lepas tu mula buat benda lain..budak-budak apatah lagi.. itu tak masuk lagi bab semua benda setuju jer asyik angguk kepala manjag rupa2nyer dah tertidoq..hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih.betui blu4sky, semua kita dah lalui.tambah2 kalau duduk belakang.best giler kan? .cikgu pun sama.dok kata kat budak2 he he.

      Delete
  2. Yang terang dan nyata kalau ceramah bab agama. Bukan saja bercerita dibelakang mata pun selalu mengantuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui Zai Tarawikh pun ada mlm yg kita tersengguk2. saya kalau berbuka mkn nasi msti mengantuk..now dh tukar mkn ringan2. masa sahur baru mkn nasi.

      Delete
  3. igt lg cikgu sound
    'saya ngajar depe, awak ngaja alik blake
    (saya mengajar di depan, awak mengajar kat belakang)
    hihi

    ReplyDelete