Monday, 21 July 2014

mak bangun pkl 9 anak pkl 12....


        I call him 'Aad. His name is too long. A boy from the C class too. Now everybody start calling him that .macam saya panggil.
        Masalah dgn budak ni ialah dalam seminggu dia mai sekolah 2 or 3 days saja. Pernah a few teachers buat rombongan pi rumah dia awal pagi to see what really is the matter for his absence tu.

       The mother was still in bed. It was already almost nine in the morning. kalau dah mak bangun pkl 9 anak apatah lagi.

       Siap bagi alasan malam tidur lambat itu ini.bla bla bla..and that day masih tak pi sekolah  jugak..

       Today he came to school. Last week for the whole week tak mai. Bila tanya why.? dia kata mak dia tak bangun dia pun apa lagi tiduq la..sambung lagi. walhal last week ada trial exam..

       Someone told me dia tolong sepupunya jual air at pasar Ramadhan. He told me pulak dia demam.
       "Mana MC awak Aad.? "
       " Saya tak pi clinic teacher, saya makan panadol saja."
       " Muka kamu nmpak fresh saja.Tak pucat apa pun. nampak sihat ja."
      Masa tu baru pucat muka dia..

      So he has to do all the tests that he missed. Nmpak dia boring sungguh. Each paper attempt 20 minit dah hntar. I saw him doing his BM paper. langsung tak baca soalan, dia main tanda saja yang mana dia nak..
      For his mathematics , his math teacher suruh dia buat smpai almost sejam setengah....hoping he has ample time to calculate. Bila he came back for the paper, Aad was fast asleep on the sofa dalam bilik guru...

     Adoi garu kepala tak gatai la jawabnya...
 macam2 perangai budak2. I dont blame him. Anak2 di besarkan dan dididik oleh ibu bapa di rumah. Kalau didikan di rumah kurang maka jadi la macam yang terjadi pada Aad..apa la nasibnya di kemudian hari dalam kehidupan serba mencabar ini dimana hanya yang terbaik saja yang akan mendapat ksenangan...

      Tomorrow he will be doing his English paper 1 and 2. I hope I wont  lose my temper...kalau ikutkan hati mau luruh 2, 3 batang gigi kena penampar dengan saya..sanggup kah saya buat gitu? ..
      

14 comments:

  1. mak dia kerja apalah bangun tengahari mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Nieda, setahu saya suri rumah ja..maybe ada kut parttime kat mana2 kut

      Delete
  2. Replies
    1. saya pun dh letih.sikap budak tu sndiri kdg2 boleh hilang juga sabar kita..

      Delete
  3. Saya baca mulanya nak marah... then rasa sedih sangat. Kesian budak tu. Memang ada ibu yang bangun lewat then anak pun ikut kesiangan. Sedihnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. u know wat Azie, hari ni tk mai pulak sekolah.kawan2 dia kata dia demam. adoi ..baru kita nk ajar dia bahagian yg dia tk faham dlm latihan kemarin..

      Delete
  4. Salam kak IM,
    the parents dah divorce ke? sian kat anak ni
    ..besok besar jd apalah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak bapa masih ada..tu la kalau sikap mcm ni terus-terusan, 5 tahun lagi apa nk jadi? bila dia dh besar.

      Delete
  5. inilah masalahnya... sedih ingat future anak-anak bangsa melayu...if the parents don't want to wake up what do you expect from their child...long sigh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. naniasda saya dah tengok mcm2 hal.kebnyakan dari ibu bapa Melayu..ish lemas dgr kan?

      Delete
  6. SIMPATI PD ANAK ITU
    MOGA MAK NYA DIBERI PETUNJUK, DIA BAKAL MEROSAKKAN ANAKNYA SENDIRI

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui Irfa.kemarin dia tk mai sek.hari ni mai pulak.ikut suka hati dia saja..

      Delete
  7. Kak, I think mak dia perlu dikaunselingkan dulu. Most of all, kena bagi khemah ibadat sampai mak dia insaf seminggu dua...baru dia boleh arrange anak dia pula. Need to start somewhere, though

    ReplyDelete
  8. He he..payah Aziela ,payah.hari ni tk mai sekolah pulak dia..tk tau nk ckp apa.exam tinggal sebulan lagi..adoi pening kepala cheq..

    ReplyDelete