Sunday, 27 January 2013

Kisah cream...



         End of last month saya pi supermarket nak beli cream, salesgirl yang jaga tempat tu came to me,
    "Kak, nak cari apa kak?"
    "Saja nak tengok2 cream  ni. "
    " Yang ni tak baguih kak, meh saya tunjuk yang baguih punya, bila kak pakai nanti kulit jadi halus, lembut, cekang."

      banyaknya dia bagi kebaikkan cream yang satu tu..nak melaris benda pun agak2 la,  saya bukan muda lagi, saya dah tau cream yang mana sesuai dengan saya  dan yang mana tidak.Dan orang tua macam saya akan tetap dengan apa yang saya pakai selama ni.payah nak tkar2..hanya kadang2 saya try yang baru bila saya dah habis baca dan pasti.

     " kak, tau dak, boleh kalau kak nak pakai cream lain, tapi cream ni paling best sekali kak, saya pun pakai cream ni.."
     I looked at her .Umur dalam lingkungan awal 30 an kut.
     "Tak pa adik, saya tengok dulu na? " I started to move away to the nearest rack.tempat cream juga..cream muka, day cream , night cream...segala ada.

     I thought I will have some peace, rupanya tak dak juga, she was beside me in an instant,..
     "Kak kalau kak nak cream muka, kak ambik yang ni, yang ni memang mujarab kak, SAYA PUN PAKAI CREAM NI "
     Tang ayat tu yang buat saya menyampah..Saya masih diam..dalam hati dah mula sejuk panas, palpitation dah mula laju.. Sikit2 saya pakai ini, sikit2 saya pakai itu..hang sapa?
     Melihat saya diam, dia pun kata, "banyak orang beli cream tu kak, tapi tak berkesan, lepas tu depa mai beli yang ni jugak."
    .Dalam hati saya mungkin dia dapat commission kut bila cream yang dia puji2 tu laku.
     I looked at her face, jerawat banyak, yang baru tumbuh, yang dah kering, yang dah berparut. Kulit dia berminyak,
     I took the cream which I want to buy, and walked to the cashier..
     "Kak, ambik la satu cream ni, baguih ni, saya pakai dah lama..baguih kak"

     That was the last straw and I forgot what came over me masa tu, I faced her and blurted out .Tapi volume saya terlebih perlahan sampai telinga saya sendiri tak berapa dengar. Saya bisik kat dia..

     "Adik look here, saya mai sini nak beli apa yang saya nak beli, betui adik boleh kempen kat saya , cerita kat saya,hanya  kalau saya minta pandangan adik .Kalau tidak biaq la saya choose in peace. Saya ni nak cepat, kerja saya banyak di rumah (teringat petang tu nak buat mee rebus di rumah )

     " Satu lagi saya rasa cream tu tak sesuai la dengan kulit adik, adik kena pakai cream for oily skin, and boleh dak saya nak habak satu benda, seminggu sekali adik kena scrub kulit na..or pakai mask, and jerawat tu bila dah masak putih macam tu kena picit keluaq dengan tissue, and terus pakai cream jerawat.  InsyaAllah dia kecut..tadi saya tengok adik dok picit2 jerawat tu, baik jangan buat selalu, sebab jari kita ni penuh kuman, nanti bertambah banyak jerawat adik naik."
    She stared at me as I walked away. Bila dah habis bayar , I turned to look at her, I saw her pot-pet to her friend, mata dok tengok saya.

     Biaq pi apa hang nak kata apa kat aku...Entah pasai pa hari tu saya kurang sabag sikit, sensitive sangat pulak. Tapi the fact that I cakap pelan2 tu dah kira ok kan?
    Yang pihak counter kecantikan tu pun carilah jurujual yang boleh meyakinkan kita baru kita teringin nak beli. Betul dak kawan2..
    Ingat senang ke jadi pompuan yang berusia ni, cell kulit lambat berganti, pigmentation menunggu peluang saja nak jadi tetamu di muka, SPF cream  ada lah sahabat baik di usia begini, kalau keluar rumah, air kena minum banyak, so that our skin tak jadi kering macam daun kayu yang tak di siram selama 3 hari.. Antioksidan in Vit C and D boleh membantu membaiki kerosakan kulit..

     Sapa pun tak boleh melawan tua, tapi kita boleh try to grow old gracefully. Kulit kita adalah harta kita sepanjang hayat, hitam ke putih ke tak kisah. asal kita jaga...jangan abaikan walau satu hari, macam kita tak lupa berus gigi, macam tu lah jangan lupa cream kita.
       
      I got the cream that I want , drove home,and boleh cepat balik masak mee rebus tulang ...he he..
    
  

                                   Me, last month di Johor .teman cucu di Hello Kitty Town..( bulan ni tak payah beli cream lagi..bekalan dah cukup  he he).Have a good day everyone..


23 comments:

  1. hihihiii...budak tu kempen kat salah orang daa...

    I pun rimas bila ada salesgirl dok ngekor mana kita pi...suka hati kita la nak beli yg mana satu, ya dak?

    betul la cikgu, bila dah semakin berusia ni, mmg kena alert ngan penjagaa kulit, ya tak? I ni lagi la....dok ngadap api hari2...pigmentasi mmg tunggu time jer nak melambak keluar...kalau tak rawat dgn betul, hancus laa...

    you mmg vogue, my fren!

    psssstt...taknak buang ker your WV tu...?

    ReplyDelete
  2. Hahahah meme la kak kan.. dia di byr komisen utk produk yg dorg jaga tu.
    Benci gak dgn promoter camnih.
    Duk claim produk tu elok bla bla bla tapi tengok kulit muka.. aishhhh sempat kata "kulit muka aku lg elok dari dia.. tak pakai produk sgt pun" eheheh.

    Tak suka masuk mall pastu tiba2 ada org ngekor, kalu buleh nak rapat dgn badan kita.. nyampah!

    ReplyDelete
  3. Dear Queenie, betui tu rimas gila bila depa dok ekor belakng kita, suka hati kita lah nk bli apa kan? memang susah nak halang pigmentation dri naik..last 2 weeks saya pi KL dgn kawan2 , berjemur kedai ke kedai, lintas jln KL kan panas..balik Perlis tengok2 dah menjelma sikit tone wrna lain di pipi kanan, adoi, apa lagi bkrja keras la kita ,bukan boleh tunggu, lagi lama lagi merebak..saya ni kalau apply di kulit ok saja, tapi tk brani bab2 makan supplement yg ada collagen ke atau yg swaktu dgn nya. my friend dh kena cancer n doctor tanya "what have you been eating.you are feeding the cells." takut kan? sbab tu dok peringat my girls tk payah la collagen2 ni semua..bahaya.

    I kagum dgn you walau pun dok mengadap api tiap hari tapi klit cntik.gebu saja.untung la org kulit putih mcm you kan..? apa pun msti you spend time jaga kan? kulit putih lagi cepat nmpak kalau ada cela.kulit saya kena tengok betul2 baru nmpak celanya..he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. collagen feeding the cells? euwww ngerinya...saya ada makan collagen tp under kawalan doktor, pastu stop dah...pastu ada kawan kasi collagen lain, try la jugak sbb nak amik hati (gila punya kerja) tp dlm dua minggu I stop, hati tak sedap sgt bila makan tu, lg pun mana boleh makan colagen sebarangan kan? pastu jumpa ngan doktor pakar kulit, sembang2 ngan dia, dia ada bitau la sesetengah collagen punya kesan sampingan yg kita takleh nampak pada hari ini, selain cancer ia juga boleh sebabkan kereputan tulang...esp tulang lutut...aduii ngeri I!! taknak la jalan terhencut2.. nak duduk payah nak bangun lagi payah...takut la!

      lebih baik berbaik sangka pada usia tua...welcome to old age, at least kita boleh diri sama tinggi dan duduk sama rendah ngan our "senior citizen" kat Ontario tu, siapa lagi kalau bukan Uncle Lee....hihihi....

      Delete
  4. Dekdaa, sungguh .kalau gi shopping ada promoter dok ngekor meme nympah habis.
    mcm mana prsiapan nak jdi pengantin? dh selesai? tk lama lagi kan? msti brdebar2 tnggu hri bahagia...suke la tu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape eh kat mesia ni.. dorang di train supaya follow kita sambil tgk kita ni mcm pencuri ke?

      Persiapan.. camtu gak... nak buat last minit biar berpeluh kekekeek.

      Delete
  5. Queenie, betul my friend's doctor kata she is feeding cancer cells with collagen. now dia tk ambik dh collagen but continue with her daily routine, eat balance food and paling penting hati senang.Muka kita ialah crmin hati, so kita senyum la biar nmpak berseri na? walaupun kdg2 hati sakit, kita senyum jugak..lama2 msalah akan hilang jugak .Of course Mr Lee tu is one happy man.a prson yg ada principle...kita ni senyum pun jadilah walaupun tk kaya mcm dia.have a nice day my friend.nanti kita share petua lagi ok?

    ReplyDelete
  6. isk...saya ni pun sangat tak berkenan org suka dok paksa2 beli barang...duit kita...suka hati la nak beli apa...
    yg paling teruk dia dok condemn produk lain tu pasaipa...
    nak promote barang sendiri, promote yg tu jer sudah la..tak payah kutuk barang lain...

    berani la aunty ni pi tegoq depan2 lagu tu..
    kalau saya..alamat senyap dan senyum blah terus jer...tak ler seberani tu nak tegoq...errrrkkk...

    serius ke makan collagen tak bagus?
    alamak..dah ler saya dok try makan collagen ni...

    ReplyDelete
  7. puas hati bila baca cikgu reply mcm tu at da sales girl. been there...and memang lah sgt merimaskan.
    pada I kaau dia nak promote pun produk tu...sekali aje sudah la. and when da customer shows no interest in any of it, stop it right there.
    we are human, kita hidup sentiasa kena berfikir. use your common sense when dealing with apa pun, ye dak?
    lepas tu kalau kena sedas dua sbb tak phm bahase...don't blame others la bila terpaksa tanggung malu. tsk tsk tsk

    ReplyDelete
  8. Menyampahkan bila org dok menekog sana sini bila kita dok pilih barang. Kadang2 rasa nak jerkah. Tak selesa.

    Aina ada jugak makan PMC tapi dah stop sejak sebulan lalu bila selera makan seakan hilang hope sebulan dua lagi akan stabil semula.

    ReplyDelete
  9. Harnida, pyah nk coment pasai cek pun tk tau banyak.cuma kita tau collagen ni keeps us looking youthful and bantu membentuk tissue dalam badan kita..and they say natural marine collagen tk da side effect pulak.
    tapi bila kawan saya kna cancer and doc dia ckp mcm tu, kita naik takut pulak.anyway Harnida pls get scond opinion frm pakar..skarang ni benda2 modern utk kecantikan dah menguasai tujuan sebenar nak jaga kesihatan.bnyk sungguh di jual di pasaran, anyway kulit Harnida aunty tengok dah gebu, flawless tak susah nk jaga..keep it that way my dear.

    ReplyDelete
  10. RedRose, kes mcm tu dah 2 kali saya kena, maybe becos I nmpak mcm org tua perak masuk supermarket kut, so depa so willing to show depa punya terror.silap org la..maybe kalau promoter tu comei mcm you I percaya kut he he

    ReplyDelete
  11. Aina, Memang menyampah betui dan geram dok mengekoq di sebelah, lpas tu dok sembang pandai nak plaku barang dia.
    Aina mengandung kan? slamat la.moga2 nanti kalau balik pantang kat Perlis habak la na.I wll sure go visit you .

    ReplyDelete
  12. hahaha..sakit perut gelak kak
    saya ni pun sama..sakit ati kalau promoter duk follow bontot
    nak memilih pun xsenang
    nak jd promoter brg kecantikkan tgk la diri sendiri juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa, saya rasa lain kali kalau saya pi bahagian tu mesti dia tk layan saya dah...he he.

      Delete
  13. kusut kalau p pasaraya promoter nye nyibukk jer. nk memilih pun susah. salam kenal n folo sini jugak. jemput singgah blog sy juga! tq

    ReplyDelete
  14. salam kenal nea lopah, yes memang serabt, dok mengekoq saja mana kita pi, nak tengok barang apa pun susah.tk bebas.last2 dok nasihat kita pulak..

    ReplyDelete
  15. Betoi tu, nak plak time kite nk cepat, ajak bt testimoni plak.
    p/s : bole tak remove word verification utk komen? susah nk baca code verification, blur utk org rabun hehehe..tq!

    ReplyDelete
  16. dear nea lopah, saya dah buang WV.he he .sorry ..

    ReplyDelete
  17. Hi dear Inda yang gorgeous..
    sowwy lambat masuk kat pondok you ye. Actually I dah baca 2 hari yang lalu dalam henpon I tapi susah sangat tulis comment dalam henpon hehehe...asyik tertekan salah haishh.. so I thought I better use my desktop.
    I suka sangat the way you write your pengalaman2, hilarious and buat I slalu tergelak sorang2. heehe..

    Tu lah I too hate these promoters when I visit those supermarket. Especially when wanna buy shampoo or hand lotion, they come to you breathing behind your neck and insist on bringing you to their product. I am not as patient as you and most times, I just give them a cold stare guarantee make them think twice hahaha..

    I like your thoughts on cream. To me penting juga kan walaupun satu hari nanti akan dimakan tua juga at leat boleh lah lambat sikit hehehe.. moisturisers if possible I get yang well-known or those yang berjenama skit. Eventhough mahal,I feel they are good investment. I don't ever buy those yang tak familiar even though friends say very good and their skin melepak putih. I get suspicious cos we never know what was used. Perhaps cantik short term tapi ada kesan sampingan. I've heard of people using cream that contains mercury without them knowing. Mula2 tu memang lah nampak berkesan, peeling, putih melepak, then later found out the cream contains mercury. This not only dangerous to health but one day, the wearer will get hyper pigmentation which is difficult to repair.
    So good luck with your cream and stay lovely always.

    ReplyDelete
  18. Dear Angie , you r correct.memang betul .now ada bratus2 cream di pasaran, kena betul2 pilih.I cant afford SK11 but I will choose cream yang lama established.yng dh well known.
    Like what our friend from Toronto advised I too never forget my bee pollen. and I stick on to reflexology evry now and then. Over the years after a hard day's work reflexology is always a remedy ..
    keep that flawless skin of yours my friend...

    ReplyDelete
  19. Hi Indamarya, that is one real good salesgirl. I enjoyed reading this posting.
    Incidentally, check out about Bee Pollen.....it has practically everything one needs for good health as well to maintain your youth. It helps slows down aging.
    I know of a lady age 68 and still get men admiring her. Me too, ha ha.

    Wow! You sure looking good in that portrait pic....compliments to the photographer. He or she really captured your classic elegance.
    Have a nice day, Indamarya......stay beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete
  20. Hi Lee, Angie and I memang ikut petua you about Bee Pollen, now I am a regular .Fortunately dkat umah I (tak dekat sangat about 5KM away) ada tempat ternak lebah, so its easy for me to get my pollen.
    Tq for the beauty tips, hope to see you on Moonlight Rendevous for ever and ever.( maybe masa tu kita dah pakai tongkat kut)
    Lupa nak puji yr wife for the good fingerlicking food served on yr birthday. She sure knows how to please her man.
    Have a nice day to u too Lee, amd of course msti simpan lagu dalam hati.

    ReplyDelete