Sunday, 26 May 2013

perli lagi...



              
                      Sorang budak berlari to us. We were in the staff room, masa rehat dah nak habis.
                      " Teacher, Iswandi gerngau pipi Hafiz sampai berdarah." 
                      Gerngau bahasa Perlis means cakar dengan ganas.. 
                      Everyone macam ribut lari keluar. Kedua-dua dah di depan mata.Yang 
                      mencakar dan yang kena cakar. 
                    
                     

                      "Pasai apa kamu cakaq muka dia? "
                      Diam...
                      "Pasai apa dia cakaq muka kamu Hafiz ? "
                      Dua-dua diam..
                      Their class teacher kept on asking.Sorang pun tak buka mulut.
                      "Tak pa, kalau dah tak mau habaq kat saya, saya kena panggil polis macam ni"
                      she said .. 
                       (sambil buat2 muka serious.)                                 
                      Both tunjuk muka susah hati, but no one uttered a word.
                     
                
 

                      I looked at the marks on Hafiz's face..
                      "ish dalam juga ni, kuku dia mesti panjang ni"
                      "Tengok kuku kamu ? I said to Iswandi,( tukang cakar).
                      Class teacher showed his fingers. 
                     "Tudia tak potong kuku ! ! "
                 


Since both tak mau cerita, tiba2 one of the clasmates told a story..
"Teacher tau Hafiz yang start dulu, dia dok perli nama bapa Iswandi.."
                              "Iswandi geram, terus cakar muka Hafiz"
                              Dah jadi trend pulak saya tengok,budak2 suka perli nama orang, bagi 
                              gelaran yang pelik pelik.
                              
                               Padan lah si Iswandi marah sangat..
                              "Dia dok perli nama ayah saya" Iswandi masih marah.
                              "Lain kali perli lagi nama orang.." walhal nama bapa Iswandi nama
                              biasa saja.
                              Nama Rosdi di panggil todi, nama mak Timah, di ejek Timah nasi lemak,
                              
                              just because mak dia jual nasi lemak..nama Yahya di jerit, boya boya
                              (buaya)...sapa tak marah.One
                              boy sampai tak mau mai sekolah , sebab budak2 perli bapa dia Man Ketot, 
                              
                              the father is a very short man ) ..
                             Kadang2 bila budak cerita sebab bergaduh, kita pun rasa nak gelak kuat.
                             
                             Tapi jadi cikgu ni kena tahan la.nak jaga hati budak..
                             .nak gelak sangat masuk bilik guru dan gelak
                              puas2...adoi macam2..

                         
  

Seorang ustazah menyapu ubat di luka Hafiz sambil merungut, 
                                   " awat la hangpa ni, tak dak kerja lain ke."
                                   Akhirnya walau dengan muka masing2 kelat , terpaksa hulur tangan
                                   minta maaf,
                                   sorang kena jaga mulut, sorang lagi jaga tangan..the class teacher
                                   looked on.
                                   Kanak2...biasa la. lawan2 , gaduh2 lepas tu main balik..

                                    Yang pastinya cikgu  kena dok perhati selalu..tak boleh lepa langsung 
                                  darjah satu ni.
                                  kalau boleh masa rehat pun cikgu kena ikut budak merata.
                                  .jenuh la kalau macam tu kan ?
                                   alahai cikgu..








16 comments:


  1. HAH HAH HAH!!!!

    nak gelak jugak, takleh tahan tengok gaya depa bersalam tu, yg Iswandu tu muka dua macam cuak jer sebab cara mata si Hafiz tu macam "jaga hang! aku bela kuku panjang2, aku gerngau muka hang plak pasnih!" hah hah hah...

    mmg klakar bila terkenang zaman sekolah dulu, masa i form 3 dulu, kunun2nya jadi ketua class (kes pertama ketua klas org pompuan hahaha), sadis sungguh nak handle budak2 lelaki masa tu walhal kami dlm klas 3A...sorang budak lelaki tu nama gelaran dia NGEET, sorang lagi digelar GREWONG, so dlm kelas bila bergaduh memasing dok war2kan la nama gelaran pihak lawan ngan tujuan nak saling memalukan sbb gelaran tu dianggap aib (menurut depa la)..

    tapi cara depa menggayakan gelaran pihak lawan masing2 tu yg buat I takleh nak tahan, siGREWONG tu akan menggayakan org menarik violin sambil berbunyi NGEEET NGEEEET NGEEETTT macm lagu dondang sayang tu sementara si NGET pulak akan menggayakan org memukul rebana sambil berbunyi GREWONG! GREWONG! GREWONG! siap ngan gema nya sekali!!!! so memang meriah la, kelas dah macam ada konsert diraja ngan gelagat dua budak nih! sorang tarik violin sorang lagi palu rebana! ngan mata memasing meliar satu kelas memandang rakan lain, mungkin ngan harapan takder siapa pun tahu bahawa yg dimuzikalkan itu ialah gelaran nama memasing... walhal kami semua dah tau! HAH HAH HAH..

    HADUII...camner nak damaikan depa? i taktahan sungguh, dah takleh nak wat muka serius lagi, bantai gelak belakang pintu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha Sweetie, tu la masing2 ada cerita kenangan lama kan? boleh bayangkan mcm mana adegan perli ngeet dan grewong tu kan?
      u know wat di Hafiz tu cara dia tengok Iswandi memang macam dok kata..jaga hang lpas ni..tapi dah bagi warning siap2. lepas ni ada gaduh lagi terus call polis sebab ada inspector tu sepupu teacher (bohong la nak hidup he he)..

      Delete
  2. Teringat pulak zaman kecik2 memang macam2 budak2 hat kreatif lebih ni pakat dok sambung nama orang.. sampai siap buat pantun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchag, saya memang pantang tengok adegan perli nama org.kesian yg kena perli tu sampai teriak2 bengkak mata, sampai tuang sekolah..sebab tension.kalau saya dpt tau msti denda punya.or kalau tak brkesan saya cari gelaran teruk utk si penggelar org tu , biar dia pulak malu,after that semua back to normal..

      Delete
  3. Cikgu IndaMarya, Dulu masa Uncle sekolah tahun not belum(LAMA LAH TU) pun sama aje....arhahahaha, it never changes. In fact you get this sort of things all over the world. The color and language may be different but the pranks are the same. That's why we as parents/grandparents must always appreciate the TEACHERS in school for their tolerance and dedication to teach. Teachers no matter where you are..JASA MU SENTIASA DI KENANG. Keep smiling Cikgu IndaMarya,keep on teaching......Uncle AL

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Uncle AL,sebab tu sekolah rendah ni saya rasa lebih mengasuh dari mengajar, masuk saja kelas ada la mengadu, teacher org ni buat ni, org tu buat tu..pening kepala.every single complain kena bagi prhatian.apatah lagi yg serious punya..Ada one girl dulu, tak mau mai sekolah, budak pandai, bila selidik baru tau ada another girl dalam kelas tu dok suruh dia buat homework, and even kerja dlm kelas, maklum duduk sebelah menyebelah..tanpa pengetahuan kita berlaku benda mcm tu. bila dapat tau kita bagi warning, jumpa mak ayah dia, baru lah settle. kdg2 kita ingat sek menengah saja brlaku kes macam tu, tapi sebenarnya sek rendah pun ada..yang kita mau murid2 selesa belajar..insyaAllah Uncle AL ,all is well.. yes akan trus trsenyum, sebab senyum itu boleh merawat hati..sob sob.

      Delete
  4. adui hai..
    sian yg kena cakar tu,teruk jugak lukanya
    emm sila pastikan kuku anak anda pendek
    sy mmg pastikan anak2 potong kuku sminggu sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang teruk, pedih bila kena air.kesian dia.yes make sure they cut their nails short..msti anak2 Irfa ni kecik2 lagi kan?

      Delete
    2. yg besar darjah 6
      yg no 2 darjah 2
      no 3 umur 3 tahun
      hihi, masih kecik la dimata saya

      Delete
    3. alah, mudanya Irfa, anak2 disek ren lagi.jaga la baik2.especially yg sulung sebagai contoh adik2.Bila sulung ok.adik2 will follow suit.(aunty cakap dri pengalaman.

      Delete
  5. Hi IndaMarya, kesian muka budak tu dah calar2x. Can see the kuku very tajam, the scar very deep. Kalau kat JB, parent dah buat police report tak kasi chance. Pastu parents pulak yang gaduh kat sekolah. :)

    Tapi tengok gambar yang 2 orang shake hand tu, tak boleh tahan nak ketawa. Asing2x mesti pikir... jaga engkau!! LOL

    Have a nice day. Happy holiday.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia, memang sejak kes tu kena tengok dua2 tu takut dendam masih membara dalam hati depa,rupanya tidak.budak2 ni biasa saja.kawan mcm biasa lepas tu.kalau kita org tua msti ingat dlm hati..".jaga hang sat hari kena dgn aku." kan kan? he he

      Delete
  6. Aunty..kesian lak tengok kena cakaq..tapi tu la..awat gatai mulut pi perli nama bapak org...dapatla pengajaran yg menyakitkan...

    macam mana la nak didik budak2 supaya jadi insan yg berakhlak mulia..susah kan tugas guru ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harnida, mula2 di rumah la.mak bpa dia kena didik.di sekolah cikgu didik.kalau 2 tmpat t betui msti pk punya.rakan sebaya sgt pnting.tu yg jadi pengaruh kuat.kena check siapa kawan dia..selalunya budak akan ikut kawan kalau tk banyak pun sikit.

      Delete
  7. Saya lambat sikit baca entri ni tapi nak komen jugak. Anak Aina tingkatan satu kawan2 dok pemain nama abah dia jugak la (abah dia nama pelik sikit Satmi org Terengganu dan dah meninggal) satu hari tu tak tahan sgt agaknya dibantai tumbuk kawannya sampai lebam mata. Bila sign report card cikgu kelas dok habaq jugalah benda ni pas tu Aina just sharelah dgn cikgu masalahnya. Dia kena tinggai dgn abah sejak umo setahun lebih pastu abah dia meninggal kami tak tau pun mana dia tak meradang bila org dok ejek.

    ReplyDelete
  8. Suka betul blog u IM, nilah yg akan jadi sepanjang jalan kenangan....kelakar

    ReplyDelete