Wednesday, 15 May 2013

anak murid mai melawat...



     Suddenly last Saturday he called me..bekas anak murid saya dulu. Promised nak pi breakfast sama2 on Sunday morning, tiba2 something turned up, dia tak boleh mai. At 930+ he called nak mai rumah..I baru balik market .
     Tiba2 dia dah ada depan mata..Perut saya meneru-neru (kata orang Perlis ). Dia bawa buah tangan ..seraga buah2an termasuk my favourite buah salak...
     Saya tengok dia dengan mata berkaca..sedih, seronok, sayu semua bercampur baur. Alangkah lama masa kami terpisah..

     Dia lain ...jauh berubah dari dulu..cara berpakaian, the way he caries himself, cara bertutur, tingkah laku..he is no more the boy I used to know..

     Kalau saya jadi mak ayah dia alangkah bangga dan sejuk hati saya..he has become a fine young man..
     Dia sangat menghormati orang tua, apatah lagi bekas cikgu dia..saya rasa diperlakukan macam mak dia sendiri..

      We had lunch..I saw how he enjoyed his food, air asam, sambal belacan, ikan keli goreng, sayur labu dan peria , kerabu taugeh dengan perut. Makanan kampung yang simple tapi sangat membangkit selera.

      Maka bersembanglah kami . I noticed kematangannya sebagai lelaki dewasa, bercakap pasal politik, about his career, about his family...
 
       Dulu masa kanak2 selalu bertoje ( cakap Perlis for rajin mengusik ) anak perempuan saya Faten yang 3 tahun younger than him.

       Seronok depa bercerita tentang zaman kanak2..Saya tukang gelak..

       Doa saya dia akan terus berjaya dalam setiap aspek kehidupannya, moga menjadi anak kebanggaan keluarga  .

        Bila dia melabuhkan dirinya into his car to drive home, I pray he would come again sometime to visit me..with assalamualaikum, he drove away.. I stepped into my living room dengan hati kosong dan mata kembali berkaca..

         
We posed sebelum keluar lunch.

28 comments:

  1. teringat kisah bekas pelajar you yg doktor tu, yg tak pandang you pun, sorang menyombong tapi Allah akan ganti ramai lagi yg reti mengenang budi...

    memula I ingat semua hidangan sedap tu you ug masak, rupanya makan kat luar ya hehehe..ya la mana sempat nak masak byk2 tu sedangkan tetamu duduk menunggu ya dak?

    ahem2...ntah2 bakal menantu kot hehehe

    ReplyDelete
  2. Dear Sweetie, lpas balik market tu, dia mai kami sembang sampai pkl 12+. kalau I masuk dapor tentula tk dan nk sembang .sebab tu dia bawa pi makan diluar..but if he came in the aftrnoon I sure will cook punya.
    .I heard from his mother dia bkan calang2 pandai masak, just like his mother..yang dulu biasa buat business makanan, ada restoran2 besar diPerlis ni..
    masa family dia masih jadi jiran saya banyak la juga lauk pauk yang kami belajar. His parents are vry nice and humble people.kemana turunnya kuah..
    murid2 ni berbagai, kdg2 kita jumpa dn tegur , dia buat2 heran..bila kita sebut nama baru buat2 terkejut (yg berjaya la).tapi ada juga kita tak berapa kenal sebab depa dh jadi org besar2, depa pulak yg dtg dn prkenalkan diri...
    apa2 pun kita redha saja..bukan semua budi baik dibalas baik..


    ReplyDelete
  3. Meneru-neru tu apa? erkkk!

    Waaa dah berapa tahun tak jumpa ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, meneru neru tu macam berderau derau la...ish payah gak nk explain ni..org kelantan kata apa dekdaa?

      Delete
  4. Hello IndaMarya, I always admire your warmth, sincerity, kindness and generosity to people around or with you. I enjoyed reading this very heartwarming posting....always with a kind word or an appreciation....of someone.
    And yes, there young people today who exceed everyone's expectations. He looks the kind of boy any mother would love to have.

    When people come into your life for a SEASON, it is because your turn has come to share, grow, or learn. They may bring you an experience of peace or make you laugh.
    They may teach you something you have never done. They usually give you an unbelievable amount of joy. Believe it! It is real! But, only for a season.
    You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati. Stay beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thnx Lee, well I guess what you said is absolutely correct, sometimes people come into yr life for a season, I love this word SEASON. then they go away..but they do leave us a mark, sometimes a permanent one..that you will cherish all along..its sad. I have some vry painful experience of people who came into my life for a season.Its hard to forget.Do I ever forget ? never.Whereever they are, I pray they are as cheerful as I am now, as happy and as blessed.
      Thanx again Lee...I love this word SEASON..I wish its forever..you too stay healthy and handsome as always.tk cr my friend.

      Delete
  5. Hi dear IM
    such a good looking young man. You must be so proud of him. He came looking for you, means you meant a lot to him and has been instrumental in his success. To be acknowledged and appreciated and remembered must be the best feeling ever.

    May I take this opportunity to wish you Happy Teacher's Day..

    Have a beautiful day and God bless..hugs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, yes he is.maklum dah jadi org Kuala Lumpur, I suka tengok young people pandai bawa diri, pandai ambik hati org tua..Yes I feel so good having him around, since he mingled with lots of big people there , dapat la I tanya macam2..always the curious teacher..he he.
      thnx for the wish my friend. I return you with a bigger, tighter hugs..ha ha.

      Delete
  6. Jadi guru ini adalah antara saat-saat yang paling bahagia, bila anak yg kita didik sentiasa ingat kat kita ye kak. Paling happy bila anak2 tu berjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, you tau yg best, bila pi bank ada anak murid tlg prcepat urusan, pi hospital ada anak murid di situ, krja jadi mudah, isi borang pun ada jugak,alasan " tulisan kecik teacher, meh saya tlg tulis."
      best kan? at one wedding pengantin lelaki ,my pupil siap buat announcement to his wife" this is the teacher yang motivate me hingga jadi mcm sekarang ni.." the wife sikit punya senyum..and saya ? macam selalu lah..meleleh ayaq mata..ha ha

      Delete
  7. salam kak IM
    teringat cerita my dad.. kalau dia gi memana.. masa makan tetiba ada org dah tolong bayar..bila tanya sape..bekas anak murid dia.. and many yang masih ingat my dad esp those yang datang di luar bandar.. tak pernah lupa cikgu yang pernah mengajar depa..

    and to you sis IM, Happy Teacher's Day!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikmusallam, hi dear. tu la jadi cikgu..selalunya macam tu, pupils yg dari keluarga miskin lagi ingat kita..yesterday I bagi baju kat one pupil (vry poor )and bila kawan2 nampak depa pun memilih sama, tinggal hanya satu kepada yg saya nak sedekah tu..last2 saya beli kain sut kat dia buat baju raya nanti...

      Delete

  8. Just to share with u all.This is wat this wonderful young man wrote on his status on FB this morning about his visit to see me last Sunday.

    "Just a few days ago, I had the opportunity to visit my dear Cikgu who taught me English in my primary years, and whom I hadn't actually met for over a decade. The epitome of a remarkable educator, that's what she truly is. So loving yet no-nonsense, so knowledgeable yet so accommodating, so classy yet so down-to-earth. On that note, Happy Teachers' Day to you and to all my teachers and lecturers, and to all my friends in the noble vocation. I feel so privileged to have known all of you in my lifetime, and I know I can never thank you enough for all the beautiful things you've done over the years. Salute! "

    It left me speechless dear...adoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gosh, dear IM
      suddenly air mata i pula yang meleleh..so terharu..




      Delete
  9. Cikgu IndaMarya....congrats "JASA MU DI KENANG" . On this special Teachers day here is something from Uncle AL to you and all teachers......
    Who greets you with a smile even in the early morning? Who acknowledges you in the midst of a crowd? Who gives you a smile that means the world? Who offers you help, advice, and guidance when times are rough? Who always has an empty shoulder for you to lean on? Who listens to every pointless story you have to tell? Who makes a boring subject fun and interesting? Who likes you for who you are on the inside and not the outside? Who teaches you all you need to know to succeed not only academically but in life?
    YES..TEACHERS.
    They hold your hand when you are scared, they are your map when you've lost your way, they are your sunshine when you've reached a goal. They are so much more then they are said to be. Everybody who is anybody was taught how to be somebody by a TEACHER."
    A teacher is not limited to the constricting walls of a classroom, nor to the monotonous worksheets that are passed about their staff room. Teachers always long to nurture their student as children, their children, desiring to teach each individual indifferently, with the greatest of care and patience.
    Teachers always try their best, knowing even that may not be enough. Teachers always give it their all and be satisfied, but not to the point that they no longer strive to raise the standards further. Laugh, cry, grieve and sigh but be grateful in all circumstances realizing there is always someone behind the scenes who appreciates your efforts and is inspired by your perseverance.
    As a teacher, satisfaction is minimal and gratification eccentric but admiration is manifested among those who are taught.
    You motivate us as the future of this country to try, and when we fall, to pick up with more force than before. Please continue.
    For you have taught us much more than about Maths,English,Science, literature or History. You have taught us about life. So yes, you have succeeded."
    HAPPY TEACHERS DAY from Uncle AL. Jom pekena pasembur kat Gurney Drive my treat cikgu IndaMarya.

    ReplyDelete
    Replies

    1. Uncle AL, bila baca yr comment, saya rasa baguih nya saya pilih jadi cikgu kan? you make me feel at the top of the world..nun tinggi terapung2 terbang di langit nu..
      Yes saya dah ajaq depa more than English Language, I have taught them about life itself, nurture them to be good human beings...and in return I got the satisfaction when I leave the classroom, knowing I have passed on wat even their mothers dont tell them sometimes..Then when I heard of their achievement in life..seronok tak terkira,tak kisah ada yang ingat kita atau tidak, kalau ada maka itu adalah satu bonus for me..

      Life is such kan Uncle AL.tapi saya tak mau jadi lilin yang membakar diri untuk kebahagiaan org lain macam org selalu kata tu, saya nak jadi pelita sntiasa menyala..habis minyak boleh tambah lagi kan? he he.
      Thanx Uncle AL. sure nanti jgn terkejut when I suddenly appear dkat Gurney Drive tu..bukan setakat pasembur saja, you have to spend me kueteow penang and mee rebus sekali tau.

      Delete
  10. Bergenang air mata...alhamdulillah atas jasa cikgunya.

    Selamat hari guru buat IndaMarya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan jadi cikgu ? sure Zaitun pun msti masih ingat dgn cikgu Zaitun dulu2 kan? doakan yg baik2 utk mereka..
      terima kasih atas ucapan, tk cr my friend

      Delete
  11. Salam cikgu

    Mai nak ucap Selamat Hari Guru kat cikgu...

    Tentu seronok bila tengok anak murid berjaya kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kacih makchaq, best jugak dapt ucapan ni..he he

      Delete
  12. assalam,

    guru juga ye..maaf bunda terlepas pandang...SELAMAT HARI GURU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikmussalam, BUNDA ,trima kasih banyak2 atas ingatan..

      Delete
  13. Kak Inda,
    Selamat Hari Guru
    Jasa kalian akan dibalas dengan kejayaan anak didik
    Terima kasih Cikgu

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ BungaTulip. yes kejayaan anak murid menaikkan semangat kami utk lebih dedikasi bekerja..(bunyi mcm really semangat ni )..ha ha insyaAllah.

      Delete
  14. IM, Happy teacher's day...the more you write, the worse I addicted to read your blog ...beautiful youthful looks teacher, jealous with you...you have so many ex-student which encourage you to be better, tahniah cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mak Wardah, memang sronok bila ex students dtg melawat..kdg2 kita jumpa di mana2 yg masih tegur tanya khabar, peluk sayang kita..nmpak mcmmana depa masih ingat dn hargai kita..and yg best depa boleh quote balik incident2 dulu2 yg sgt menyentuh hati ..
      TQ singgah di laman saya..

      Delete
  15. boleh jd bakal menantu tu kak inda ;)

    ReplyDelete
  16. ha ha, apa Tuhan bagi saya terima saja.asal boleh jaga anak saya baik2.ni satu lagi suspen ni..siapa la jodoh anak dara saya tu..mudahan dpt yg baik, yg boleh kirim diri kata org tua dulu2..

    ReplyDelete