Thursday, 30 May 2013

Syiffa yang comel.


                   She's cute, mungkin sebab dia chubby kut. Academic wise boleh tahan..Selalu dalam kelas one thing I noticed she loves colouring. Biasanya standard one if they finish their work early someone would ask..
                 " Teacher boleh colour dak ? "
                 Typical of children memang suka mewarna..She is no exception.I tengok berpeluh peluh kalau time mewarna, tak panggung kepala kata orang Perlis..asyik sungguh.


                                               Syiffa the chubby one...asyik sungguh mewarna.

                     First time I sembang dengan dia masa I noticed how good her colouring was masa tu, terang,  and I kagum how patient she was , went into the corners of the pictures..tekan kuat..and tengok saja jari2 dia yang bulat tu mewarna..
                    Many times dengar dia menjerit.." jangan la"
                    Sebabnya ramai yang nak pinjam colour pencils dia..colour mahal, mestila terang bila mewarna..

                        "Syiffa makan nasi banyak dak ? "
                        "banyak .."
                        " berapa pinggan ? "
                        "3," sambil tunjuk jari..
                        "Tudia...sedap ?"
                        "Sedap ! "

                   After break ada juga my English period kelas year 1, nampak la berminyak-minyak mulut dia lepas makan..Often nampak dia bawa bekal dalam tupperware.

                        " Rajinnya Shiffa bawa bekal.Sapa masukkan dalm tupperware? "
                        "tok "
                        " Patut la..dok dengan tok " cucu kesayangan la ni..
             
                  Story time dia paling suka, ternganga mulut bila I kelentong especially cerita2 dongeng fairytales..
One question she asked me...

                 " Teacher pasai apa Cinderella tinggai kasut dia kat atas tangga? takkan tak dan ambik kasut tu.sat ja kan? "
                "Pasai kalau dia ambik kasut dia, putera raja tak jumpa la dia dah..sebab ada kasut la boleh cari Cinderella kan? " I explained.

                "oooo, " she was satisfied with that melepaskan batok di tangga answer from me..he he.

            Masa I cerita gadis miskin dengan ular ajaib dia sampai tak terkata..sampai last2 habis cerita baru dia tanya  ..
           "Teacher, ulaq tu ada lagi dak la ni ? "
           "Tak dak dah, bila jadi manusia dia pun tua dan mati..semua kita pun akan mati bila tua "
           One naughty boy said..
           " Syiffa kalau hang jadi adik tiri dia ulaq tu tak larat nak telan ..gemok "
           I nampak muka dia berubah, so  I answered back.."Ulaq tu telan budak nakal saja..bukan budak gemuk..."
           Syiffa senyum berkulum...puas hati..
                       
     
                      Syiffa on the very left....baru tolong ambik air teachernya yang hilang suara masa tu..
       
               But I suka satu benda, walaupun ada kes buli2 dalam kelas, no one would try put a finger on her..sapa berani ? sekali dia lempang balik, lebam muka..he he.
             
             
             
                                 





10 comments:

  1. Hi IndaMarya, as you know my bahasa sebelum Merdeka, but where your blog is concerned, I really enjoy reading, and boleh faham the words you use, as well you champur English too.

    The girl you mentioned really cute. And yes, young kids all love to draw, colour whatever on paper. Its good to let them express themselves in their drawings and colouring.

    Would you believe I failed my Form 5 art exam? And years later, my oil paintings were on exhibition at Dewan Tunku Abdul Rahman in Jalan Ampang, KL. As well I sold several while in England, and today several of my oil paintings are in Australia, US, France.

    Why I failed? Because we supposed to use water colour. I did, only I did not use water, ha ha...I did macham oil painting...thus it got smeared when we handed in our art. Habis cherita, ha ha.
    Oh ya, I will try and re-edit tu cherita Irene as many have not read it.
    I posted the stories when I was fairly new to blogging, as well left out many parts.
    Be seeing you. Have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete

  2. Hi Lee, you must be really gd in art.Phuuuh ! What ? pernah on exhibition in KL? and sold in Aust, US,France ?..that is really something.I am impressed.An achievement for very special talent of course.Well I suggest u keep on drawing , dont ignore the talent..drawing is a born talent..its in the blood.some people go for art classes but yet take ages to even draw a circle ! !
    Please upload some of your work in yr blog. Love to see them.
    have a gd weekend my dear friend, and dont forget that brush in the corner of the room, its waiting to be used..let it dance on yr canvas..I am yr supporter from here in Perlis Indera Kayangan..

    ReplyDelete
  3. Anak makchaq 3 tg ataih x suka color, masa tahap 1 bila kena color depa selalu guna 1 color ja color semua gambaq, ada sekali anak no 3 color semua warna hitam, bila makchaq tanya dia kata ni gambaq masa malam...
    Yg no 4 ja suka warna & melukis.. Cantik la sikit buku dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq, bukan semua budak suka colouring, ada a few boys in my class, tak suka colour, bila exam on topic colour, depa mula gelabah, tak color dah peksa,trpaksa color dgn muka masam..
      usually girls are very creative, buku depa semua colour terang, nak buat peta minda pun depa color, so cantik je buku depa ,colorful..

      Delete
  4. Cikgu IndaMarya....Uncle reading between the lines can see that your vision for this cute, chubby, comel girl Syiffa ,mesti dia ada future. Your vision as her teacher, is all good as you even featured her in your blog. Kalau kita ingat kata2 the great Leornado Da Vinci....“Painting is poetry that is seen rather than felt, and poetry is painting that is felt rather than seen.” Syiffa ada bright future with her early start to her love for coloring that can be seen ....Uncle AL

    ReplyDelete
  5. Uncle AL, yes, yang paling nyata I nmpak ialah dia sincere, tak pandai tipu mcm a few others( jgn tak tau ,budak drjh satu pun dh pndai tipu utk menyelamatkan diri ) and we know when they speak the truth and tell lies.She is different, saya suka, yg lucu dia paling kawai color dia, sebab ramai yg nak curi or pinjam, sebab color dia mahal...
    TQ singgah.have a wndrful Sunday sir.

    ReplyDelete
  6. Teacher, love reading your blog. Reality that happening around us. Pengajaranpun terselit sekali, admired your talents with kids. Take care

    ReplyDelete
  7. tq Mak Wardah..dh lama saya mengajar..hampir separuh hidup dah..hehe.

    ReplyDelete
  8. budak gemuk masa kecik nampak comey
    dah besar mesti dia malu
    pdhal keyakinan diri tu xleh dibeli dgn duit
    ramai je yg size comey pandai bawak diri dan yakin dgn apa yg dia buat

    # kecik sy kerempeng, sekarang saya 'comey'
    hehe

    ReplyDelete
  9. kecik kurus besar comei? tk pa asal tak mudarat kesihatan.tujuan kita tk mau trlalu 'comei' tu ja, nanti banyak penyakit singgah.lpas tu kurus pulak.bkan krus kerana diet and senaman tapi kurus kerana sakit..mudah2an kita sihat2 ja kan Irfa.

    ReplyDelete