Wednesday, 22 May 2013

Di chalet di lereng sebuah bukit....



             Saja nak adakan program di tempat berlainan, maka sekolah has organized a camp weekend lepas.
Di sebuah tempat di lereng bukit, ada chalet2 kecil yang comel..
            So teachers pergilah sama budak2 year 6. Tempat cantik, sunyi, udara segar, fresh, lots of oxygen from the many big trees there..

             Motivators or teachers from outside di panggil to give a talk, motivate sikit or gave techniques on how to answer questions for sbjects like science, Bahasa Melayu, and  mathematics .

            For English I did not call any outside teacher. I did the job myself   .Bagi la teknik menjawab soalan bahasa Inggeris tu sendiri.My way. Bercakap la for hours bla.bla...tips sini, petua situ..adusssss penat ya Tuhan.
            Apa pun kalau dealing dengan budak2 kampung yang langsung tak ada English background , memang susah yang amat...

            Orang tua2 kata ajar la...kalau bagi 10 patah, boleh dapat 3 patah pun jadi la..

            Looking at their faces kita tau macammana susah memikul tanggungjawab sebagai guru bahasa Inggeris, unlike town schools where I used  to work before, there is a big difference indeed.

            Dengan limited vocabularies, apa sangat la yang kita boleh buat, tetapi tak boleh mengalah, kena think of ways how to help them.


                                 Me...senyum la nak hidup..walau dalam hati..( macammana la nak buat ni, teknik apa lagi boleh apply for these pupils )..Orang kata senyum boleh mengubah rasa hati..dari malas jadi rajin, dari geram jadi lembut balik..betul ka?


                     kerja selesai..dah ready nak balik..tunggu acara penutup..dahaganya sebab bercakap banyak.a few times menjerit juga ..he he biasa la.nak bagi faham.tak boleh cara manis, kena buat cara bengis.asal budak2 balik dengan penambahan ilmu.


                    photo session..tudia.depa angkat 'peace'..berapa patah la yang saya ajar tadi masuk dalam kepala depa..main peace peace pulak...tapi kesian kan? anak murid kita, baik buruk pun..tak pa la , nanti balik sekolah kita drill lagi..he he.



10 comments:

  1. hi pretty teacher, taktau la apa kena ngan komputer i ni, bila masuk sini yg nampak cuma gambar header jer! LOL pagi ni puas i godek2, refresh ulangkali baru la ok, sabar jer la...

    semalam mcm nampak tajuk lain, pasai b'day ka apa, tp la dah lain citer plak hahaha...neway salute la kat you, bukan senang nak ajar bahasa lain pada anak2 melayu esp yg dtg dr kampg2, kan? tp di situ la cabaran sebenar, ya dak?
    moga u terus tabah dn sabar mendidik anak bangsa ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi my sweetie, memang kalau omputr rosak rasa kelam dunia ..mana ada hiburan lain dah tua2 ni ,bnda ni sajalah pghibur hati nan rawan..(ish kemana pulak saya meleret ni)
      You know mula2 I masuk kelas yr 6 rasa brpinar biji mata..kita brcakap sorang..lama2 semakin ok..sikit dmi sikit, memang cabaran habis..hari2 doa bagi Allah mudahkan depa belajar dn cepat trima ilmu..

      Delete
  2. Replies
    1. chalet dkat Perlis .dekdaa besa brapa kali mai Perlis? mai la jalan2 but actually there is nothing to see here..boring.

      Delete
  3. Bukit ayaq ka Cikgu?

    Pengorbanan seorang guru. Aina dulu pun mcm tu jugak la English dpt cangkoi...tapi la kerja dgn mat saleh. Mula2 dulu kdg2 bila kena sound Aina cakap Melayu dengan dia...hahaa...boleh gitu dan dg selumber dia ckp Ingat I tak faham apa u bebelkan... Ada aku kesah! () Sebenarnya dia tak faham pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, bukan bukit ayaq, dia dekat sk pdg kota, di panggil chalet hjg bukit.sunyi giler..kalau tk dak budak2 tak dak hari saya nak pi situ..
      Bhasa Inggeris ni kena cakap hari2..memang akan buat salah, lama2 ok la..refer dictionary selalu..

      Delete
  4. wah..semangatnya cikgu...
    yang penting..cikgu mau ada semangat dulu..baru boleh motivate pelajar kan?

    kalau cikgu patah semangat..abis laa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harnida, memang semangat.semangat sungguh, tengok class yr 5 pulak dah nmpak perubahan, hari prtama saya pi rasa mcm nk bhnti kerja..apa pun depa t tau.kita cakap dgn dinding dan ceiling, now dah nmpak la..baru check krtas peksa depa tadi..dah boleh buat ayat mudah..rasa lega macam dpat berlian..happy nya.

      Delete
  5. Cikgu IndaMarya, 1st time tak pakai kaca mata hitam, memang konferm cantik ,Uncle pun nak belajar english kat chalet di lereng bukit jugak...arhahahaha. Keep smiling beautiful teacher. Stay happy and terus berbakti pada negara tercinta Malaysia....Uncle AL

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha, Uncle AL ta payah belajar, dah pndai , tapi please stay in my class, tolong bagi handouts kat budak2 .apa macam boleh? then I take you to Kuala Perlis makan laksa kak Su yang popular disini..makan semua ditanggung sebab tolong teacher he he.

      Delete