Monday, 27 May 2013

cikgu sembang boleh..kami tak boleh ! !



       Everyday in class of course I want everybody to pay attention masa I am teaching, kalau boleh not a single one yang pandang ke lain.semua msti tengok teacher..and when teacher pusing belakang no one akan sembang jugak because they know teacher has hidden eyes di dalam sanggul that will keep watch for me (kelentong darjah satu boleh lah..he he )..

       I have no problem at all masa mengajar, semua kan sunyi sepi, including the upper classes. The younger teachers especially practical teachers kept asking, macam mana to gain that class control power. saya pun tak tau..

      Tak pernah pun saya bawa rotan, or pembaris panjang ke kelas macam a few teachers buat, but I make sure all attention are on me masa saya mengajar, kalau ada sorang pun buat kerja lain such as buka beg ke, sharp pencil ke, cakap dengan kawan ke, or even adjust tudung kepala..semua akan di tegur.

     When I walked to the class, boleh dengar murid2 cakap'Wei teacher, teacher ! ! " and semua scattered lari ketempat masing2.muka serious ready for lesson..

     Masa cerita, cerita la, masa nyanyi nyanyi la..masa belajar? no hanky panky eh...

     I have this short but interesting experience to tell you...

     We have this motivation session where the school will call la sapa2 bagi motivasi kat budak2..so bila semua budak2 dah ada dalam dewan..cikgu2 akan duduk di belakang dewan, dengar sama, or sembang2 softly ..masa ni la ada kawan bawa catalog avon ke, cosway ke, untuk jamu mata..or else boring gila kut 2 hours dok langut saja kan?

     Masa ni kita tak ada buku nak correct ditangan, so macam free la sikit..to share stories among us..

    Sebelum start cikgu akan bagi amaran, " semua dengar elok2 na, jangan bising tau, mudah2an kamu akan dapat maklumat berguna, dapat tips cara nak belajar dengan betul..bla bla bla.."

      Duty teacher went round the rows of pupils...jaga jangan budak bising while the motivator was delivering his tips..

     Tiba2 he came to us (yang tengah sembang , senyum ketawa di belakang )

     "Wei tau dak apa sorang budak darjah satu kata bila saya suruh depa diam dengar penceramah cakap?"

     Everybody pun kata "ha, dia kata apa? "

     "Dia kata, kami kena diam, cikgu bersembang boleh..! ! " sambil jari menunjuk ke belakang where teachers dok sembang..

      Padan muka cikgu..termasuk saya! ! he he




               This photo tells everything....he he.tengok I dok sembang..dah la pakai baju merah nampak clear dari jauh kan? kesian kami kan? nak sembang sikit pun dah kena tegur dengan budak.Dah la free period pun sejam saja dari pagi sampai balik..sob sob.



 

14 comments:

  1. hehehe...kesian cikgu...

    tp tu la..wlp masa tu memang free tp masih dikira waktu bekerja hehehe...so kena kerja la...mana boleh sembang2 hahaha

    anak2 I pernah tanya, naper mama taknak jadi cikgu? I jawab hati I tak cukup kuat...kudrat I hanya mampu bimbing anak sendiri jer...tu sebab I salute kat semua cikgu2 yg berdedikasi mcm you...bukan mudah nak galas amanah, kan? Hanya Allah jer yg tahu...

    ReplyDelete
  2. Cikgu tukan contoh...sib baik dia tak pi direct sound.

    ReplyDelete
  3. To both dear Sweetie and Aina...Betul betul betul (ikut macam Upin Ipin ).kesian kami kan? dah la free masa rehat (time makan) hanya 20 minit saja, nak relax sikit pun dah kena sound..file nak kena update dah sama tinggi dgn kepala, marks kena key in immediately lpas peksa.
    tapi tak kisah punya, ada peluang sembang je, kalau budak tu sound lagi, I will say, " la ni kamu pelajar, tugas kamu belajar saja. tak yah cakap banyak, nanti teacher bagi banyak hmwork lagi he he.
    but actually kawan2, kerja ni dah jadi sgt berat sekarang ni..sebab dah jadi macm kerani pun ada, pegawai akaun, tukang cuci (sapu kelas tiap pagi), doktor tak bertauliah lagi, jadi pengasuh, jadi peg sukan, pengacara majlis..malas nak senarai, tak cukup satu muka kertas..
    moga Tuhan mendengar dan ada menteri yg sanggup look into the matter and make this life more pleasant for us teachers..

    ReplyDelete
  4. Cikgu IndaMarya,tak pe lah sabar aje i am sure there are anak2 murid who have said this about all teachers..........Teachers dedicated to all of you.........
    TEACHER,
    When you thought I wasn't looking, you displayed my first school project, and I wanted to do another.
    When you thought I wasn't looking, you fed a stray cat, and I thought it was good to be kind to all.
    When you thought I wasn't looking, you gave me a present, and I knew that things were also meant to be special.
    When you thought I wasn't looking, you put your arm around me, and I felt i knew what is love.
    When you thought I wasn't looking, I saw tears come from your eyes, and I learned that sometimes things hurt--but that it's all right to cry.
    When you thought I wasn't looking, you smiled, and it made me want to look that pretty too.
    When you thought I wasn't looking, you cared, and I wanted to be everything I could be most of all a caring person.
    When you thought I wasn't looking--I looked...and wanted to say thanks for all those things you did when you thought I wasn't looking.

    Cikgu teruskan jasa mu tetap di kenang...My pretty teacher keep on smiling cause you are beautiful inside and outside.....Uncle AL.

    ReplyDelete

  5. Dear Uncle AL, I like the 5th one,I saw tears come from yr eyes, and I learned that sometimes things hurt, but its all right to cry..
    I am the type yg senang teriak, happy teriak, yg sedih tu tetap dah teriak,anak balik kampung teriak, anak balik tmpat kerja pun teriak, anak trima hadiah teriak,anak bagi hadiah pun teriak..tengok movie teriak, baca novel 'tenggelamnya kapal van der wijck teriak(walau dah berpuluh kali baca sejak muda sampai tua)..

    maybe I ni over sensitive kut.someone jenis pompuan macam saya ni tak practical zaman modern ni,tapi they dont know wat I've been tru since I was 15 until now..pahitnya kehidupan ni..now I can smile.as you see in photos, as as wat you always tell me, keep on smiling.i know now senyum itu pengubat rawan, penyembuh luka dan penghibur hati..of course Uncle AL I will keep on smiling...
    TQ sir for dropping by.and for those beautiful words.have a nice day.

    ReplyDelete
  6. hehe sekali kena sound dgn murid2 sendiri...kelu cikgu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah, tak patut betui kan? dah la krja brtimbun, nak sembang sekali sekala pun tk boleh..

      Delete
  7. Hhahahaha pandainya dorang kenakan teacher.
    Dipulangkan paku serpih hihi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha dekdaa, kita dh tau,murid2 yg boleh keluarkan prkataan mcm tu maka kita dh dpt imagine mcm mana didikan keluarga dia..sebab kita dulu dididik meghormati cikgu, ikut kata cikgu,bukan ikut perangai cikgu.cikgu pun manusia kan? kita bukan robot, kita pun ada hati , tau penat tau letih..
      tak kisah it didnt bother me one little bit..he he

      Delete
  8. Hi IndaMarya, LOL...budak sekarang teguh one sentence, jawab balik tiga sentences. Cikgu and parent are role model to our children, salah cakap... kena teguh ngan anak how come mama boleh buat, kita tak boleh. LOL

    But teaching is not an easy job, have to be very patience. Imagine facing 30 to 40 students in one class, pengsan! hahaha
    But student pun tengok cikgu juga, yang suka punya dia orang behave lah, yang tak suka punya... hah.... ada2x aje.

    But looking at your lovely face, I'm sure all the students like you very much. :))

    Best regards.

    ReplyDelete
  9. Hi dear Amelia, actually I tk rasa apa pun ,there were a group of teachers near the back door yang bercakap punya kuat, while I was just responding a few words to the other teacher next to me who was telling me about the plans for teachers day..
    yes memang penat, handle berpuluh org berlainan ragam dan perangai dalam kelas.and tell you wat, I knew each and evryone punya perangai, bila depa cakap betul and when they tell a lie..so tk pyah kelentong semua kita tau..he eh
    kdg2 nmpak baik tapi actually the opposite, sometimes yg ckp banyak mcm bertih goreng tu pulak yg baik hati..
    and during PIBG meeting we can know which students belong to which parents..parents potray evrything.sebab itu sgt penting didikan yg baik bermula dari rumah..
    TQ for dropping by my friend.you take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. PS, my dear Amelia ,tapi the most wonderful thing masa budak2 didewan ada chance tengok mcm2 katalog he he, dari kasut, sampai baju, sampai makeup, tupperware, semua ada.lpas tu order ! best giler.shopping at yr finger tips.tk pyah pi kedai
      he he..

      Delete
  10. errkk....ni bunyi macam pimpinan melalui teladan jer..hihihi..

    kadang2 ada betul jugak budak2 cakap...

    contoh>>
    mak bapak buat boleh..pasai apa kami tak boleh buat?

    dah pandai argue..

    banyak2 bersabar la cikgu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. besa la Harnida..all my life dah mengajaq ni..sikit2 tkkisah punya la...

      Delete