Friday, 9 November 2012

Geram gila...




          Bunga putih di depan gate semakin kurang.hari ini tengok kuntum banyak esok dah habis..hairan bin ajaib..pi mana? kalau luruh mesti ada di lantai..kalau angin bawa mesti masih ada di sekitar gate tu..heran heran..


          Dalam hati dok imagine...kalau la ada tangan2 gatai curi bunga2 ni siapla..dapat habislah ..apa nak buat? nak baling dengan batu yang banyak di tepi rumpun bambu atau nak tengalung (bahasa Perlis to show throwing with great effort) dengan parang? garang tu ! am I able to do that? kalau jumpa pencuri bunga tu..

         I waited after I watered the flowers...sunyi tak da orang.maklum semua budak2 pi sekolah, orang lain kerja .Pi office ke..sunyi sepi..(I will miss this serene moments when I start working again in 2 months time )...

         Went into the house .Do my house chores macam selalu..swept the floor, tidied here and there..sidai kain, fed the fish in the pond. fed kucing Suhail.Ni satu lagi masalah besaq.Kucing2 tu kept multiplying in numbers..mula2 sekoq, now dah jadi 8..sapa yang kena bagi makan? sapa lagi.Tuan kucing buat bodo saja..geram sungguh..

        One of the cats, the oldest in the group..memang dah tua sangat.tapi sangat productive..beranak memanjang...ish ish..keluar saja dari pintu mengiau tak berhenti..macam orang tak pernah bagi makan dia..
                    Look at her..so old dah tau ni..but still productive.beranak kerap.Dalam perut tu ada lagi tu..baru punya..And paling geram one of her habits.. pantang tengok pintu terbuka, mesti nak masuk terus pi dapor and lompat atas meja makan..check kalau ada lauk..bila ingat sekali2 macam tak mau feed dia lagi..


                 But one thing good about her..this is not her kitten ,tapi semua boleh menyusu dia..baik jugak hati kucing ni kan?

        Tak larat dah beli friskies..I am not rich .kalau once in a blue moon beli pun sat saja dah habis..
kira macam luxury food to them la..apa lagi makan tak tengok kiri kanan..termasuk yang kecik.Yang paling menyampah dah makan masih dok bunyi lagi seolah2 ada kucing lain nak curi dari depa..kawal tak tentu pasal..meluat.

      Tapi meluat2 pun everyday mesti goreng ikan gaul dengan nasi and bagi depa makan..nak buang di market dekat rumah rasa tak sedap  satu macam pulak.

     My Uztazah said kucing ni ialah binatang kesayangan rasullullullah..saja nak ikut sunah nabi.he he.and one more thing they say kucing ke pokok ke yang kita bela akan mendoakan kita setiap hari..so boleh kata setiap hari doa sentiasa di panjatkan for me..baguih kan?

                            Ni mak kitten ni yang sebenar...dok lena saja kerja dia..

                        ..comei kan? But I never touch any of them..geli.

  Yang ni kesian, mata dua2 dah buta..bagi makan kena letak bawah muka dia.he smells and he eats.

     Berbalik kepada kisah bunga tadi.The next day around 3 in the afternoon when the housing area tengah sunyi lagi.Time ni orang take a nap kut..maybe la..I never sleep tengahari..

     I was near the side door.tengok daun buluh dok melambai kiri kanan kiri kanan...tiba2 I heard voices dekat gate.. I tiptoed to the front...among the palm leaves I saw two Indian ladies dengan cepatnya dok kutip my flowers masuk dalam beg plastik..

    Masa tu menyirap darah..my heart dok palpitate macam nak pecah dada..nasib baik tak pecah..kalau tidak tak boleh la cerita kisah ni kat u all..

  They were talking softly..I went and stood right in front of them..One of them nampak I.

  "Aci minta bunga " sorang yang gemuk pakai baju deep purple said to me..Muka dia dah bertukar jadi colour lagi gelap..malu la tu.caught in the act.
 "baru nak minta..yang you dok kutip ni you minta kat sapa ? "

Dua2 senyap.so I serkap jarang..
  "  dah banyak kali you ambik,you ada minta kat saya ? "

  "Hari tu anak2 saya ambik bukan saya.." Sorang jawab..
  "anak2 you sama mencuri macam you.."

  "Tak da la aci , kita ambik bunga ni buat sembahyang saja bukan buat apa"
  "Saya tak peduli itu, tapi ni bunga saya..saya tanam pokok ni untuk bagi cantik rumah saya, you ambik selamba macam YOU yang tanam bunga ni.kalau you hari2 nak guna bunga, you tanam la sendiri..atau you beli saja..banyak di market tu..tak payah curi orang punya " (dengan nada paling garang )..

     They started talking in tamil.. one of them nampak jelas dok jeling kat I.
They walked away dengan bunga dah hampir separuh plastic bag...When I got into the house tangan still shaking..marah gila..geramnya...sebab dia curi.kalau dia minta baik2 mungkin I bagi..bukan kedekut sangat pun....

    I know I shouldnt be that harsh, seorang cikgu cakap macam tu..tapi at least sejak incident tu those ladies or their children left me in peace.Selamat bunga..

      Masuk dalam rumah terdengar suara Anike Grondloh menyanyi lagu asmara..selalu dok ikut nyanyi sama..kali ni tak dak mood nak nyanyi..tutup radio.masuk bilik ayaq mandi...sejukkan hati.

.

4 comments:

  1. Hello Indamarya, I really enjoyed reading about that bunga puteh and your kuchings.
    Chantek bunga puteh tu.....ha ha, you nak baling batu ke?
    Shhhhhh, you beli satu catapault or get a kampong pakcik potong a pokok tembusu branch buat 'lastic'. Get your boy do sentry duty, ha ha.

    I used to have one, made from tembusu....bila ada anging terbalek my garbage bin outside (old days stayed in Subang Jaya as well later PJ), saya rembak dis, but not too hard as not good to kill animals.
    Dua tiga kali, no more angings dare datang. As well I sprinkle a lot of chilli powder too, habis cherita.

    I fikir maybe ada orang churi ke bunga tu? Ha ha....
    Anyway, looking at your plant, ask your boy to at night nobody looking, pee at the earth around the plant, than add water to dilute.
    Dalam satu minggu, you'll have a rich plant, lots of flowers.
    Try it.....

    Have a beautiful sunday, keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hi, Lee, yes gd idea you bagi, nanti malam tak dak bulan kita try buat yr remedy.he he.(pee punya kerja tu )those Indian ladies yg dok curi bunga buat sembahyang tu never appear again..lepas kena lecture dgn I..
    INgat sekali2 kesian pulak, tpi experience taught me kalau tk larang depa akan mai balik ambik bnga buat macam bunga depa..he he.
    By the way I love that look for the stars song dlm blog you..really an oldie kan? only org lama mcm kita saja tau..
    Tk sabar nak tunggu malam nk try yr remedy he he.hve a cheerful Sunday to you too Lee and as you always say, keep nt one but many songs in yr heart ..tk cr.

    ReplyDelete
  3. Hi!!
    Takuitnya...ada aunty garang tunggu kat gate..hahahaha

    serius..kita bukan nak racist...tapi memang golongan 'depa' tu memang suka curi pokok org...

    aritu memang nampak depan mata suka suki jer pi tebang sebatang pokok pisang kat kebun org angkut masuk lori kecik habuan nak buat semayang ke kenduri..

    mungkin depa ada pantang larang tak boleh amek dari umah sendiri kot..kena amek yg org punya..
    tapi tak mengaku mencuri..kata ambik jer..apa daaa...

    lenkali tanam la sendiri kalau dah memang satu keperluan..

    tapi baguih jugak sound direct camtu..
    kalau tak memang akan selalu buat punya..
    bagi sedas..konpem sentap...


    chillex...

    have a great holiday :)

    ReplyDelete

  4. Yes Harnida,memang hari tu I was mad.lpas tu mcm menyesal pun ada.tpi bnda dh lepas.tpi memang depa tk timbul dah slepas kejadian tu..agaknya depa trkejut caught red hnded.and msti muka I garang gila masa tu kan..he he.
    you too have a grt day ahead.tk cr.and keep blogging.

    ReplyDelete