Sunday, 4 November 2012

a short drama di market pagi tadi..



    Di market this morning. A lady walking hastily holding a baby in her arms. Another child, a girl about 5 years old,tagging close behind.
    I was waiting to choose my vege. Ramai la pulak di gerai tu.maybe sebab vege dia fresh and reasonable pulak harga.
    The lady stopped near me. Mata dia searching for something ,looking at the main entrance.
    "Ish mana la pulak pak hang ni.." merungut sorang2.
    "mak nak balik, nak balik " anak pompuan standing close to her said.
    "Sabaq la. pak hang tak mai lagi.Ish pi mana pulak."
    I ambik some tomatoes, some okra.I looked at the baby she was holding...
    Kesian ,  macam baru bangun tidur. Rambut kusut masai..something is wrong somewhere..
    "Mak jum balik.." nagged the girl.
    "Ish budak ni..tak reti ka orang kata tunggu pak hang mai dulu." suara makin tinggi.
    Budak jual sayur mencelah.
    "Awat kak? bapa dia pi mana ? "
    "Tu la, kata nak pi sat saja.Sampai la tak balik2 mai. budak2 dah letih."
    "Pukul berapa dia pi ? " Penjual sayur bertanya lagi.
    " Tadi pukul 7.dia tinggai kami sini, nak makan nasi lemak sama2. Sampai la tak balik2 lagi."
    "Kak , ni dah pukul 8 30 dah ni."
    "Tu la, kesian budak2 dah letih.adoi." baby atas dokongan dah mula merengek.
    "Budak2 dah lapaq.duit semua dok kat dia.Susah la macam ni."
    "Dia pi mana ? "
    "Tah, dia kalau jumpa kawan sembang bukan ingat apa dah.." the baby mula merengek..

    I took out RM 10 from my track bottom .
    "Nah ambik , pi bawa anak2 makan nasi lemak  sementara tunggu bapa depa mai."
    She stared at me.Muka serba salah.
    "Tak apa , ambik.pi makan.kesian budak2."
    Anak perempuan holding her kain baju kurung looked at her mak. The mother looked at her and said.
    "Jum kita pi makan dulu.Sat gi bapa mai."
    I watched the three walked to the nasi lemak stall hujung market.Anak kecil atas dokongan started crying.

     Dalam hati I..apa la punya husband.Almost sejam setengah tinggal anak isteri di market pulak tu....pi mana? ? ? anak2 kecik2 lagi.the wife looked for him high and low dengan dokong anak lagi, pimpin lagi....dia entah kemana..

Moral of the story...
     Payah sungguh cari suami yang baik zaman la ni....

1 comment: