Thursday, 15 November 2012

Imi Imi...apa ra...



                 Bila tengok gambag ni teringat la incident yang berlaku way back in 1993. masa tu my son Khazimi dalam darjah 3.Budak paling ceria, dia la.Dalam kelas dok usik orang.Entah berapa kali his class teacher in yr 2 Uztazah Aminah kept reporting about his naughtiness in class.

             Adoi bila sampai year 3 tup2 I jadi his class teacher.Terus tak berani mengertek (cakap Perlis which means tak berani bergerak..takut.maklum mak dia garang gila masa tu.).

             Mana tak garang kalau anak sendiri nakal takkan kita nak senyum and gelak ..but things changed when I was his class teacher.Dia jadi baik sungguh.Position dalam class pun naik sikit.Percentage in other subjects pun improved. .Of course for my subject (English ) memang dia akan kena kalau tak score.

 

              This photo was taken in 1993 during sukanneka sekolah for the lower classes. Level 2 classes year 4, 5 and 6 ada olahraga.So nak bagi these budak2 kecik enjoy sama , the teachers created this sukanneka.Acara mencuit hati like bawa bola pingpong dalam sudu, tiup belon  (belon sapa pecah dulu dia la menang), isi air dalam botol, macam2 lagi.

             Khazimi (in pink jacket )and his best friend masa tu,Ridzman (baju melayu merah ) masuk acara pakai baju. Dalam acara ni budak2 ni kena pakai dengan cepatnya T.shirt, topi and socks.selesai saja completed pakai those 3 items cepat2 lari ke depan, cuit kawan on the other side and kawan itu pula akan buat the same thing. Kumpulan yang paling cepat selesai akan menjadi pemenang.

            I looked on dengan excitednya bila Khazimi jadi pemakai paling pantas. Tapi alangkah malangnya bila instead of running to touch his friend , dia pi lari terus ke hujung padang. ! ! !.tak ada kawan yang tunggu di situ la Imi oi..

            We shouted like crazy asking him to turn back.But smilingly he ran at top speed menghala ke arah Bukit Lagi.( Bukit kecik di belakang sekolah ).Dia ingat orang dok cheer dia .walhal kita dok tempik suruh dia patah balik. Kawan2 dok menjerit."Wei Imi, mai kut sini, .. sini lah..."

            Akhirnya kumpulan yang pakai baju lambat jadi pemenag. Bila habis , he came to me ..
            "Mak awat abang kalah, tadi abang siap pakai dulu kan? " Dengan muka innocentnya..Tak jadi nak marah.Tengok la muka dia dalam gambar. ceria habis, dok tunggu nama di panggil sebelum acara bermula...Imi Imi..apa ra..

           

4 comments:

  1. haha...lawakla..
    kadang2 innocent sangat pun boleh jadi bahan jugak..

    ReplyDelete
  2. kisah anak2 masa depa kecik.now dah kawin dah.his wife is expecting a baby in March next yr.bila tengok balik gmbag lama2 best jugak.bagus kita tulis blog ni.nanti bila kita dah tk dak this will be like pusaka for them to read.

    ReplyDelete
  3. heheh. mak mcm dah twist ja skit crita ni. hehehe. tq mak. jgan la buat ayat sedih, kot satgi teriak plak ni. huhuhu

    ReplyDelete
  4. mana ada twist Imi..cuma tk masuk detail of the story sja.memang la sedih bila tengok gmbag lama..macam baru kemarin anak2 kecik la ni semua dah besag.cepat sungguh masa brjalan..

    ReplyDelete