Friday, 8 November 2013

Baju hitam ?



             Berbaju hitam ? What is the significant of wearing black in general? Many people are against this color. they say wearing black can be overpowering.(which I dont believe).
            I think its flexible and quite versatile too. setuju dak kawan2 ?

            To older women black clothing will highlight dark lines around the chin and the eyes..I start to believe this when they give very good evidence. faces of elder ladies in black looking like they are 80 years old although they are only in their 50s. In other words black ages the face..

           Suddenly I start to love black in spite of all these opinions against it. I have my own reasons..peduli apa orang kata apa kan..dah kita suka ..

    
     Men wear suits and coats in black.They appear masculine. and smart. What about us ? pompuan ? I think we will look elegant? sexy ? sophisticated ? what is the best word to describe.Lets hear from the men's point of view. from Uncle Lee or Uncle AL...or Mr Zul ?

           I used to love blue alot. and still do until now.Its the color of the ocean..tengok rasa tenang...lega..sejuk. I think it brings out the color out of me..(sometimes I feel I look radiant in blue ..he he )

          Green ? how ? orang kata green can improve your vision. betul ke ? and you are encourage to look at something green the minute you open your eyes in the morning.  refreshing .Segar macam rumput yang menghijau...I banyak baju hijau...berpuluh helai sebenarnya..

       
                                                        Hi there ...

   As you aged, badan pun dah naik sikit..(or naik banyak dah ! ha ha ) I think black can make people appear thinner..he he.this is the best reason I think. But dont you think its also stylish and timeless?  (yang ni saya setuju sepenuhnya 100% )..

    But when I was a young girl I used to have black dresses. Those little black dresses which made me look like sekeping papan..kurus kering.(weighing 45-46 kilos masa di college ). Just imagine now after puluhan tahun dah tambah 12 kilo over the years...banyak tu. And I am getting scared..

                                    Pi sekolah petang pun pakai black?  cikgu ni dah terlebih.

   I read somewhere, kena couple black dengan bright colours baru tak nampak macam hantu berjalan..like a bright selendang or.sparkling jeweleries or metallic accessories...pulak..hmmm.

    Actually tak kisah langsung bersebab atau tidak...just to share with all my friends  I am beginning to love black.jubah, caftans, dresses...all black.just love it. tak kisah gloomy ke, gelap ke..apa..just love being the lady in black..haha.


    Latest photo. A few days ago,pergi wedding rumah kawan wearing black ! !..but I softened it up wearing white jeweleries and white handbag..team it with silver coloured selendang..simply comfortable..




42 comments:

  1. Hi IM,
    Black is a safe colour...got to wear lots of black now to cover the imperfections of the body huhu!

    ReplyDelete
  2. Hi naniasda, I setuju.Sangat setuju.black memang penyelamat.Ada sikit imperfections boleh cover kan?.wear it a little loose, but, jgn longgar sgt nanti nmpak mcm kelambu pulak kan?

    ReplyDelete
  3. hitam sgt elegan bila dikenakan dgn tudung yg kontra warnanya...dan yg biasa saya dgr,warna hitam secara ilusinya menampakkan badan lebih slim..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah,betul tu, hitam memberi ilusi sedemikian.tapi kena pakai la accessories utk tk nmpak all black..

      Delete
  4. Salam kenal. Terima kasih sudi melawat blog saya.

    Warna hitam menarik dan pemakainya kelihatan mature.

    ReplyDelete
  5. Assalam,
    lawatan balas dan terima kasih sudi menyinggah blog auntie.

    Pilihan pakaian warna hitam telah menjadi sebati pada auntie, memakainya dari muda hinggalah tua.

    Black is beautiful kata matsaleh, so auntie prasan beautifullah bila memakainya..hahahaha



    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Marina, saya try a few pieces of black dresses. mungkin they look nice on me, tapi mood saya tk brapa ceria pulak dibndingkan masa saya pakai blue or green..ha ha.sekali sekala boleh kut ya? tk boleh slalu.and ikut majlis sama..kan? anyway I suka yr smile..sebab saya pun sama suka senyum..

      Delete
  6. hihihi I love black..... hitam itu menawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear MystoryPic, I baru nak suka2 black..tengok la mcm mana..ha ha.

      Delete
  7. Dear Cikgu Indamarya,firstly you look great in any color with your skin tone and your smile.You are always looking good,neat,sophisicated and elegant....so not to worry about the color black,it looks great on you...and by the way a black dress is a great piece for any lady to have in her wardrobe. A woman in a black dress who wears her outfit elegantly with the right accessories will always be admired. As stylists proclaim to the world that every woman needs her black dress, ladies should wear their dresses proudly whether it is to work or for a night out with family and friends. Best Regards and keep smiling always,i am an admirer ....Uncle AL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle AL, alhamdullillah you dah sihat and boleh appear on my blog.Tahniah Datin Ina, jaga baik. Org kata ni baru nak berjinak2 dgn hitam..my pupils tk suka..depa kata teacher jgn pakai hitam tak cantik, depa tak tau teacher pakai hitam so that i will look kecik sikit a few inches..illusion saja pun.ha ha.
      dulu2 saya pernah hilang one beautiful black dress yang saya selalu guna msa menyanyi, kawan berkenan pinjam terus tak bagi balik..lpas tu bila jumpa a few years ago, dia boleh tk sebut pun pasai dress tu,..saya pun tk mau sebut.dah halal pun kat dia..sebab dress tu jadi ingatan sebab saya beli dgn duit menyanyi kat RTM Penang..nk simpan buat kenangan la konon..cantik, kain chiffon yang flow like duyung..smpai la dok ingat..entah2 apa la nasib dress tu...
      Uncle AL jaga kesihatan baik2. jaga pemakanan, mudah2an terus sihat smpai bila2. Amin ya Rabbal 'alamin.

      Delete
  8. Hi beautiful IM, sowwy have not been blogging or blog walking for a while. Reason being a little occupied and have not been in front of pc lately. Now pun i guna my mobile. But mobile phone is a bit limiting kan. Anyway, i felt just had to visit your blog as i macam kehilangan if tak visit your blog...hehe..
    Hey, you look really elegant in black esp if pakai the right accessories and different shade of your tudung. My favourite colour that black. Not only it gives the illusion of being slim tapi i feel black colour ia sophisticated n elegant. Actually i didn't realise that majority of my clothes are black until my friends commented. If pergi shopping blouse, mesti i terbeli colour black or white hahaa..the only other colour that seems to be common in my wardrobe is red.. I also like green but depends on shade and material...
    So go ahead, use black and you are doing rhe right thing by using different shades of tudung n accessories. Also, black can go with any colour..
    Stay elegant and gorgeous always..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, well saja la nk try black sebab badan dah naik, boleh tutup all mangkuk tingkat yang dah mula nak ada..he he.tapi tak pa cuti sekolah is around the corner, nanti boleh go briskwalking and hilangkan all those unnecessary flabs..
      so msti u ada bnyak reds in yr closet kan? tak pa sebab you fair, kalau I pakai red msti nmpak mcm tak kena..at least pakai black tk la nmpak gerun sgt.
      I pun sibuk giler ni, esok rehearsal budak2 for persembahan hari prize giving..penat bediri lama, esok kena pakai kasut rendah.he he.

      Delete
  9. Bila belek2 dalam almari baju hitam sangatlah limited, sebelah jari pun tak habih nak kira. Mungkin sebab bila beli baju mesti ada penasihat kat sebelah kot sebab tu baju dalam almari dah jadi caca marba. Dulu penuh kuning dan biru ja almaklumlah org Perlis...ahahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, saya tak bleh dekat kuning, or hilang terus seri wajah..tk mnjadi dgn kuning.dh try ,tapi sekali pakai saja lpas tu simpan terus baju tu dlm store..biru? yes I love blue.

      Delete
  10. black is ohsem! If I wanna look classy...I'll think of black outfit. Definitely one of my favorite colour. Anyhow, I juga akan sesuaikan da colour with the occasion.
    Tak kisah la wut others might think of black (bad luck and etc), yang penting I dapat hide most of my ugly bulges with dis color. ~luvliness

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear RedRose , last nite I dok jahit baju kurung for hari keemerlangan.turqouise green...saja nk pakai baju kurung pulak..sopan gitu.and jahit some little designs sulam at the hemline..nanti I post gmbaq on Friday in my blog..kalau rajin la..

      Delete
  11. Salam aunty..
    pakai la kaler apa pun..yg penting confident..

    saya pun byk jubah hitam dah macam uniform pakai pi kerja..haha

    yg penting nampak 'kurus' ..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harnida, banding dgn blue and green memang hitam jauh di belakang sebagai pilihan...tapi saja la nk try.wlaubagaimana pun biru tetap di hati.he he.

      Delete
  12. warna hitam neutral. Bleh match dgn memana warna

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi seri.selaseh,
      I have never tried black with other colors except red and white..nanti boleh try and see the results he he.

      Delete
  13. Ha ha ha hantu berjalan! Hantu memang color hitam ke? :P

    Hitam itu ilusi optik.. sy pakai utk cover pakai lelemak di perut (sebelum peknen) hihihi.

    Saya jarang ada baju hitam (melainkan jubah) & kawan pernah ckp "ko takyah pakai kaler gelap2, nampak dull".. huk aloh! :P

    Teacher pakai hitam pastu pakai le tudung colorful! Baru org tak kata hantu berjalan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, insyaAllah akan try..then cermin akan jadi hakim..kalau tengok crmin nmpak ok maka ok la..

      Delete
  14. Sekarang kak Zai sudah mula meminati jubah dan jubah pula mesti yang bewarna hitam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka jubah? saya jubah baru ada tak smpai 10 helai, and yes warna gelap2 semua..memang rasa selesa sebab tk payah runsing org nmpak shape kita.Saya suka tengok Noorkmalasari pakai jubah and hitam semua dari atas kebawah, and she applied vry red lipstick to balance her look.

      Delete
  15. IM...saya memang sukaaaa sangat black. Black jeans, black shirts, black tudung in which I can wear black every day. Maybe sebab I had and still have I think, a severe inferiority complex kot. But now dah mula cuba2 kaler lain. Abruptly changed to red pula...hahahhaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearest Aziela, over the years I dh pakai mcm2.as a teacher kena la sopan.and my conclusion is kdg2 pakai jubah pun nmpak menjolok mata bila kainnya dari lycra, hugging to the skin.and the best thing is to wear baju kurung because it sort of seperate yr body into 2 parts.org besar nmpak ok, org kurus pun nmpak ok..yesterday a lady went to my sch wearing jubah dari kain lycra wrna orange..ish rasa malu nak tengok, melekat di badan , nmpak magkuk tingkat dia berlapis2.alangkah baiknya kalau dia pakai baju kurung, nmpak lebih sopan.and kalau nak pakai jubah juga pakai la dari jenis cotton tk melekat di kulit...I have a friend .bdn besar and always pakai baju kurung..nmpak sweet saja.and kalau teringin nk berkebaya boleh saja pakai kebarung, the shape does not cut deep into yr waist and make the wearer look bigger...you are not as big as her, yr face tirus saja with sharp features..I think you are beautiful..look at the mirror you will see the truth..red is ok with yr fair skin..saya gelap pun pakai red jugak he he.

      Delete
  16. Hi IndaMarya, Holy Smoke! You sure looking....nanti ya..I chari the right word.....
    Ok, got it...you look alluringly sensational! In Black! Wow!
    A lady like you...note, I say 'lady'...not 'woman'...ada lain sikit...will look good in any colour.

    It is the person, not the colour. And it's your personality that brings out the colour.
    As well the colour enhances your already very attractive looks....
    Why I never stayed longer in Perlis before I don't know! Ha ha ha.
    Love all the portraits of you. My compliments to the photographer, and again with your kind of photogenic personality, no need use a $9000 camera, any camera used, you'll look simply fabulous. And you sure got a devastating smile.
    Oh ya, and that lovely red lipstick really goes well with your black outfit.
    IndaMarya....you just looking great!

    Oh ya, senang drop by if you not playing golf....my last 2 postings.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee, now u are here.I thought u sudah hilang hidden among those maple leaves..pakai baju kuning lagi tak nmpak..
      As I grow older I thought what i wear means a lot to me and people around me.pakai msti decent, tak boleh try those outfits yang make men open their eyes besar as big as my clock on the wall..
      but one thing I cant change..about smiling.msti kena senyum becos I think on an intuitive level, it would produce a positive reaction in others..betul kan?
      when you smile to someone, they will smile back and in no time you win their affection..he he.
      recently i read somewhere that a smile moves the brain activity towards spontaneous happiness.tak kisah whether its a fake one, still i think a smile move people nearer to u..so jum lets go on smiling Lee...
      I have quite pale lips..so kena la put on some color bagi alive sikit nampak..TQ for all the puji-pujian..actually wearing black lately is becos i have put on a little weight..he he.so to cover those extra bulges pakai la warna hitam..I hope cuti sekolah ni will see me lose a few kilos..5kilos would be nice.
      I go visit yr posts now.till then have a gd day friend..and go on smiling..it bring us nearer although we are oceans apart...

      Delete
  17. Comei ja nampak cikgu pakai baju hitam..
    Makchaq ada jubah hitam ja.. tapi jarang pakai pasai makchaq tak suka pakai jubah, berat.. rasa macam orang dok runtun belakang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq ni something keluaq topic sikit yg saya nak habaq kat makchaq.budak2 yg makchaq sedekah beg dh pakai beg tu pi sekolah..takkdan nk tunggu tahun dpan...lawak tengok depa..budak2 kan? tak apa asal depa happy..

      Delete
  18. Salam IndaMarya.. you look great in black..so stylish! I loveeee black coz memang itu kaler memang tak boleh dipisahkan dengan my kind of work hahaha..kinda like our uniform la..black and white..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MOKCIK AZWA..tq.tapi tengok2 jenis baju jugak..kdg2 wearing black nmpak selekeh jugak especially kalau baju yg cutting bahu dia sedikit leweh kata org Perlis..memang nmpak tk kemas.and kena pakai padding sikit kat bahu,baru nmpak bahu tegak...
      hey why not let me see you in yr uniform? pleaseeeeeeee?

      Delete
  19. Hi IndaMarya, since you have not drop by, been waiting few days...I guess you ta'senang, just to let you know I am checking out...
    So in case you not free......no chance to drop by....
    IndaMarya, it was, it is a real pleasure knowing you.
    Untll our paths crossed again, selamat tingga....you take care.
    Goodbye IndaMarya.
    Your Canadian friend.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayoyo Lee,Last few days I was terribly busy at sch. Cuti today.lega..but I did grab a few minutes writing something .Our paths will cross again .Sure punya.dont worry.Till then you take care my friend.jaga yr gold medal lady at home baik2. my regards to her..dont be naughty er...he he.

      Delete
  20. Hi IndaMarya, betul ke wear black can look older? I pun suka wear black cos can look slimmer... don't know people look at me like an 80 years old lady or not. :(
    But lots of black gown look so gorgeous and elegant... I think it depend on material and design too.

    Green actually not so good .....a lots Chinese tak suka green. Blue boleh acceptable lagi. But anyway it depend on individual preference and suka kan?

    Thank for sharing. Have a nice day. regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia. Actually I pun tak sure, I read somewhere, some fashion designer said so.Anyway as I told earlier let the mirror be the judge, tengok and we will see.
      So how is our chef doing? you deserved it. I hope you'll be noticed by many more .nanti dekat2 nak masuk tv please let us know ..

      Delete
  21. macam comel jer...macam cute jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNDA, he he.macam lega jer, macam suka jer..

      Delete
  22. dulu sy suka tudung hitam, konon senang nak match ngan baju
    bila beli tudung je mesti kaler hitam..
    tapi bila kena tegur 'ko ni asik hitam je.. dah nampak tua sblom usia' huhu
    tp org kata pakai hitam nampak slim..agaknya itu sbb sy pilih hitam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. irfa tengok hitam smtimes nmpak gloomy jer.kdg2 nmpak slim pulak.tapi saya dah mula collect hitam sebab bdn pun dh naik sikit.dh hmpir cecah 60kg.adoi gerun..kena buat sesuatu ni...

      Delete