Friday, 15 November 2013

PRIZE GIVING DAY...


      On Wednesday, we had this Prize Giving Day for the pupils. Saya in charge persembahan murid. So masa free bawa la budak2 to the hall, practised itu ini with two other teachers.

     Rasa cepatnya masa berlalu.Time really flies kan?  pejam celik pejam celik dah habis another year.bertambah la lagi umur...he he.

           Girls from standard 3 and 6. Menari tarian indang...Baju? ambik ja baju melayu abang masing2. selendang kain batik . Di ikat sekuntum bunga di bahu.Done. Sekolah kampung mana boleh suruh beli macam2...kesian depa.



          Suddenly I thought of "Bila Larut Malam " by Saloma. Mula2 ambik girls saja to dance and sing.Then we spotted this young talent.The boy in front who suddenly got up and twist. Apa lagi, let him lead the twist. The above photo was masa introduction of the song.Music tak masuk lagi masa ni...


                Tudia dah start dah. See how he did the twist..like a pro. Baru darjah satu. Everyone clapped.His mother was there too in the hall to see him perform.

                "Aku yang dulu bukan la yang sekarang..." A song made popular by Tegar, a boy from Indonesia.
                The girl ( a nine year old girl) who sang this on stage was a very sporting one..semua dia nak masuk..and she did it well, siap ajak ibu bapa ikut nyanyi sekali ! ..


                                             A flower for a beautiful song..

      This girl will one day become a great singer...she has a lovely voice. When she sang semua orang diam..tarik suara macam recording artist. Training her was easy, only a few flaws here and there, pitching and tempo lari sikit.After a few tries she was ok...


            Followed by prize giving, by an officer from the education department. Budak2 senyum from ear to ear..


              Ambik gambar with them all, penerima hadiah and also those who performed on stage..letih.....adusssss.

             Apa pun kena senyum..letih tolak tepi.
      mesti letih because I slept around 2am finishing the embroidery..notice the hem line of my baju kurung. Suruh tailor lambat sangat, so I buat sendiri baju kurung tu ...

            last function of the year selesai..lega. Photo with friends after all the pupils went home..
jumpa lagi....

37 comments:

  1. sekejap ja, kan..dah habis sesi 2013...yg th 6...melangkah meninggalkan sekolah rendah...bakal menjadi remaja...murid datang dan pergi...jasa cikgu tetap abadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah, betui tu.sat saja dah hmpir tamat 2013..tahun baru di ambang pintu. masih ingat kemarin depa peluk kita smbil menangis..kita pun smpai bengkak mata..sedihnyeeer.

      Delete
  2. Hi IndaMarya, nice pictures. All the children are so cute and adorable. Later only I come back and read again.

    I drop by to pass message dulu.... Kak Q kirim salam to you and take care.. Buat sementara kak Q stop blogging due to certain circumstances tapi Kak Q sihat tak ada apa apa lah. Jangan risau about her, anything I update you.

    Have a nice weekend. Regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia, its a relief to hear some news about Queenie..lama sungguh .suddenly disappeared. macam2 came into my mind.suddenly u smpai berita she's ok..lega.my regards to her.tell her , her friend from Perlis miss her so much.

      Delete
    2. Hi IndaMarya, your message I dah pass to Kak Q. She replied buat masa sekarang tak dapat duduk depan computer or visit our blog. She say "syukur sangat kalau ada yg sudi memahami..... apa pun I akan cuba cari masa tulis semula, utk sesiapa yg mungkin rindukan I, hehehe"

      Oh ya, I'm so glad my son UPSR BM, Eng, Maths dapat A and Science B. I betul betul risau his BM cos beside tuition, at home malas nak belajar. Pangil sampai sakit tekak. :((

      You have a wonderful weekend, regards. Keep smiling.

      Delete
  3. yeyehhh enjoy nya ngan persembahan tu.... sporting je budak2 tunjuk bakat terpendam

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear MystoryPic, betul.bila akhir tahun baru tau.pelajaran tk brapa bagus, bila tang menyanyi menari ramai yg ada bkat trperuk..ha ha.

      Delete
  4. Hi IM, amboiii bukan main lagi anak2 murid buat persembahan.. Mcm pro gitu. Eee i suka lah.. Nampak sangat they all out buat performance. Ye lah esp dorongan cikgu2 yang committed. You must be so proud of them. Your idea to put that bunga on their costume is so brilliant! And that talented girl, she has the look of a natural performer..
    So now dah cuti sekolah ujung tahun..betul lah.. mcm baru semalam we celebrate masuk tahun 2013.. Now it is almost ending, umur pun meningkat haha... Well as long as we are healthy, lets keep ourself positive, just concentrate on being happy and to have faith in Him, we should be ok kan?
    Take care dear, stay gorgeous n happy holiday.. Tak turun kl ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Angie, msti la turun KL but tak shopping.anak dpat baby baru.so apa lagi kita sibuk jaga org dlm pntang.letih.baru 2 minggu I have lost 2 kilos.takpa by the time sch reopens I dah boleh shed off 6 kilo.how nice kan kan? ha ha.

      Delete
  5. wahh...cantiknya baju and tudung...pandai aunty jahit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam cantik jer, mcm comel jer..ha ha.benda buat sndiri msti la buat bagi elok kan?.and org ingat ready made.Tu yg syok dgr tu ha ha.actually time emergency sja Harnida.time biasa sorry la..sakit belakang tau dok jahit sulam tu..tapi nak baju elok punya pasai..jahit la.nak hidup kah kah.

      Delete
  6. Dear Pretty cikgu Indamarya, syukur ada cikgu yang macam you.Jasa cikgu tetap di hargai. Bila lah Uncle nak tengok persembahan cikgu menyanyi, dengar2 memang merdu suara,kalau senang2 download lah video kat blog ok.Special request dari your no.1 fan.OK gotta go watch VOICE kat TV. .... KEEP SMILING MEMANG MENAWAN.....Uncle AL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dearest Uncle AL. memang dah upload satu lagu I sang kat blog.tapi try pagi tadi tak dgr kuat .nanti anak balik nak suruh bagi clear.I bukan pandai buat2 edit2 ni. OOO you tengok voice ke? saya baru brpeluang tengok sekali.masa tk dak.busy memanjang.tk cr. rajn makan ubat.rajin doa.insyaAllah semua selamat.

      Delete
  7. Selamat bercuti sweetie...ahahaaa...

    Bahagiakan bila dah akhir tahun ada masa yg lebih utk diri sendiri dan keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sibuk memanjang la Aina.Anak dalam pantang.kita jadi tukang jaga semua.Ni baby masuk ward pulak di PMC .kuning pulak.harap2 esok keluaq.

      Delete
  8. Waaa gumbiranya budak2 itu buat persembahan + mmg sporting.
    Teacher nya tak buat persembahan sekali ke hehe.

    -happy holiday teacher.. gi mana cuti2 ni?-

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, teacher tk buat.tukang latih saja.ha ha.

      Delete
  9. Seronok tengok, meriah sungguh persembahan depa... cikgu yang ajaq pun berbakat.. tu yang best tu.
    Seronok la cikgu cuti panjang.. bulih mai KL tengok cucu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq saya di KL hmpir 2 minggu.tk dan nak menyawa cuti dia dh beranak.now dok jaga org pantang la..

      Delete
  10. amboi meriahnya majlis hujung tahun ;)
    sian anak sy yg no 2 sbb x pegi last day skolah
    sbb sy balik kg xde sapa nak jaga..ayahnya keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa , last days of sch memang best.tk belajar.party mcm2.semua asyik makan.kenyang.mcm2 makanan.tapi sekolah kampung tk la special mcm sek bndar.kena cikgu2 sponsor order food outside baru special sikit.tapi memang fun.sedih.menangis pun ada nk brpisah.

      Delete
  11. Wah, ramai talented pupils yer IM. They seems comfortable on stage. Tu yang best tu... Their confidence cheer up the stage kan.

    IM, I nie dah menggigil this year ends. My son is going to Std 6 next year. UPSR....sob..sob. He's my only child. Janganlah dia breakdown nanti. Now he's studying so hard. Tuisyen daily though school holidays.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela, amboi vry ambitious mother nampak.mstila.kan ? anak sulung saya dulu pun sama.tk lena dok coach dia mana bahagian yg dia tk brapa faham, beli buku aktiviti/krja banyak2 biar dia buat latihan.tapi kita pantau la..nanti dia mengelat.budak2 pun dh terror tau bab2 tak mau buat krja ni.kalau continuous spai ujung tahun buat latihan , sure cn get 5As.Adam boleh dpt kut.nmpak muka mcm cerdik.

      Delete
  12. Salam Pretty Teacher...apa khabar?
    I masuk sini lari2...bawak hajat dari Gentleman di Toronto tu, tertunggu2 si dia gamaknya menanti kehadiran tuan hamba...harap dapat kunjungan segera ya...

    I tgh berdikit2 tulis...
    tulis sekadar menghilangkan kerinduan yg mungkin ada sesama kita..
    takleh lelama...tugasan menggunung menanti.
    Selamat Bercuti untuk you ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi my sweetie, you ni bikin darah I turun ,bukan naik.lamanya hilang.pi mana? masih di KL? I was in KL lama tau.niat hati nk jmpa you,tapi macam mana?.like finding a needle in a bundle of hay..mana boleh jumpa.kan? or I kena bawa hailer and go round shrieking kuat2..nanti you keluar jumpa I.amacam baguih dak idea bodo2 cerdik I tu..ha ha

      Delete
  13. Hi IM, where are you dear? Miss you tau.. Amboii mentang2 school holiday, menghilang terus tak bukak blog pun. Tau tak kawan kita kat negeri utara sedang menunggu kemunculan IM kat blog dia yang dah private. By the way i dah dapat invitation n i dah masuk pondok dia tau and first person i look for is you. Dah ramai kengkawan kita masuk guna kunci spesel..hehe.. Jom lah.. Jgn lupa pakai kebaya ketat..hehe..see you..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, I dh masuk pondok dia semalam.ha ha.as always hot as ever.I dok imagine masa muda dia mcm mana.hero ligat punya ada kan? and ramai girls went running after him masa tu.I ni masa muda kena control giler dgn my mak..tak sosial lgsung.until lepas college baru menyanyi rata.(tu pun cari duit jugak for my siblings)..
      ok jum kita pakai kebaya ketat.dia suka merah ,tapi kita kena pakai wrna lain.biaq dia jegil mata dia ha ha.

      Delete
  14. Salam.. wow.. sis jahit sendiri?? am impress!! tabek cikgu!

    have a beautiful day sis

    ReplyDelete
  15. Hi MOKCIK AZWA, kalau trdesak longkang luas pun boleh lompat..he he.baju pun sama, baju kurung simple ja kan?..saya memang akan prepare baju baru for big events di sekolah.dah tailor lmbat sgt so jahit la sndiri.siap sulam lagi.mula2 dulu saya unpick baju kurung paling sedap dan tiru.lama2 dh pndai buat sndiri.try la its exciting and lots of fun.

    ReplyDelete
  16. dulu2 time sekolah I suka masuk persembahan akhir tahun. you know...just for fun. looking at all your pics here, kinda throw me back to dat wonderful years. neway teacher, again...you look amazing in blue. tudung tu sgt cantik. suka okeyh! ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan semua murid berbakat.anggap yrself lucky he he.yes it's wonderful to think of those years when we have just sweet memories to cherish..

      Delete
  17. Salam Akak,

    wah jahit sendiri tu, kan best kalau saya pun reti jahit baju kurung. Minat memang la minat cuma belum ada kesempatan nak belajar. Kalau jahit manik dengan pearl / lace saya boleh la :)

    Happy holiday ye kak..


    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear, its the easiest thing to do..jahit baju kurung.try la.so easy and you ll be proud pakai baju jahit sndiri kan?

      Delete
  18. Replies
    1. yes BUNDA very .everyone was happy.

      Delete
  19. Talented teacher will create talented pupils too...

    ReplyDelete