Sunday, 3 November 2013

Terima kasih Mak Chaq..



       Kerana budi baik seorang dermawan, maka kanak2 ini happy sangat ..Sorang rakan blogger kita Mak Chaq berhajat nak sedekah kepada murid2 miskin sekolah saya. Selepas bersembang2 dengan dia maka saya pun membanci berapa orang yang betul2 susah .
      Dapat la 14 orang kemarin.Ada lagi sebenarnya, tapi kerana masa singkat tak sempat nak selidik sorang2.Saya panggil cleaner , dia orang situ. so she knows yang mana budak susah, yang mana sederhana.
     So aturlah jadual kelas supaya selepas rehat free, tak atur budak tak dak cikgu pulak.Ajak 2 orang kawan yang free bawa budak2 dalam 3 buah kereta, ke pekan Arau lebih kurang 6 KM from school.Mula2 nak ke Kangar tapi memandangkan keadaan disana lagi sibuk dengan nak kawal budak2 lagi..msti susah sikit kan?


              Nak trackbottom tapi tak tau nak cari size...tengok aja masing2.Cikgu tolong pilih, ukur baru tiap sorang pegang hak masing2..

 Then cari beg sekolah pulak..bukan main pandai pulak memilih..yang murah tak mau he he..
  On to way to the cars, mak chaq called, kalau nak jamu depa KFC pun boleh. Cakap saja KFC meloncat2 budak2 tu. Namun ada yang ternganga ja...tak faham



  Masuk dalam KFC.." teacher ,kita makan sini ke? "
                                 "Yes la kita makan di sini "
                                 "Yeah..." masing2 bersorak.
                                 " Berapa orang pernah makan KFC ? "
                           Only 3 put up their hands...The rest diam...
  Letak saja ayam di depan mata ...one boy asked. '
                                "teacher ni apa ? " tunjuk cole slaw and mashed potato..
I felt a lump in my throat...sebak..betul la they have never eaten this before..kesiannya..
        They ate in silence.
                              My friend tanya " sedap dak ? "
                              Everyone of them jerit " SEDAP ! ! "
           Orang kiri kanan toleh tengok..he he.
                                                      

                               Look at him...tudia mulut kecik nak masuk semua mana boleh...



         Lupa nak habaq kat mak chaq, cikgu2 pun hentam sama sorang seketul.halal na?

     Pagi ni tiba2 dapat pulak muka baru lagi 3 boys.Guru kelas bagi info.depa nak T-Shirt sekolah.
Ada with me lagi RM307.10sen. Niat nak bagi lagi 2 orang yang absent hari ni..and to ibu tunggal yang anaknya di sekolah saya 2 orang.One husband tinggal, the other one husband kurang upaya.

    Terima kasih banyak2 Mak Chaq. Mudah2an Allah lipatgandakan rezeki mu, panjangkan usia, supaya dapat terus bersedekah..Saya hanya letih mengagih2kan, tapi duitnya duit mak Chaq.Alhamdullillah.
    Oooops, TQ and salam from my GB, guru2 and kanak2 ni semua.

PS. Masa saya tengah tulis ni baki di tangan saya ada lagi RM 67.00.niat nak bagi kepada 2 beradik yang tak hadir hari tu.Ditinggal ayah yang berkahwin lain..emak jadi tukang basuh pinggan di restoran..
    TQ again makchaq.

27 comments:

  1. Walaupun lucu tp sedih dan sebak membaca cerita kat KFC tu....pasti itulah moment paling manis yg akan diingati,diceritakan pada kawan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamsiah, memang nak tergelak masa di situ.tapi dh kanak2 org nmpak cute apa pun yg depa buat. Di sekolah yg tk ikut dok mengamuk."TAK ADIL ! ! " ha ha..

      Delete
  2. Alhamdulillah....... murah rezeki anak2 dan rezeki MakChaq, moga lepas ni bertambah2 rezeki.... sedihnya pada mereka yg tak pernah merasa makan KFC sebelum ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear, yes mudah2an, murah rezki makchaq. lawaknya tg kecik2 tk habis makan dua ketul ayam tu, makan seketul, so saya suruh bawa balik makan di rumah.One of them cerita," saya perabis tengah jalan teacher !"
      "awat tak makan di rumah ? "
      "tak boleh, nanti depa berebut "
      tu la kisah kehidupan sebenar depa..kanak2 so innocent.

      Delete
  3. Alhamdulillah semoga melimpah ruah lagi rezki anak2 ni...

    Sampaikan Salam Ukhuwah dan Salam Maal Hijrah kepada semua guru2 disana dari Bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin .insyaAllah Bunda. ..salam maal hijrah to u too.

      Delete
  4. teacher, mulia nya hati mak chaq. tersentuh hati bila tau sebahagian besar dpd they all tu xpernah langsung jejak kaki ke KFC. apa lah agaknya yg diorang makan everyday kan? berapa kali agaknya they all makan in a day. sebak I baca your entry ni. sungguh Young-Lady sungguh2 bertuah to be able to eat whenever she want. I doakan agar rezeki mak chaq sentiasa murah dan diberkati. and I juga doakan semoga those kids will have a bright future ahead. may they will remember all da good deeds from everyone yang telah membantu mereka. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear sweet RedRose, yes she is. It was my first time too taking my pupils there, and you should see their faces, so radiant with excitement. But it was so touching when the chicken was served, no one dared to grab the plates and start eating, until I asked them to do so..and when they started reciting doa makan together, you could see the faces of the people around..ha ha..

      Delete
  5. Alhamdulillah dengan jasa baik cikgu dan kawan2 dapat dikongsi rezeki...


    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ again mak chaq.Moga2.mudahan sedekah makchaq tu dan susahpayah kita dapat membantu kita di SANA nanti.Amin.kanak2 kan ahli syurga, Allah suka bila depa suka..kita pun dapat tempiasnya.tq my friend..

      Delete
  6. Ai akak...
    Alhamdulillah, untung anak2 tu semua dapat rezeki pemberian Mak Chaq.. banyak banyak syukur tu. Kagum saya dengan kemurahan hati Mak Chaq ni. Ramai yg kita kenal berduit lebih, tapi tak ramai yg murah hati nak derma kepada orang yang tak dikenali. Ada juga yg kedekut jering even for their own family, right?

    Semoga kisah ni dicontohi oleh ramai lagi. Kalau tak mampu nak sumbang banyak pun, sedaya yg ada di saat ada duit lebih..

    ReplyDelete
  7. Hi Aisy Nasiha, teringat kata2 Dato Ismail Kamus dalam ceramah dia, duit yg di sedekahkan tu la duit kita, duit dlm bank, dalam beg kita tu belum tentu lagi , entah2 kena baiki kereta ka, kena bayar denda apa ka, yg di sedekahkan itu la yang nak mnjadi pembantu kita di Mahsyar.
    sekarang ni ramai orang kaya di Malysia, tapi brapa org yg snggup mnderma utk org miskin. Mak chaq dh tunjuk cntoh yg baik..moga Allah merahmatinya.Amin.

    ReplyDelete
  8. Terima kasih kak sudi datang tapi sori sesangat terpaksa tunggu lama.

    Alhamdulillah semoga Allah s.w.t memurahkan rezeki dan memberi kesihatan yang baik buat Mak Chaq dan akak jugak yang berhati mulia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aina, memang masa tunggu lama tu rasa mcm nak balik, tapi mengenangkan nk jmpa Aina prtama kali..tunggu jugak.walaupun jmpa tk smpai 10 minit, but it was worth.baiknya kakak n mak Aina..layan saya.Trima kasih.sedap kerabu he he.

      Delete
  9. Subhanallah. Ramai sungguh orang2 yang berhati mulia. Semoga this sharing akan motivate the rest of us lagi kan IM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes my dear Aziela, pemberian mak chaq tu berbaloi, budak2 semua suka.especially when we went to KFC.budak mana yg tk suka kan? in fact today one of them yang I bawak hari tu, tanya, "teacher, sedap na KFC ? "
      kanak2 so inccocent.

      Delete
  10. subhanallah, wah bagusnya cikgu menyempurnakan dengan jalan yg betul dah mudahan makchaq rasa puashati hajatnya sampai. sy turut bangga sikap anda semua. salam kenal dari pcl www.nazlee.com ~ tq Junaina link ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Pakciklie.setakat yang terdaya .Di sekolah rendah di kampung memang banyak kes budak2 dari kluarga susah ni..kesian depa kan?

      Delete
  11. Alhamdulillah semoga rezeki makchaq bertambah murah, diberikan kesihatan yang baik dan bahagia selamanya.

    Sedih sungguh bila dapat tahu masih ada rakyat kat negara kita yang tak pernah makan KFC.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Zaitun, alhamdullillah ramai orang tolong doa kat makchaq..Tu la berkatnya bersedekah..

      Delete
  12. Bestnya makan KFC...tak adil..cheq pun nak jugak! ;p

    Semoga makchaq dan cikgu2 sekalian di berkati Allah..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harnida, jum aunty bawak cheq pi makan KFC .kita pi dua saja nak?

      Delete
  13. mgalir air mata tgk diorang makan kfc

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la Irfa..anak2 kita smpai dah jemu.depa baru prtama kali rasa..

      Delete
  14. Saya pun nak sebut pasal Mak Chaq gak. Pertama kali jumpa di majlis kenduri kahwin my anak menakan. Mak Chaq ni wakil rombongan pengantin. Kenai dalam blog, dia kenai muka saya.
    Pastu kami jumpa jugak di majlis raya blogger. Tu la sekali jumpa, pastu takdak dah. Wpun camtu, saya suka dia, sebab dia lembut dan keibuan. Saya tahu dia memang seorang yang baik budi.

    Terharu baca entri ni.

    Anak-anak saya dgn KFC? Huhhh depa langsung tak mo dah. Cemuih dah pun...

    ReplyDelete
  15. Azie, org kata hanya org yg prnah susah akan tau kesusahan org lain..saya rasa makchaq dh pernah lalui masa2 sedih dlm hidup beliau masa kecik2.
    saya lega dpt menunaikan hajat dia, dan boleh tengok sndiri macam mana muka budak2 tu senyum smpai telinga masa ayam KFC di hidang dpan depa...kesian kanak2..ada lagi satu dua insident sedih yang saya akan cerita di lain entry.

    ReplyDelete
  16. Sebak sgt....IM nanti kalau ada, sayapun nak share juga...to Mak Chaq saya contohi Mak Chaq

    ReplyDelete