Thursday, 1 August 2013

selesai khatam pringkat sekolah..



          Pagi tadi at 830 am, ada majlis khatam alquran , teachers and pupils at school level. Murid2 yang involved wear baju kurung for the girls and baju Melayu for the boys. Teachers sat with the pupils bersila on the stage. Khatam ramai2.rasa bestnya dapat khatam dengan budak2.


                                  Of course la walau baju lama but its blue..my favourite.

          Bila part akhir everyone berselawat.budak2 semangat sekuat hati..Then all pupils dapat duit raya. Can see them smiling ear to ear, walaupun tak banyak tapi budak mana tak suka dapat duit kan? kita pun suka.




        .last sekali semua bersalam salam dengan teachers, minta maaf salah silap. Teachers pun bersalam sama sendiri.moga salah silap working under the same roof di maafkan.


        Although our pupils sikit ja..tapi meriah..The small hall was well decorated..sapa lagi cikgu2 sendiri la buat..tarik dawai sana, nailed here and there..at last sweet nampak hall tu..

       Before masuk kereta ada teachers jual kueh raya..beli lagi...

     selamat hari raya kawan2 di blog dan yang still silently following this blog. May this Aidil Fitri bring us much blessing from Allah.Amin.



                                         Happy raya... smile with me ..its a remedy.




25 comments:

  1. Dear Cikgu Indamarya , you look beautiful in blue. You hv absolutely stunning smile. Syabas for the successful majlis. Allah Swt Akan balas kerja baik cikgu2 . I take this opportunity to wish Cikgu Indamarya Selamat Hari Raya and maaf sekiranya Uncle tersalah cakap masa berkomen di blog Cikgu . Salam Dari Uncle AL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Uncle AL, trima kasih banyak2. Uncle tk prnah trsalah cakap.in fact lagi best adala..tq for all the advice in my earlier posts, I need that. kdg2 kita ni walaupn dah aged, tapi boleh jgak buat salah.tambah2 bila tension kan, macm2 timbul dlm hati.tapi insyaAllah berkat sedikit iman yg ada, mudah2an kita tk buat lagi bnda2 yg Tuhan marah...
      saya doakan Uncle AL sihat walafiat, jgn lupa mkn ubat.cpat2 pi clinic kalau rasa tk sedap badan.mudahan2 akan sntiasa mengunjungi blog saya ni with yr guidance.this life is always beautiful with people like you.slamat hari raya aidil fitri , maaf zahir batin.tk care.

      Delete
  2. Selamat HAri Raya To you teacher & u look stunning in blue. Maintain that remedy to everybody. Keep on writing

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Mak Wardah.Wardah apa habaq..? senyum saja la kan..nk bagi duit tk da.so setakat senyum saja yg mampu he he.slamat hari raya to you too my friend.minta maaf kalau ada silap masa tulis blog ni.biasa la kita bukan draft dulu kan.main hentam tulis terus apa dlm kepala saja..you too keep on writing .saya suka baca.

      Delete
  3. Hi dear gorgeous IM, wow all so cantik. And i especially like your tudung, the the colour blue suits you very well. If I pakai tudung, i pun akan pakai jenis tudung macam tu hehehe..not only colour nice but the material flowy gitu. and your handbag colour matching ngan baju, very nice. Brapa pasang baju raya kali ni? :p Ok, waktu raya nanti, jangan lupa ambik gambar banyak2 ye. Pos kat sini.
    Orait lah, take care my fren.. I ambik kesempatan ini wish you "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon ampun maaf sekira terkasar bahasa, mengguris hati". Selamat bercuti and you take care and God bless ..big hugs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi flawless friend, tudung tu beli kat Gulatis last 2 years dah.tapi baru pakai sekali, sebab malas nk basuh tgn dgn kain dia mcm fragile sgt..yes memang flow.sebab berat dgn manik..sekali sekala mjlis mcm tu boleh la pakai, or pi knduri, kalau daily tk boleh..nmpak overdress pulak kan. hi mesti cntik kalau u yg pakai kan? sebab u putih melepak, I ni gelap gulita certain color tk masuk, tapi blue seems alright.
      u prcaya dak, I slalu raya tk dak baju raya? sebab I buat baju tk kira raya.ha ha asyik beli saja.well last month pi KL ada la beli kain 2 keping kat Jakel.kata nk buat baju.tnya tailor mak dia masuk ward pulak tk boleh jahit.so nmpaknya baju lama la tahun ni..tapi lpas raya I akan balas dendam buat banyak pasang..tapi tengok la , kalau tukar fikiran I just go and buy ready made saja..banyak pilih saja kan?
      u mana ada kasar2 bahasa punyan.always lembut dn pndai jaga hati..kan kan? biggest hugs to u too my friend..

      Delete
  4. Selamat Hari Raya Aidil Fitri kpd IM dan keluarga dan maaf zahir dan batin walaupun kita tidak pernah bersua di alam fana ini tapi rasa macam dah kenal lama :) You boleh masuk geng dengan my younger sis, she truly loves blue, apa-apa nak bagi pada dia pasti kena warna biru.

    ReplyDelete
  5. dear naniasda, slamat hari raya to u too.yes kita tk prnah jmpa tapi mcm dh lama kenal kan? memang I truly love blue too, and now dok adjust2 pink or green..tapi kuning lngsung tk boleh dekat.reason? sebab kulit tk brapa nak cerah so bila pkai kuning tenggelam terus ha ha..km salam to yr sis...join the club...the blues..

    ReplyDelete
  6. Banyak ka borong sekkut raya tahun ni?
    Saya 'borong' 2jenis sekkut raya jah tahun ni.. sedih kan? Sob sob!

    Kat sekolah saya dulu, macam tak ada je sessi khatam ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, tk bnyak saya beli tahun ni .besa besa saja.tahniah keluar dg anak2 abam you tu.msti depa happy and balik cerita kat org satu lagi tu..he he.
      di sekolah sekarang memang dh jadi trend buat tadarus and baca yasin evryday..
      dulu2 posa tak posa pun sama kan? sekarang dah celik agama..budak2 pun dh pandai mengaji dan hafal quran...
      slamat raya dekdaa. pergi melancung dgn abam ke? jaga kandungan baik2 tau.

      Delete
  7. Hi IndahMarya, trima kaseh for nudging me on my 'galas' and 'kerenggas'. You tau la my bahasa sebelum Merdeka.
    Thats really a very nice gesture giving the kids duit raya. So berapa hari chuti sekolah?
    You going anywhere? Fly to Paris or Rome or Penang, Singapore?

    IndaMarya, you sure got a hantam back of a bus or walk into a lamp post smile!
    Today, give a stranger one of your smiles. It might be the only sunshine he sees all day.
    People seldom notice old clothes if you wear a big smile.
    Happy holidays to you and all at home.
    Lee.

    ReplyDelete
  8. Hi Lee, ha ha, sorry dok correct orang Canada..mklum lama tinggal Malaysia kan? msti lupa bnyk words.But I am proud you still bangga dgn tanah air sndiri, slalu post about yr life here dulu and the fun of it all.msti naughty kan muda2 dulu..semua tu jadi kenangan yg tk mgkin dapat di padam dari kepala kita kan?
    cuti sekolah almost 2 weeks.lama .no plans yet to go to Paris or anywhere far in the world he he.Angan2 boleh la kan..angan2 tk payah bayar kan? so boleh la setakat imagine, fantasies always good er...
    actually bila anak2 menantu balik, mak dia apa lagi..di dapor sajala.most of the time..masak masak and masak.
    but Penang is always in my mind.The most beautiful island where I fell in love and then lost the love of my life forever...sob sob.
    happy raya Lee .I sppose in yr next post u cn tell us how the Muslims celebrate raya there di negeri orang putih tu..
    have a nice day Lee, selamat duduk di dpan TV besar,..makan kacang..then sleep in that big bed of yrs, new and no squeaking sound lagi .he he.Mrs Lee sure happy kan?

    ReplyDelete
  9. Memang seronok bila ada program sebegini di sekolah. Bebudak lagi la suka, sebab activities yang tak libatkan buku sekolah ni, depa rasa enjoy sangat.

    Hmmm... sejak dulu saya peratikan, kaum gurulah yang paling bergaya bab pakai baju, kasut dan handbag ni. Ada ketika tu, orang keja opis pun kalah. Sapa kata gaji cikgu kecik? hehehe para guru antara yang hebat bergaya dan melaram.

    Takpa, janji keja beresss..!

    Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Kak Inda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Azie, ha ha .cheq setuju sangat, cikgu2 memang melaram .tapi bkan semua tau..saya dn segelintir yg lain ja (mengaku tak pa ha ha ).Jgn tk tau ada cikgu yg pakai selipar je ke sekolah.bila brjalan bunyi sereh sereh...
      I have seen vry young teachers pakai ikut dan( bahasa kita ).kdg2 baju trbalik pun ada.iron jauh sekali.
      kalau Azie tanya saya , saya kata pakai la yg decent.yg sejuk mata anak murid memandang.ni kalau anak murid pun dok gelak tengok baju kita( tk smesti baju raya) saya selalu recycle.masa kurus sikit pakai baju lama, masa naik sikit pakai balik baju semasa..actually seronok memakai ni( lagi satu bahasa kita Azie, org utara msti tau kan ?)
      selamat hari raya Azie, maaf zahir batin.teruskan menulis.saya tukang baca n enjoy it vry mch.

      Delete
  10. Selamat Hari Raya kak... Maaf Zahir dan batin kot2 lah selama kita dok pi mai-pi mai berblog dan dok komen sana sini ada perkataan yang mengguris hati. Buat kuih raya banyak dak, nanti nak serbu rumah...hahaaa...

    Esok dah nak balik Perlis, raya dengan mak.

    Cikgu kena bergaya biaq jadi idola anak murid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Aina, kueh raya ada la sikit2 setakat nk jamu kawan2 tu boleh aih..
      tk dak salah aina pada saya..saya pun rasa tk prnah trgris hati.selamat hari raya aidil fitri Aina, moga selamat balik kampung . mai la umah.
      yes bergaya msti bergaya...bukan nk tayang sapa2 tapi dah memang dari dulu suka melaram...he he.

      Delete
  11. Selamat hari raya maaf zahir batin cikgu. Baguih kan la ni dah banyak program2 agama kat sekolah. Pakai baju lama pun comei pasai senyum meleret....

    Makchaq tahun ni sembahyang raya kat masjid arau, kalau rumah cikgu dekat2 situ boleh la singgah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makchaq, trima kasih atas pujian.well la ni memang kebanyakan sekolah dah buat program ni.at least murid2 dn cikgu trpaksa la kenal quran kan? saya sokong sgt.kalau dulu ada yg smpai tk kenal alif ba ta.
      saya smbahyg di surau tepi rumah.Arau is about 7Km dri rumah.
      Saya di Kangar. kalau nk dtg dgn bsar hati di prsilakan.just inform me.kita date ya?

      Delete
    2. makchaq dh dpat nmber u, Tq, will try my best.tapi u know la raya, bila org tk brhnti mai rumah, kita mana pun tk boleh pi kan? tapi saya akn cuba juga cari masa jmpa makchaq..mudah2an ada ruangnya.tapi kalau saya tk call maknanya masa memang tak mmbenarkan.anyway slamat dtg ke Indera kayangan..

      Delete
  12. Hi IndraMarya, Selamat Hari Raya to you and family. Have a wonderful holiday.

    Nice pictures of you, you look gorgeous. :)
    Best regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dear Amelia, tq.kalau u ada di sini boleh la pekena u buat kek u yg marvelous, fantastic, bombastic tu kan? he he.I always tabik org pndai buat kek mcm you.

      Delete
  13. U always look smashing Kak, whatever the occasion.

    SELAMAT HARI RAYA
    MAAF ZAHIR & BATIN
    ----mamaTim----

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi MamaTim, tq again.Selamat hari raya to u too. I miss yr posts. how's yr boy doing? hope he is doing fine...slowly gradually he will make u proud..one day.dont worry. teruskan berdoa, berbaik sgka dgn Allah, nescaya beroleh rahmatnya yg tk kita duga.insyaAllah..

      Delete
  14. Hi IndaMarya,
    Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan saya di Malaysia dan di mana jua anda bearada.

    Selamat sejahtera kepada anda sekeluarga.
    Semadikan satu lagu dalam hati mu dan semoga sentiasa ceria.
    Teman mu dari Canada.
    Lee.

    ReplyDelete
  15. meriah majlisnya
    sy x khatam pun posa lepas.huhu

    ReplyDelete