Tuesday, 27 August 2013

Silap tengok jam ...


    Sometimes our eyes cheat us..? no la.actually I was up early and got ready early for school. Tengok jam tapi nampak macam dah time to go .Suddenly bila sampai sekolah nobody was in sight. Sunyi.Gelap.Even the guards were not around.masih dalam pos jaga. Tiduq lagi ke?



     I stayed in the car .Then took a look at my watch...astaga..baru pukul 645am...ish ish no wonder tak dak orang and lampu masih terpasang sana sini.

    Masa tu baru rasa takut. I turned on the radio kuat2.and sang out loud too.I memang penakut tahap gaban.


      Rasa macam lama duduk dalam kreta...Suddenly a knock on the window. Terkejut macam nak putus jantung.
    Pak chik guard rupanya. I turun cermin sikit ja.  Kena be careful la.There was no one around.Guard tu kan lelaki....takut juga.
    " Awai teacher? kelam lagi ni! "
    "ya ya, saja mai awai sikit." (tipu, walhal silap tengok tengok jam).

    Almost at 710 baru ada sorang budak dengan his father masuk kawasan sekolah. I know kalau hari sekolah ganti on Saturday pulak tu mesti ramai lambat and ramai pulak absent. Tambah2 lagi program hari ni ialah khemah solat..some parents are not keen enough if its about religious activities ni.
     I dah mula berani sikit. Got out of the car. The father came to me.
     " cikgu, hari ni sekolah kan? awat tak dak orang pun ? " he looked around.
     "Ni orang !" I said pointing to myself. .
     He smiled and got back on his motorcycle. " cikgu buat lawak pulak "...rode away.

             At 830am the facilitators..( uztaz2 muda dari mahaad tahfiz berdekatan sekolah) sampai. They took charge of the program. All went well..Then followed by quiz etc etc...
           At 1.00  semua selesai. Ended with nasyid, selawat and penyampaian cenderahati dari pihak sekolah.Nampak budak2 suka, walaupun attendance poor.. 



                           Habis cerita, cikgu2 berposing depan sekolah...perut kenyang.Kerja selesai.One more activity done...Alhamdullillah...



24 comments:

  1. Kalau sekolah kat kampung time tu memang tak dak org cikgu kalau kat KL pukul 6 pun dah ada anak2 terpacak depan sekolah kerna terpaksa sebab parent keluaq kerja awai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, memang.kita yg besa pi awai ni trpaksa lambatkan masa.tk best la.kita nak pegang rekod paling awai pi sekolah.dah pkrja tk buka pintu pejabat pulak.nk punch nama pulak tk boleh .ish mcm ni saya nk pegang knci office senang..

      Delete
  2. Assalam cik gu ada jugak geng acik.acik takut gelap dari muda sampai dah tua ni ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik kita geng.memang takut gelap.klau power failure kat umah mula la panic.nak pi dapor cari lilin? adoi punya la dok mengucap kuat2 bagi satu umah dgr...ha ha.

      Delete
  3. Errr...cokgu. Nak buat confession. Anak saya pun kalau Saturday, abset gak..uwaaaa. Kami jarang jumpa. Jumpa weekend jer. So, sekolah terpaksa dikorbankan sebab nak bawak balik Melaka or Kuantan...

    Psst : nengok anak2 muda jadi ustaz nie, sejukk jer hati kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ni kerja dia aaa, bawa anak balik Melaka or Kuantan ? tapi biasanya Aziela kalau hari ganti tu sekolah akan buat aktiviti lain dri belajar .contohnya khemah ibadat ke,ceramah motivasi ke. mcm2 la.dnt worry.cuma jgn lupa balik semula Monday na?

      Delete
  4. Hi gorgeous IM, senyum2 i baca your entry. Adoiii,, napa lah salah tengok jam. So you must have woke up at around 5am..ish ish.. Tapi awal better than lambat kan. :). The danger is tu lah, takut terlalu awal, belum ada orang lalu lalang, bayaya juga tu. Nasib baik you dalam kreta.

    Teringat i satu masa dulu, i kerja and lunch time was 12.30pm. Entah hari tu, apa kena ngan mata.. ada pula, baru kul 11.30 i tot dah lunchtime. I walked out with my handbag cooly to look for lunch and my colleaques asked me where I was going, then I said going out for lunch lah, and my coll said, eeiii awalnya awak kuar lunch, baru 11.30 pg.hahahah..adoiii.. tengok balik, ishh ye lah, baru kul 11.30am.. punyalah malu, merah padam muka i..then slowly balik kat meja i..semua kwn2 ketawa and i pun ikut ketawa but oh gosh, that was super embarrassing!! hahaha


    ReplyDelete
    Replies
    1. I faced on vry embarassing time last few weeks.I salah tengok jam lagi.I lepas budak2 balik.Ingat dah 1.30 tangahari.Then I heard one of the men teachers shouted.
      "wei balik class, balik class, hampa nak pi mana.? mana boleh balik lagi baru 12.30."
      I pun rushed down, I know I dah salah tengok jam lagi.So nak pi call budak2 balik class juga la.
      Then I heard one girl said' teacher suruh balik'
      Bila I sampai di bawah about 10 pupils dah blah balik dah.
      panggil pun tk dengar dah.I went up to see the HM and told him wat happen.
      But he just smiled and said."tak pa la.dah silap time nk buat cam mana." muka dia selamba relax ja.
      Then he continued."tk pa jgn susah hati.you bukan prnah buat cm ni.silap tengok time.biasa la..."
      Lega...

      Delete
    2. pernah terkena juga...silap lepas budak.kelam kabut panggil balik takut jadi apa apa kan naya...tapi budak budak tu lagi cerdik..berdesup depa balik.Mujuq tak jadi apa apa.

      Delete
  5. Ha ha ha buat lawak la teacher ni.
    Musti tak double check time yang betul-betul pukul berapa kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tau mata nak main trick sama kita dekdaa...nasib baik tak pi sekolah pkl 3 pagi.nauzubillah...

      Delete
  6. From silent reader (hayati ghazali)

    Salam cikgu..i just found yr blog that link from my fav. blog dan saya sangat enjoy bila dah terbaca blog cikgu especially yr story about keletah anak2 murid..really..gelak sorang2 baca apatah lagi bila tengok muka anak2 murid cikgu yg innocent.

    Keep updated yr blog ye sbb ramai yg suka baca :)

    P/S: saya mmg suka baca blog tapi saya sendiri malas nak create blog sbb xde idea apa nak tulis :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Hayati, tma kacih sudi singgah.saya tulis ceta2 biasa saja dalam kehidupan harian saya mengajar di sek rendah.mengadap budak2 kecik tiap hari.tentulah mcm2 kerenah dan perangai.kdg2 lucu dan menghiburkan.kdg2 menyakitkan hati jugak he he.jgn sgka budak kecik tk pndai menipu,kdg2 kita tk terfikir akal mereka boleh tahan nak kelentong kita .tapi of course cikgu nya lagi terror..ha ha.semua klentong tu dalam poket kita ja..tq for stopping by..hope you have a nice day ahead.

      Delete
  7. masyaAllah, bahaya tu cicer...jangan selalu trick mata na...
    sejak macam2 masalah negara timboi, ngan pak guard pun I rasa sangsi...maklum syaitan berada dimana2...kan?

    moga kita semua dalam peliharaan Allah swt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sweetie, memang la takut .sbab tu tk keluaq kreta.sejak incident tu I make sure smpai sekolah at 7+.
      Yes zman la ni, susah prcaya sapa pun kan? tiap2 hari dgr dalam radio (tv jrang buka)..
      macam2 kes jadi, especially to children, minta di jauhkan dari anak cucu kita..(anak cucu org lain jugak mnta di jauhi)..moga sntiasa dlm jagaan Allah.

      Delete
  8. Kalau dikampung kita takut dengan binatang buas tapi kalau dibandar lebih takut dengan manusia.Banyak kejadian berlaku yang diluar jangkaan so kenalah berhati2.

    Biasa dimana2 pun kalau program keagamaan tak ramai yang hadir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaitun, betul.la ni kita takut org . tak tau nak prcaya sapa kan? kwan2 rapat lagikan boleh menipu, apatah lagi strangers..
      di sekolah kalau ada majlis kita anounce ada cabutan brtuah, penoh depa mai.tapi mjlis agama kureng..boleh bilang dgn jari.

      Delete
  9. Aunty..
    salah tengok jam terawal tak pa..
    jgn ingat awal tapi dah lambat..tu naya...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Harnida, spnjang kerja hanya sekali terlewat.tu pun sebab mlm tu cirit birit.lena lmbat.sedaq2 dah pkl.640.tudia.pulun smbhyg subuh dulu baru mandi and call school habaq cerita sebenaq.

      Delete
  10. Hi IndaMarya, ha ha ha..ni da lecheh sikit, tengok jam salah. Ya, I guess that happens too. Sometimes our mind full of whatever work or domestic....ada lintang pukang sikit.
    Nice school too.
    And can't help notice your very nice ring and bracelet.
    See, I always look at a woman's fingers....Ha ha ha. Even though retired from going on safaris. Habit.
    Love your purple outfit, look classy and elegant.

    Where I am there are no security guards, but 24 hours security TV surveillance.
    Everywhere, homes too will have TV security.
    Thus not many robberies, tentu kena tangkap as pics of thieves or crooks posted in papers by police, "does anyone know this person'? Habis cherita.

    By the way, how far away are you from Alor Star town?
    I used to stay at Merlin Hotel Alor Star very often back in the early '80s as I was involved in that Tower line and dam project there....that time ada curfew too.
    But I missed the Queen of England's visit to the project site, I was away in Bangkok.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Lee, my place frm A Star is about 45 minutes. selalu jugak go to A Star shopping, becos Kangar tak banyak benda.,no choice.
      I ada quite a few collections of crystal bracelet.macam2 warna to match my dress.and countless rings too.but not gold.gold adalah one or two saja..Over the years kerja lama msti la ada banyak cosmetic jewelery ni..and when I take them out from my keeping baru nampak...banyaknya wasted duit for all those things...tapi one thing ..hati puas..
      perempuan..biasa la kan?
      you keep well my friend.and dnt forget that smile..

      Delete
  11. Replies
    1. ha ha...you have missed many posts I guess.

      Delete
  12. Hi IndaMarya, LOL.... I think salah tengok jam it happen to most of us too. I pun many times on Sunday and public holiday jump up at 7am run to toilet wash up... sekali baru ingat today holiday. LOL Usually I wake up at 5.30 or 6am, if buka mata tengok window outside so bright, I sure lompat out of my bed. Habit lah!

    P/S Refer your inquiry about my camera, I pakai cheapo canon ixus pocket camera aje. But I spent at least 1 to 2 hours click 50 to 80 pictures, then select the best one for my posting.

    Have a nice weekend.

    ReplyDelete