Saturday, 31 August 2013

Raya at school...


    Sorry lambat la sikit post pasai raya di sekolah.sebab minggu ni minggu sibuk saya...he he.
When school reopened after raya, sekolah pulak buat majlis raya..semua pupils kena pakai baju raya..
   Meriahnya..kueh banyak . budak2 kecik ni kalau cikgu dia ada jaga.duduk elok saja...nobody rushed nak ambik kueh.maybe depa pun jemu biscuit raya..


               Tengok..tak payah serve in bigger plates..lambat.still in their containers from home..Look at the baju raya..macam2 color..Ni just some of them..tak sempat nak snap.busy..he he
.

                Dont know what I was looking at..dalam mulut penoh makanan..Masa ni I was so hungry..letih.perut bunyi macam2..kruk krap kruk krap...
                Makanan lain other than biscuits pun banyak..budak2 ramai tak nak kueh so the canteen had to prepare nasi lemak for them..free.sekolah tanggung semua..sponsored by teachers.



                 With the girls (standard one ) look at them...ish. pakai peplum lagi..and other classes pun macam2 fashion
                Look at their teacher pulak..baju lama ..actually I was sorting my dresses, jumpa baju ni.   Made in 2004..elok lagi...bila try on, fit elok pulak..maklum lepas fasting month..turun la a few kilos.


 
   
   Dengan 'adik2' di sekolah or anak2 ! They are so young.....semua2 baik2. and friendly. The young men teachers (20 + of age) even call me mak tok..becos I dah ada cucu..ha ha.syok jugak kan..?  Time passed so fast..rasa macam baru yesterday habis belajar...
    Anyway it feels good..to be here still..strong and healthy..Alhamdullillah.





25 comments:

  1. pretty cicer makan apa tu?...hmmm..handbag cantek....gelang tangan pun cantek...orangnya lagi la cantekkkkkkk...........
    murid yg pakai selendang kepala terlentok tu amboii amboiii...mata macam dah nampak 2 bulan! hahaha....tingat jaman kita sebaya depa dulu kan, time ni la nak bergaya sakan hahaha...
    masa tu musim baju maxi ngan kasut tapak tinggi tu, perasan dah artis habis hahaha...

    cicer, ingat lagi tak murid yg kumpul duit nak beli baju raya tu? apa kesinambungannya...camner raya dia?

    lagi satu, cicer yg pakai baju pink tu lawanya..
    kim salam kat dia ya hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sweetie,ni nk jawab semua soalan/bersedia? here we go:
      1.tengah makan nasi himpit dgn kuah kcg.
      2.hndbag coach.mstila ada sikit cntik.he he
      3.gelang tgn tu beli lama dah.dari sorang kawan di Singapore.
      4.yg pkai slendang tu memang mata kuyu.dia menang tahun 1 punya baju raya trcantik.kak dia siap mekap muka..(spatutnya tk boleh.kulit budak kan lmbut,ni pkai eyeshadow bagai.
      5.yg kisah budak tu, saya dah beli satu persalinan lengkap.tapi masa mjlis raya dia pkai bju lain.bila tnya dia kata tk smpat basuh sbab pakai msa raya prtama..
      tapi kesian tengok baju yg dia pakai tu,nmpak nipis sgt kainnya..transparent lagi.

      6. cikgu brkaca mata baju pink tu guru pemulihan di sekolah saya.Memang melaram habis..he he.insyaAllah kalau tk lupa akan krm salam kat dia..now dia tengah pening lalat.nk dpat anak ke 3 .

      Delete
    2. hehehe...timekacih cicer...

      Alhamdulillah...dpt jugak budak tu baju baru utk raya..moga Allah permudahkan urusan hidup you, bertambah rezeki dan sehat walafiat ya cicer...

      Delete
    3. tq my friend.Amin amin yarabbal alamin....di sekolah la tempat paling mudah kita dapat banci mana miskin mana senang.tengok budak pun kita boleh tau taraf kehidupan depa..ada yg sehelai ja baju..yg mak dia pulak malas nk cuci, tunggu seminggu baru nak basuh..ish ish apa punya mak..kalau rajin sikit msti brsih pakaian sekolah anak tu kan?..

      Delete
    4. pssst kasut cikgu yg pakai baju ijau tu cantek la! beli katner? ehehehe besa la pompuannnn kan?

      Delete
    5. he he I knw u are crazy about shoes.nanti esok sekolah I tnya na...tungguuuuuuuuuuuuuuuuu.

      Delete
    6. Dear Sweet Q,Dah tanya dia.Dia kata beli di kedai Bata.Tapi dia kata bila pakai tk brapa selesa...sakit jari kaki..bila tengok dia pakai nmpak ok.patutla dia jarang pakai ksut tu...

      Delete
    7. hehehe...kacih cicer...
      owh BATA ker? nanti nak pi survey la hahahaha...

      Delete
    8. komen I ilang ka? kalau keluaq dua2 pls sunat salah satu ya cicer...

      nak ucapkan timekacih sebab sudi tanyakan heheh...nanti nak pi survey kat BATA...kalau ada and bila try tak sakit kat jari nak beli jugak hahahaha...

      Delete
  2. beautiful as always teacher. meriahnya, teringat dulu zaman kita sekolah. macam2 ragam ada. time sekolah menengah aje dah dok sebok tgk baju raya sape paling cun. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq RedRose, biasa la.mak tok pun nk glamour jgak.he he.

      Delete
  3. U r so presentable like usual, anak2 murid mesti happy time jamuan macam nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah,memang budak2 la paling suka.pakai bju raya, makan kueh raya sikit ja.lpas tu semua brlari main, habis semua berlepat, berlemoih kata org Perlis...comot habis.sampin dah buang rata,jenuh cari sapa tuannya...

      Delete
  4. Ambooiii Kak Q nyer perati atas bawah aihhhhh...

    Sukanya gambar yang mula tu nampak meriah sangat warna-warnanya. Zaman sekolah kat kampung dulu cikgu2 dan ibu bapa siap gotong royong masak2 utk majlis sambut raya, masa sekolah rendah le. Murid pun berapa kerat ja satu kelas ja pun utk setiap darjah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, memang sekolah kampung budak tk ramai, tapi meriah masa celebrate anything tetap sama..cara sikit2 kan..memang setiap tahun sek ni ada gotong royong masak2 and makan ramai2..tapi saya tak tengok lagi ..kita baru disitu.

      Delete
  5. sweet jer baju aunty..macam orang nyer ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ harnida..baju lama pun dah dok gantung elok dalam almari tk kena debu..memang la masih elok.lupa bertahun2..ambik balik pakai balik..syok jugak.org ingat baju baru..I said tengok fashion la..tapi yg bestnya fahion tu dah mai balik...untung dak? he he

      Delete
  6. Assalam Aidilfitri to U kak.. amboi meriah berperplum ye student2 sekarang.. Looking fwd to seeing their teacher in it too some day :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear MamaTim,amboi lama tk update blog na..maklum org ada channel lain..he he.but I do want you to write sometime..BTW how's that budak comei doing? he's ok? I'm sure dgn all the love showered on him he 'll be ok..insyaAllah.wish him all the best ..
      Peplum? tak sesuai dah kot maktok nak melaram in peplum.nanti cucu gelak keraih perut.ha ha

      Delete
    2. Kak, Alhamdulillah my HH dah sihat. Admitted for 2 days at PMC just last week for vomiting and purging. Post-raya symptoms kot sebab rasanya ramai yg hospitalised atas sebab2 yg sama. Itu pasallah jugak saya x sempat online. Kids take a lot of our time kann..

      Delete
    3. MamaTim, right, ramai sakit2 lpas raya, maklum mkn mcm2 kan?dh trhidang dpan mata, tk mkn banyak makan sikit.last2 perut tak boleh tahan masuk mcm2..syukur he is ok.
      anak2 ialah cahaya mata, penawar jiwa.Our unconditional love being their mother, jaga depa masa sakit,(masa sihat pun jaga he he).tk kisah pun kita spend valuable time with them kan? namapun mak.You tk care my friend.Happy mothering.

      Delete
  7. Hi IndaMarya, really cute see the pics of the boys one side, girls other side. All waiting to eat.
    Very well behaved kids too.
    And sure love your raya outfit, look very elegant.
    Thats a lot of food on the table too.
    I guess your kids all love their chegu.
    Wish I had a teacher like you.
    Have fun and keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Lee, betul betul betul! semua depa pakai baju colorful..chekgu pun sama juga.ha ha.bila lagi nak melaram baju cantik.But mine was an old one jumpa di celah2 baju lama..ha ha.Thanx for dropping by my friend.

      Delete
  8. Suka tengok budak-budak jjangok (loghat kelate tu meaning melawa/cantikkan diri) and Cikgu dia tu lagi jangok. Kita dulu masa sekolah mana ada celebrate hari raya kan but everything is so different now and I am passed all these happenings with kids at school...none of my brood are at home now..the last one just registered yesterday at UM...sedih ditinggalkan anak-anak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear naniasda,itu la pusingan hidup.tak rasa anak2 dah besar dan last2 rumah kosong.Empty-nest.syndrome.macam anak burung, terbang tinggal mak.but dnt worry they will come back.Sapa boleh lawan kasih syg mak? prgi mana pun tetap ingat mak kan? kita doa for their wellbeing, semua slamat.insyaAllah.
      tahniah anak dpt UM.msti crdik tu..
      for the time being you isi masa buat bnda2 you suka.fill yr time sepenuhnya.so malam you 'll sleep like a log..takkdan nk fikir apa dah lelap..
      keep well kawan, and be happy.

      Delete