Wednesday, 21 August 2013

cikgu besaq bersara....



      Recently sekolah buat majlis untuk persaraan my headmaster.Soft spoken man, living in the same neighbourhood . Dekat rumah I.
      Boleh tahan grand juga. Cikgu2 buat persediaan bnyak hari jugak for the ceremony. The school hall was decorated macam getting ready for a wedding reception.Siap dengan pelamin lagi. Macam pengantin baru pulak.
    
             
                              Guru besar di arak siap dengan bunga telur and sirih junjung.Far back ada kumpulan kompang...kepak kepak kebum kebum, kepak kepak kebum kebum...Budak2 lelaki palu kompang..


          After a long speech, it was time to leave..the pupils lined up to wave him goodbye.I remember his words..'jadi cikgu ni kerjanya mengajar, maka mengajarlah dengan jujur dan bertanggungjawab. Kalau kita jujur ajar anak orang maka anak kita pun akan di ajar begitu oleh gurunya"
         Itu la juga kata2 yang saya pegang .Pernah saya dengar daripada seorang cikgu veteran kata macam ni lama dulu.

           The car to take him home siap diikat dengan kain net dari bonnet ke boot..When asked what is  his plans after his retirement, he said," banyak masa boleh jaga mak (tak sihat) , exercise and boleh kerap ke masjid. "

           Color theme for the day was green so almost every teacher wore green.I was no exception, siap dengan matching green crystal bracelet and ring lagi...he he.


                     Posing depan hall with a friend. Senyum tetap kena senyum... pengubat duka lara..
 
    Selamat bersara cikgu.. .. retire pun tetap akan di panggil cikgu kan kan?




27 comments:

  1. MERIAH MAJLIS PERSARAANNYA
    KAMI PUN KALAU ADA BOS BESAR BERSARAA, SIAP LAMBAI DAN HANTAR SMPI DEPAN LOBI ;)
    BOS BESAR JELAH, STF BIASA JGN HARAP DPT MCM TU

    ye,cikgu tetap dipanggil cikgu wpun bersara/mati

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang meriah, cuma gmbar2 kemeriahan tu ada dlm camera sekolah,lmbat tunggu depa upload.yg ni ja yg ada..

      Delete
  2. salam.

    aunty..cikgu ni sampai bila2 pun org tetap akan panggil cikgu..respect wooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harnida..betui.tu la jdi cikgu semua nk kena jaga..kdg2 kita nak hu ha hu ha(cakap Perlis) pun tk boleh.kerana profession kita..prim n proper la sntiasa..

      Delete
  3. Kalau retirement seorang besar di hantar dengan air mata meaning dia adalah seorang yang sangat disayangi ramai.

    IM, you look gorgeous!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aziela.sekali lagi betui.kalau semua org senyum maknanya..?saya masa ucapan tu yg tk tahan..and bila depa tunjuk gambaq2 lama..sedih kan?
      now dh dapat GB baru.a lady..tk tau lagi wat to expect..mudah2an senang bekerjsama..
      tq sudi singgah.

      Delete
  4. Mesti dia rasa sangat sedih walaupun tak ditunjukkan, berpuluh tahun hari2 dok ulang sekolah tau2 rutin tu dah tak buat. Janggal kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, pencen ni baru2 memang best.lama2 boring gila kut...unless dh plan wat to do in yr free time.you all ni muda lagi, lmbat lagi nak rasa pencen.until then, kerja la elok2 wahai adinda...insyaAllah bila pncen kita rasa puas.

      Delete
  5. Hi dear gorgeous IM, that headmaster must have been an exceptional teacher. With all the elaborate farewell am sure his perasaan pun bercampur baur kan. He must be thinking too, where did all the years gone too?..pejam celik pejam celik..dah time nak bersara. Gone is the routine going to work and always surrounded by murids. I bet no dry-eyed that day kan. Goodbye is always sad but then again it is part and parcel of life. Yang lama tetap lama dan suatu hari akan pergi dan diganti pula yang baru, yang lebih muda..but as you said, once a cikgu, always a cikgu, so anggap saja he tak bersara, he hanya bercuti paanjang yg takde penhujung hehe.. Ohh Cikgu..a very noble job indeed.

    Hey, you know what, I really love green colour ... sejuk mata memandang, segar megar.. and you as always, look gorgeous in your shade of green. :)

    Stay beautiful always dear fren..

    ReplyDelete
  6. Orang yang dirai tentu rasa sangat dihargai...memang cikgu2 patut dirai.. Mendidik bukan beratuih orang.. Entah2 beratuih ribu sepanjang kariernya...memang tak dak pekerjaan lain yang boleh berbakti pada lebih ramai orang dari kerja cikgu....

    Kata pakai biru ja sesuai....pakai warna hijau pun cantik ja nampak... Mana aci lagu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang la nmpak org di rai tu sgt trharu.cuma dah org lelaki dia tk teriak la kan.kalau pompuan dh berlinang tu.
      yes makchaq dah brpuluh ribu cheq ajaq.mudah2an Allah tahu keilkhlasan dalam hati.
      makchaq, org kata la, bukan cheq kata,kalau dh tua kita dok pakai kaler grey, hitam, kelabu maka nmpak sgt ketuaan kita tu.sbab tu la kena pakai kaler yg trang sikit.mudah2an.nmpak la ceria dan boleh potong setahun dua angka tu.anyway pakai apa pun biaq sesuai umuq kita .

      Delete
  7. Hi IndaMarya, wow! Glad to see he getting a well sendoff.
    He looks rather young to be retiring. Anyway, now can go fishing, do gardening, go around the world, no more looking at watch or clock.

    I remember when I retired, I felt uncomfortable for weeks, and kept getting up early. Took me some time to realize I was not out of the rat race.
    You take good pictures, and the last picture, both of you looking really fantastic.
    Have a fun weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  8. hi Lee, nt you alone la. many feel the same, masa baru2 retire memang ada celaru sikit the daily timetale tu..lama2 ok la.boleh tulis blog, boleh baca novels , boleh pay more attention to cleaning those corners in the house( dulu tk dak masa to do all that)and of course oleh buat facial sndiri, put on facial mask,manicure,steam rambut,sewing, gardening..in fact dah tak cukup masa pulak...
    watever you do always do it with love, sure get remarkable results kan?

    ReplyDelete
  9. salam pretty cicer, lompat masuk sini jap sambil bereskan kijer, arini masak utk 3 tmpt, kalu lengah2 masuk sini kang nanti you tak tahan rindu huhuhu...

    neway, hijau tu mmg warna kesukaanku, you nampak bergetah dlm kehijauan itu woooo...dan hijau yg dipakai oleh org sebelah tu yg paling I suka..sweet gitu...sipemakainya pun sweet juga! tp lagi jeles ngan tuan umah ni, menten mudaaaa...........apa rahsia?
    khkhkh...okay okya...kerja melambak lagi nih! TTFN dear!

    ReplyDelete
  10. hi my Sweetie, ha ha.tq .tapi hijau org sebelah tu pakai I tk boleh masuk.becos of my skin.dah besa try certain hijau saja yg ngam.tapi hijau turqoise yg paling sesuai.
    nk tau apa rhsia, mcm biasa kena la sedia duit pengeras.tapi kalau tk mau bagi duit pun tk pa.kena masak for me lunch 3 hari cukuplah...sepatutnya sebulan, tapi Queenie punya pasai 3 hari kira cincai la..
    amacam? deal?

    ReplyDelete
  11. meriah majlis persaraan cikgu besaq tu...tentu ramai yang sayang dan tak rela untuk berpisah...

    jasamu cikgu2 tetap dikenang hingga akhir hayat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNDA , memang meriah,macm smbut pengantin.siap bunga telur bagai.and spanjang upacara di dewan beliau duduk atas pelamin.mula2 tak mau naik, tapi kena'paksa'he he.

      Delete
  12. Im
    terimbau kembali masa my retirement seeing your pics of cikgu Zamhari send off.Not everybody got to get a grand send off like this.Ada tu siap buat kenduri pulut atau gantung pisang kat pagar lagi...nasiblah kan...
    happy teaching and a belated selamat hari raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak,msti masih trkenang hari bersara kan? a big day in a lifetime.bukan senang .kena tunggu lama tu baru smpai hari tu .This coming Monday pelancaran bulan kemerdekaan pulak...tk brhnti meriahnya..dgn aktiviti sambutan.

      Delete
  13. Amboi meghiahhhh nyaaa, meme macam orang kawen.
    Silap haribulan, naik pelamin lg chekgu besaq ni hehehe.

    Ye tetap akan dipanggil cikgu walau dah meninggal sekalipun, besarnya jasa cikgu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang meriah dekdaa..amacam perut dah makin besaq ke?

      Delete
  14. Hi IndaMarya, what a grand farewell. He must be a very nice headmaster or else sure tak ada this kind of grand farewell. :))
    Thanks for sharing your wonderful pictures.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he's ok.teachers yg creative lebih he he.they thought of so many things to do to impress him..and of course kesian tengok his face..so touched with all the preparations made.

      Delete
  15. betul tu..walau dah pencen..bersara..sampai ke hujung usia tetap dipanggil cikgu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah, sampai sekarang saya wonder awat di panggil 'cikgu'short form of cik guru ke? or wat? anybody knows?

      Delete
  16. siap buat lambaian selamat tinggal naaaa. ada tak student yang tersedu sedan teacher?neway..you look beautiful as always okeyh. I nak start berulam2an from now to have a forever young look like you. ~luvliness

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear lovely girl, RedRose, tak dak budak sedu sedan, kalau class teacher maybe.HM mana ada chance bersembang2 lama dgn budak kan?
      ulam memang a must.and dalam hati msti semangat lebih..ha ha.jgn ingat sgt nmber yg brtambah tu...biar ja..

      Delete