Saturday, 10 August 2013

Raya dan prcubaan pakai wrna I once disliked...


                   Raya dah lepas 3 hari...dah makan macam2 favourite food .And have cooked all my children favourites too.
                   This year ada cucu baru delivered four months ago..very chubby.pipi tembam. and unlike me she is very fair. When I dukong dia nampak memang contrast...sorang gelap sorang cerah...he he.
Sekali pandang macam anak orang Eskimo  pulak.



          All my life I have always love blue.many people said it suits my quite dark complexion. But this year I dah go against it. ..
          My son bought me this selendang I am wearing..and guess what..color dia merah gilaaaaa.
I never go near red, becos it makes me look even darker. Tapi dah anak bagi pakai la..ish ish merah menyala, macam tak sesuai umur pun ada.Orang muda lebih sesuai kut.Tapi suddenly I love it....ha ha.


                                Me with my sister and mak on pagi raya day...di meja batu bawah rumpun bambu..outside my bedroom.


       
           Another experiment, purple. I never wear purple for one reason. Long ago I tried to wear this color, but someone said, jangan pakai sebab nampak baju saja berjalan, while I was hidden in it..sob sob.

          Somehow I dah lawan semua tu, and today I am wearing purple, the color I used to dread wearing..and memang nampak tak berseri langsung  . Kalau tak try we never know kan kan?.

           My niece said I look ok in it. but I always trust the mirror..it always tells the truth..and I am satisfied with my experiment, I can wear red selendang but not a red dress..and I look gloomy in purple..lepas ni simpan saja la dalam almari tua yang keeps so many dresses yang tiba2 tak cantik dipandang.

          Moral of the story...I will go back to blue..he he.

          Selamat hari raya kawan2...jum makan ketupat and rendang ayam..panas2 lagi.




32 comments:

  1. Nampak okey jer sis.... walaupun dlm warna merah or purple, sweet jer... cantik

    ReplyDelete
  2. dear MystoryPic, tq.tapi dlm gmbar memang nmak ok.In person nmpak macam senja di rumah time power failure..he he.sebab tu saya letak tudung bright sikit di atas supaya attention beralih pda tudung and baju trlepas dari pandangan..ha ha ..mcm2 .

    ReplyDelete
  3. Err...from the pictures, you look radiant. Nothing's wrong with the colors and you. Mana ada gelap. You are not dark at all. Sawo matang kot ekk...but definitely not dark.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Aziela, bila tengok gmbar semua boleh jadi..photos cn do tricks..no dear, actually I am on the dark side.bkan la hitam legam tapi kalau di kategorikan memang tertolak masuk dlm golongan gelap la.thats why suka tengok gmbar2 ni.they did lots of makeover u jadi heran sndiri ha ha..

      Delete
  4. Hello IndaMarya, wow! Sekali lagi, WOW! I love your hari raya outfits. And you saying you not fair, 'gelap'? Hey! Let me, a retired buaya say, you are very fair! Infact, exceptionally fair.
    And in my eyes, red looks good on you, and I sure love that purple baju, looks soft and clingy, ha ha, and that smile of yours....if driving, tentu hantam back of bus! See you smile.
    Your mom looking good and sister, she's cute, very pretty too. Da kawain?

    IndaMarya, I sure love that wooden bench in last picture. Its beautiful. Apa kayu tu? Looks like Meranti merah. Somehow it has or looks like sikit macham Thai design.
    IndaMarya, I noticed 2nd last picture, with makcik and sister, there's a if I think what it is, a garbage pail?
    If it is, cover it, or place it away from near your door entrance. Chinese fung shui, not good have it close to house entrance. Hide it behind the plants, ha ha.
    Incidentally, do you have a maid?
    Love all your pics, that last pic especially.
    If I am in Jitra, da tentu kedai florist good business, ha ha ha.
    You stay beautiful, hold that smile and have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear Lee, well the bench tu made dari kayu jati.I tk tau jati apa. tapi sgt lasting..kena banjir pun tk jadi apa..
      I dont have a maid.semua kerja bikin sendiri..tapi masih ada masa tengok muka, jaga sana sini..you know wat I mean hehe.
      . sister dah kawin.anak 3.eldest 19 yrs old.
      the black bin tu bekas i letak daun buluh yang dh kering.everyday kena sapu daun tu.keep on falling.sort of garbage pail jugak.cuma tak letak brg basah saja.ok.I wll sure immediately put it a little away frm my bedroom door.
      I purposely pakai colors that I never try before and see the feedback...but one thing to tell you frankly,..in the photo semua pun nmpak fair and cerah..modern camera boleh buat macam2..he he.
      you keep well my friend..maid sudah hilang? want to get a new one? jaga2..nanti u sleepwalking sure Mrs Lee naik angin punya...he he..


      Delete
  5. Hi IndaMarya, ok...move that pail away from your bedroom door...also, even though not garbage, old tua daun pun sama juga. Anything rotten or to be thrown away put far away, out of sight.
    Wow, you tada maid, semua buat sendiri? Outstanding! Kerjah chegu, balek housework. I am impressed.

    Photography, or rather portrait photography is one of my hobbies, and agree with you 'modern cameras boleh buat macham2....but, whatever it is, its the subject or the model or person, and that's you. You very photogenic...a portrait photographer's dream too.

    I have taken hundreds of portraits of women, mature women, and some, apa saya buat cannot bring out the real person. Yours very natural, and my compliments to the cameraman.
    Ha ha, di Toronto, none of us Malaysians here have maids. The rules here very strict re having maids. But ada juga banyak from the Philippines working as maids, or caregivers. Good money too.
    Ok, selamat malam from Canada, da 2.25AM.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi again Lee, well bin hitam sudah out of sight.letak di hjg belakng.tapi lpas ni lmbat sikit la I have to sweep daun tu jauh sikit ke belakang,Anyway tak pa , sifu suruh msti kena buat punya..
      about having a maid, as a teacher mana afford to have a maid. actually boleh la if I want, but I am used to do it all sndiri.lagi pun I tk biasa ada org lain in my kitchen, just like yr wife di sana juga.nanti I letak garam di sebelah kiri dia pi ubah to the right pulak..teruk I cari.and I suka arrange benda within reach.practical. not simply macam show tapi susah cari.nice to look at tapi tak organized buat apa..
      although my kitchen is small but I have all my things in order..and I label all of them , when my girls reached 15, they know semua names (spices) and know how to cook.recipe books semua dlm drawer for them to refer.
      bila kawin depa lagi terror masak...tk payah refer lagi..he he.
      thnx Lee.gd day to you.

      Delete
  6. Aunty..
    selamat hari raya..
    maaf zahir batin..

    aunty..saya suka purple..
    kaler purple tu ok jer dgn aunty but cuba pakai dengan shawl/tudung kaler light purple..
    if dapat yg 2 tone colour pun lagi cantik..but make sure in lighter colour..eg: light purple with light grey or light purple with off white ker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear harnida, yes I knw I have to get a lighter tone, tapi kerana a week before that I dok jahit tudung tu , siap manik bagai, dlm hati kata nak pakai jga apa jdi pun.masa beli kain chiffon tu ingat dah dkat color dgn dress tu, bila balik tengok dress tu,purple dia so deep, last2 hentam pakai juga...he he.yes I will get yg 2 tone punya.tapi tk boleh la letak manik lagi sebab didada baju tu dh sarat dgn manik.trsembnyi di balik tudung.
      tapi tk pa , I have one purple tudung, baru jumpa lepas do geledah almari..nanti boleh pakai.
      tq my dear for that little sweet sincere advice..you tk care er...

      Delete
    2. waa..aunty gigih jahit manik tuuuuu......clap clap clap...

      Delete
    3. ha ha, sejak pakai selendang ni I dah mula gigih jahit manik tau..bukan apa nak bagi berat dan flow elok.rupanya sekejap ja jahit manik ni.ingatkan rumit.bila dah mula jahit syok pulak...hasil tgn sndiri.

      Delete
  7. Hi dear gorgeous IM, wow, you look really gorjess lah fren..Merah tu pun nampak cantik sangat. Honestly, dalam gambar ni, the colour merah actually brings out your beauty.. tak kira lah if kulit gelap or cerah. Of course ppl say kulit cerah senang nak cari colour, but kulit yang cerah doesn't necessary cantik. Cantik only if the kulit sekata dan halus. Also kulit cerah senang di makan jeragat or freckles and kalau ada wrinkles atau parut akan sangat ketara. Foundation tebal pun cannot hide hehehe.. I lebih suka sawo matang and I think you are that.. definitely not gelap. By the way, my kulit is not very cerah hehe.. camera tu tipu kita kan hehehe.. I am actually more on kuning2 langsat gitu. But merah on me seems nice juga. But I will not go near certain brown..make me tenggelam hehe..

    I love your purple baju.. colour of your tudung that you used also very nice. You boleh pakai lagi tu.

    Hey, your cucu is sooo adorable..and yes so very fair. And you have a very lovely home, so well maintained ..love all the plants too. Have a wonderful holiday.. still on holiday kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear flawless Angie, actually dah lama tk pakai red, bukan apa, sebab kulit tk berapa cerah nmpak baju saja merah,takut nanti di kejar lembu he he.
      you are correct my friend kulit putih mcm you lagi susah nak jaga kan? sebab ada one tiny little freckle pun dah nmpak kan?
      and I read somewhere, at our age ni, scrub selalu pun tk boleh, sebab kulit dh jdi nipis. tk scrub nanti naik macam2 pulak...so I ambik jalan tengah, I scrub once a week saja, but moisturiser tk prnah lekang dari muka, and of course bila malam msti letak night cream, I have quite dry skin, kalau tk betul2 lembap nanti lines will start to come out real quick kan?
      of course many people will say eleh dah aged mesti la kedut kan? betul la tu, cuma kita jaga biar kedut tu is not given a chance to settle down banyak..little by little ok la.
      I have seen sorang dua kawan(my classmates ) last month masa ziarah kawan meninggal, with lots of freckles almost covering her cheeks, and dia pulak orng senang, msti banyak duit utk buat facial or go for treatment ..
      You know wat Angie, I think kalau kita jumpa dua hari dua malam pun tk habis sembang pasal ni . asal kita bahagia kan ?
      you keep well, and jaga diri baik2 my friend..

      Delete
  8. Selamat Hari Raya Aidilfitri kak, teringin nak jumpa akak bila balik kampung tapi nak pi cari tang mana...

    Pasai kaler2 ni dulu2 Aina pun sama suka kuning suka biru tapi la ni semua pakai pasai husband dok pilih suka hati dia ja, sekali tu dia beli kain kala merah suruh buat kebaya terus jatuh cinta dengan merah sampai la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, tu la dah di perlih pun tk smpat jmpa kan..? hari tu siap jnji dgn makchag kalau boleh jmpa, tiba2 tk boleh sebab ada knduri adik beradik, mana pun tk boleh pi, knduri kawan2 lagi.
      Aina, saya ni memang tk boleh pakai merah..tenggelam. cuma lately tengok ada 2, 3 helai baju merah,kdg2 suka pattern ..beli juga.lpas tu kena cari slendang pulak nak match.
      ha ha, kalau cik abg awak tu dh suka awak pakai ja la...oooo pak tuan suka memnya pakai merah ya...balik kampung jaga2 lembu banyak.he he.
      slamat hari raya Aina. maaf kalau ada salah silap na.

      Delete
  9. Saya pun tak pernah ada tudung merah.
    Kalau ada pun, sbb teammate yg belikan sbb nak 1tone kaler dgn 1team.. itulah satu2nya tudung merah huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudung merah amat sesuai dgn yg brkulit cerah,putih melepak.saya trkecuali.he he.tapi tup2 dah ada beberapa helai bju merah pulak.so kena la pi beli slendang lagi....MERAH he he

      Delete
  10. seriusnya..saya nampak cikgu sangat2 cantik berselendang merah menyala tu...baju pink..sangat2 match..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jikalau begitu kata2 mu wahai adinda kamsiah, maka kekanda akan tambah bilangan baju merah kekanda..ha ha.saja lawak purba gitu, sebab pagi ni boring gila..kerja semua dh habis, cuma tunggu time nk masuk dapor..

      Delete
  11. bila nak raya dgn akak ni
    nak jugak beraya di bangku bawah pohon bambu tu
    dulu sy suka pakai kaler gelap
    smpi org tegur, ko ni muda lagi suka pakai kaler org tua
    skrg dah nak tua,baru nak berani pakai kaler cerah
    huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. teory tu betui.color gelap memang meneggelamkan kita kalau gelap sikit mcm saya. tapi kalau kulit putih melepak dlm color masam pun akan timbul..
      the best thing to do is letak kain wrna yg nk cuba pada muka. kalau muka kita yg timbul maka sesuai la.tapi kalau nmpak muka tk timbul..kelam saja , then wrna tu memang tk ngam dgn kita..
      you muda lagi Irfa , you cn try any color...yg penting hati pun ceria juga.kalau hati tk ceria pkai apa pun tk naik...muka kita cermin hati kan...slamat berani mncuba kaler terang.see the results..

      Delete
  12. Salam aidilfitri marya..terimakasih sudi ke blog acik..
    Acik pun merah banget tahun ni..yang pasti bukan pilihan sendiri he he..dah ada pakai je..leoas tu jangan tengok cermin.
    Jalau ikut umur acik yang dah nasuk warga elas nemang tak sesuai..tapi acik pejam mata je he he. Dah free kan

    ReplyDelete
  13. Dear Acik, betul bnda free pakai ja.ambik hati org yg bagi kan kan? kena juga tengok crmin , nanti ikat tudung herot petot pulak ha ha.
    moral of the story: pakai saja apa color kita suka.asal org tengok tk langgar tiang sudah .
    you tk cr my friend.

    ReplyDelete
  14. oh wow teacher! you look gojes!!! seriously, memang npk mabeles sgt2! those 2 colours (pink n purple) are my favourite! and I couldn't tahan my cemburu looking at your pics. you nailed it! ohsem and beautiful indeed! ~argghhhh! hahaha
    Selamat hari raya teacher!

    ReplyDelete
    Replies
    1. red rose, kalau la semua org kulit secerah kulit you senang la kan nk pakai apa pun boleh.cplor pudar masam pun jadi cerah saja...terang saja dunia ni kan? ha ha.I see that you banyak wear pink kan? or yg swaktu dgnnya..young lady pun tk seputih you kan?

      Delete
  15. amboiii...you dulu tak suka merah ya mak ngah! kesian merah tu, sebab you memang gojes dalam warna merah! tak berkelip mata i tengok gambar2 you....syanteknya ini cikgu...

    I pun bukannya cerah mana, tapi main hantam jer kaler baju, tapi tu la, pelik betul, bila tengok dalam almari kebanyakan baju yg ada berwarna hijauuuu, paling tidak mesti sikti2 ada ada kaler hijau...macam sweet gitu uhuk2....apa pun I perasan, tiapkali I pakai kaler brown tetiba I kelihatan macam tu nenek-nenek sibongkok tiga, siang mengantuk malam berjaga...memang i la turrr

    I serik temankan sorang kawan beli baju utk dia..takdirnya dia memang dianugerhakan kulit bak sibuah manggis tapi cantik dan manis orangnya sampai I terlupa warna kulitnya...apa ada pada warna kan? nak jadi cerita, nak pecah betis I ikut dia masuk dari satu kedai kesatu kedai, takder yg berkenan dimata dia... kalau pakai baju putih dia cakap nanti macam taik cicak sebab kulit dia yg gelap tu, kalau baju merah dia cakap nanti nampak macam tunggul terbakor, kalau kaler biru nanti nampak macam lepas kena belasah ngan Muhammad Ali - lobam!, kalau kaler hijau nanti nampak macam ayoyo Kumari, kalau kaler kaler kuning nanti nampak macam ikan keli dilumur kunyit grrrr....payah2 I cakap kalu camtu elok la pakai kain kulit jer mu nih. Kulit apa? tanya dia. Kulitmu sendiri la, bogel maknanya!

    dia pijak kaki I sampai pedih...tu la last i ikut dia beli baju, tobatttt....

    sis, selamat aidilfitri...you miss I miss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selepas mcm brtahun baru u timbul na my sweetie.amboi I knw la u sibuk tapi at least drop bye say hello cukup la kan...ha ha.
      ha ha I gelak keras perut mca coment you becos I have a friend too, bawa dia pi Lngkawi beli batik, smpai brlonggok2 dia pilih,budak2 dlm kedai dah brpeluh ,dia tk brkenan juga.last2 lepas berderet kedai, kaki I dh melecet, brg kita tk beli lagi.last2 I left her and jnji jumpa di kedai pinggan mangkuk.
      bila lamaaaaaaaaaa baru dia timbul tiba2 bawa kain batik sehelai saja.I punya trkejut cuma tk pengsan..memang tobat tkkan teman dia shopping lagi.
      then dia boleh ajak pi shopping seberang jalan pulak, nak pi boutique pulak nk cari dress. so i told her kalau dress beli di KL bnyak di Lngkawi tk dak choice.actually takut nanti dia pilih punya pilih I jatuh terlepok pengsan sapa nak jawab...
      now lets talk serious..memang dlm gambar nmpak cerah my friend oi, tambah2 shoot di luar, kalau dlm umah memang out la.my son said kurang cahaya.perli kita la tu.dia dpat bini putih melepak.tengok la anak dia.
      but actually I love my skin yg tk brapa cerah ni, sebab suka org panggil hitam manis he he.kalau putih org tk kata putih manis kan? nk sedap hati sndiri la kan..
      anyway best giler u dh balik on blog.missed you like crazyyyyyyyyy.bye.nak pi tanak pulut buat ketupat daun palas.utk staff sekolah.rendang cikgu lain buat.
      u tk cr my sweetie.

      Delete
  16. Comei ja nampak cikgu pakai merah n puple. Nampak sangat cantik berseri2...

    Hari raya tu memang makchaq pun rasa tak dan kalau nak jumpa.. Memang kami pun kalut... nanti kita arrange lain no..bukan masa raya ok kot..

    ReplyDelete
  17. yes makchaq.nanti kita arrange lain na.Anyway saya dah ada nmbr phone makchaq he he.

    ReplyDelete
  18. Hi IndaMarya, just dropped by say hello....actually ahemmm, admire the pics here, ha ha.
    You belum put up the fencing yet?
    Have a nice day,
    Lee.

    ReplyDelete
  19. sis IndaMarya
    bagi emel boleh?
    nnti emel sy kat mawarni.sani@gmail.com ye

    ReplyDelete