Monday, 20 August 2012

raya 2012 part 1.


        Raya is here. Tahun ni giliran anak2 yang dah kawin beraya di rumah mertua. So ada sunyila sikit.And ada malas la sikit nak masak macam2. Tapi kena masak jugala . Nanti tetamu mai nak jamu apa pulak kan. Malam raya slept as early as 930pm.Faten heran, aik? tak masak apa ke? esk raya ni?

       I make dont know saja.kita ni jadi mak kita tau la.. that night I got up at 3am ! masak nasi tomato, ayam masak merah and laksa sekali..tu dia.express sungguh.Ulam2 tinggal biar Faten yang potong2.Exactly at 530.semua beres.Mandi. off to subuh prayers.

       Tak sabar nak sembahyang raya at 830am. Uztaz Rahim imam jemputan . Ada tazkirah sikit sebelum sembahyang.Sedih tuhan yang tahu.My ayaq mata jatuh tup tap tup tap atas telekung.Teringat yang dah meninggal. Uztaz Rahim dulu a religious teacher.He was such a good presenter..A few others around me were crying..sup sap sup sap..

      "Sepanjang bulan puasa semua roh di rehatkan dari siksa kubur, sebaik saja takbir raya dilaungkan maka bermula la kembali siksa kubur ke atas mereka.." kata Uztaz Rahim.
      
       "Ramadhan ialah bulan latihan untuk kita teruskan amalan2 kita di bulan2 seterusnya. Lepas sembahyang nanti kita buat tahlil sekejap untuk mengingati jiran2 kita yang dah meninggal, moga Allah mengasihani mereka dan merahmati roh2 mereka." kata Uztaz lagi.
       The lady sitting next to me started to cry. And so was my neighbour sitting in front of me ,who just lost her husband a few months ago..
       I thought of my ayah..No tissue to wipe off those fast running tears, so, I tundukkan muka and let it flow..


                              Mata masih merah..Di pagi raya dengan baju lama..

                    My youngest, Suhail yang pertama menghulur tangan...mak control senyum..


                 My sis and family tetamu pertama mai makan nasi tomato and laksa..

                             An hour later Sheila and her  family came.

                                    Suhail and his good friend Kevin..

                                     Next my brother Mazri and family..

               We went to my aunty's house after that.Tapi sempat makan sepinggan mee sup, my mak called ada tetamu menanti di rumah..Adik beradik, anak2 saudara ..


                         Makan na laksa cik Nah hingga menjilat jari...he he.

                                            Manis nya senyuman dia...

         Orang lain di meja makan, mak tok jaga cucu tidur sambil makan biskut raya..

              Second day pagi raya..tunggu orang lain siap to go to my brother's open house.


              tak tau pasai apa gambag ni tak boleh di terbalikkan.dalam Fb boleh pulak,, One lesson for me..black is not my colour..tak berseri langsung. I will stick to my ever lovely blue and green lain kali..

                I like pondok macam ni ..bestnya kalau ada di rumah.tapi nak letak dimana..

                                        My girl Faten looked radiant in her red blouse


                                          My sis amboi amboi amboi...

                             Helping to cut the cakes, pisang, nasi himpit, ketupat...


               Masuk kari daging dalam tray..(the gather from the empire cut dress made me look like a 6 month pregnant lady..)


                                  My sis Mazila.Rajin na ...lovely tudung.           


                   With my brother Mazri, the host.  Baru pukul 11am..no guest yet . 


                        Ila kept on going to the loo..upset stomach.

                 Guests started coming..Ish forget to snap gambar makanan.
                 Menu : beriani daging and lauk pauk.
                            satay ayam/ daging
                            soto ayam
                            nasi putih dengan gulai nangka, ikan , sambal belacan dan ulam2.
                            ketupat dan rendang
                            pelbagai cakes and cookies
                            icecream
                            fruits

                My brother and wife ..dok sembang pandai and usik orang..forever he maintain kurus..plays lots of badminton (every day , rain or shine ).

             Balik rumah Zaizah and her family from Shah Alam mai.Sembang la sampai pukul 415 pm..

               Bye for now. Lots more photos coming tomorrow in Raya part 2.


.

No comments:

Post a Comment