Friday, 22 March 2013

Lari ! sekolah terbakaq...ishhhh.



                 My HM said on Monday, " Teacher , Jumaat ni kita buat fire drill "
                 "OK, cikgu, pukul berapa ? "
                 "Dalam 930 pagi ? "
              
                 So during assembly that morning, the duty teacher bagi la hint sikit..
                 " Bila2 kalau kamu dengar bunyi loceng yang panjang , maka cepat2 beratur dan keluar dari bilik darjah menuju ke padang. "
                 Ada budak tanya." bila cikgu ? "
                 "bila2 masa la...kamu sedia sajalah.mana boleh bagitau kamu bila..ini ialah latihan kebakaran. Kalau betul sekolah terbakar kamu tau la apa nak buat."

                So di pagi Jumaat nan indah yesterday, I asked one lady teacher to help me press the bell.Becos I was in year one in another building.Year one mana boleh tinggal.(kecuali ada emergency nak ke toilet  he he.).

               Dengar saja bunyi loceng panjang tu, one boy  jerit macam lupa diri .
               "WEI, SEKOLAH TERBAKAQ ! ! CEPAT LARI WEI."

               Apa lagi kawan2 yang dengar tu, lupa bahawa it was a fire drill, semua bingkas bangun and melompat ke pintu..

                "Stop di situ, amboi, tak faham ke cikgu kamu habaq hari Isnin hari tu, ni yang teacher nak marah ni, beratuq elok2. Jum pi padang semua orang."

                So semua beratuq la elok2.Sampai ditangga bertembung dengan another group from another class. Ada pulak one boy from year 4 said.
                "Oi cepat, satgi hangpa semua terbakaq sama, cepat lari."
                Ada lagi la nak kena tarik telinga ni..budak2 oi.
                "Jangan tolak2 , satgi tak sampai kepadang ,kaki kamu yang patah jatuh tangga." ..


                At the field one man teacher took over the task, sebab budak sikit so tak perlu hailer nak bercakap, his loud voice is enough bagi  semua budak dengaq .

                "So murid2 , kalau sekolah terbakaq betui2 kamu tahu apa nak buat ?" kata uztaz G.
                "Tau uztaz.." semua jawab loud and clear..

                Class teacher semua dengan register class masing2 dah siap check attendance, kut2 ada yang tertinggal dalam class or dalam toilet tak sempat turun..


              Budak2 Pra sekolah. Kesian, although it was at 930am, tapi panas dah menggigit, terkebil2 mata nak celik..Notice Amalina on the left (second girl ) Remember the girl yang jadi assistant I last week masa suara hilang?  dok tengok budak2 pra..I notice she is a good observer..and she got 100% marks for English. Actually in KSSR there is no exam, saja nak test tengok pemahaman depa so I did give them a test just like the upper classes..

               Ni bukan pegawai2  bomba mai bagi taklimat kebakaran ha ha ,tapi cikgu2 yang berposing selepas fire drill, everyone wishing everyone happy holiday...Yours truly with red handbag..he he.

               Yeh, esok cuti sampai 31 March...LEGA....


                





               

18 comments:

  1. hello pretty teacher...

    hamboii..bergambaq berderet macam penyanyi latar lagu 'Bila Larut Malam" jer..hehe

    kdg2 saya pikir, kelakar sungguh nak hadap kerenah budak2 saban hari kan? takleh bayangkan apa yg terjadi esok hari hihihi..

    selamat bercuti cikgu...I menaip ngan jari yg tersiksa kelenguhan...tambah lg takder cuti... tadi kat padang sekolah ngan panas atas kepala berdentum tengok anak bersukan..rasa mcm nak demam balik...

    cuti ni I takder kat KL...mungkin kita jumpalg minggu depan so tk care ya.

    ReplyDelete
  2. hi my sweetie, memang la panas sungguh. kalau trpaksa keluar kena letak snblog banyak2 and pkai shades.pagi pkl 10 dah panas terik, apatah lagi kalau around 2 or 3ptg.U tengok sukan anak main? msti panas kan? pakai payung pun tak da kesan..fair skin like you msti berbekas bila buang tudung .I yang gelap ni akan jadi berbelak2 org perlis kata .and it takes days baru ok balik..
    u tk da di KL? makan angin ke? anyway have a gd time with family and u take care too my friend..

    ReplyDelete
  3. Kat opis ada jugak buat, tapi depa tak habaq.. ada yg berpenyakit panik sampai nangis2 nak pitam bagai..

    Esok makchaq nak pi Kedah, kalau ada rezeki nak pi makan ikan keli pokok sawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq kalau nak pi pokok sawa kena awai tau, pkl 12 tu mau kena smpai dah. kalau tidak hak yg best2 dah habis.tpi ikan keli ttap ada punya.selamat dtg ke Indera kayangan makchaq.

      Delete
  4. Tqvm teacher, sharing your great experiences as the teacher. Maintain cun teacher...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman yg kdg2 lucu, kdg2 memeningkan kepala dan kdg2 rasa nak brhenti masa tu jugak..he he.tapi bila saya masuk kelas dan budak2 belum balik dri senaman di padang, rasa sunyi pulak...tma kasih singgah baca kisah budak2 ni.

      Delete
  5. akhirnya! I made it here. huhhuhu
    fire drill was da most fun thing yang me and my frens dok tunggu2 time sekolah dulu.
    not because of da lesson lah tapi. ~haiyyaa!
    but we could have fun gathering together at our scool ASTAKA.
    time tu...org sebok sebar knowledge about safety...we all sebok belajar benda2 lain.
    neway teacher...you look ohsem like always.
    keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. RedRose,

      1st . I love yr new photo.
      2nd .amboi baru balik na...syok depa dok enjoy sakan d HK. young lady sikit punya
      happy..
      3rd. tq for the puji2an..he he .same goes to u too.
      4th .mana cont kisah mkn angin di HK ?

      Delete
  6. Assalamualaikum..singgah blog cikgu..tekenang zaman sek dolu2..=)

    ReplyDelete
  7. waalaikummusalam kak Nah, betui, sapa tak teringat zaman sekolah kan? ..walaupun ada peristiwa sedih..tapi kita hanya nak ingat yg manis saja kan ?

    ReplyDelete
  8. Hi dear gorgeous IM
    love reading your fire drill story with the students. I can imagine the noise they make haha..
    Hey love your outfit, especially the one in blue and black very vogue gitue..and nice handbag too. I like the front pocket.. can put your handphone and keys. hehe. If bag takde pocket luar, keys or hp always hilang dalam beg... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, memang depa made the hell of a noise..macam nak pekak telinga as they went down the stairs..
      the blouse I bought in penang, dah lama sgt ( in year 2001) but the skirt tu baru lagi.The red handbag bought in Bandung last year.Yes, kalau tak da pocket tu hndphone akan hilang di celah2 pen, marker pen, and purse..dalam zip in the bag of course my spec hitam..he he.

      Delete
  9. Hello IndaMarya, I enjoyed reading your this posting as you champor England talk, ha ha.
    I guess it is mandatory all schools have their fire drills.
    Love the kids in the pic, bet they had fun too...running out, but in an orderly way.

    Wow< Love that sidebar pic of you...and that group portrait.
    Pssst, love that red handbag, reminds me of Hermes Birkin...
    You sure looking very elegant too.

    I think bila I balek kampong and drop by your sekolah, and ask for you...tentu make the ladies there rise eyebrow...bila tengok in my hand a bouquet of 2 dozen red roses, ha ha ha.
    I tell whoever, "tell IndaMarya, a friend from Canada nak jumpa dia".
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  10. Hi Lee,yes semua sekolah di Malaysia wajib buat fire drill.memang budak2 suka.Middle of the year kami akan panggil bomba pulak.masa tu budak lagi enjoy tengok bomba tunjuk mcm real punya .

    APA ? BALIK KAMPUNG ? HE HE ..nanti budak2 terkejut ada someone ask for their teacher cakap org putih.. tapi budak2 kampung are vry friendly Lee.You wll feel very much at home.

    Hermes bag? dlm Malaysia hanya ada vry few lucky ones yg boleh own the bag.Kita beli yang lookalike sudah la...as long as practical bawa pi kerja.
    TQ for dropping by Lee.Ooops lupa yr favourite reminder : simpan satu lagu dlm hati...he he.

    ReplyDelete
  11. alamak..handbag merah pulak....memang on fire betul...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. harnida, semua color pun ada kah kah..( aunty memang membazir kdg2 ).hati puas.krja teruk.kdg2 kena la pamper diri sndiri kan? (jgn ikut tau ..)

      Delete
  12. kami selalu gak ada fire drill tp semua pakat lenggang kangkung
    kalau betul la berlaku kebakaran..dah rentung ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah.betulkah Irfa.ni nak kena rotan ni pasai lembap he he.agaknya ada marka (boyfriend) dok tunggu kat tangga kut ?

      Delete