Tuesday, 12 March 2013

Nazri oh Nazri...


             
          The first day I entered his class I know he is not like his friends. Muka normal, tapi the face looked blank. Cakap macam ada berat lidah sikit.
                  "What's your name ? "
                  No answer. Diam.
                  "Apa nama awak ? "
                  "Nazri "
                  "Boleh baca ? "
                  Geleng kepala.
                  "Sikit pun tak boleh ? "
                  Geleng kepala lagi.
                  I tried with simple words like : b u k u, s a y a, etc etc. Ada betul ada tidak.Kesian dia. Apalah hang belajaq selama ni. dah darjah 5.tak tau baca...

                 This phenomena  is a common thing in remote schools. especially sekolah kampung yang murid2nya dari background yang memang tak kisah bab pelajaran, or maybe emak ayah pun tak boleh baca.

                 5 or 6 minutes before the class ends I would sit with him. Since I am teaching English, so I taught him simple words in English, show him colourful pictures about common things around him  like book, ruler, pencil, table, chair, etc etc.He repeated after me many times...

                  After a week....
                  "What's your name ? "
                  "I am Nazri "...
                  I am pleased beyond words...
                  " Ok Nazri, lets read the words we learned yesterday.."

                  Its been  weeks now.. I am still trying.He is a lazy bump .He refused to listen sometimes. I prayed hard not to lose my temper. Tangan rasa ringan macam nak pang sekali tapi tengok mata dok berkelip-kelip looking at me tak sampai hati pulak.

    ".Ya Allah...hang dok tengok muka teacher pasai apa, bukan ada tulisan atas muka teacher..dah hang tak boleh, hang dengaq la teacher dok ajaq ni budak oi..." (mata dia terkebil2..blink blink blink ).

                 He is not a down syndrome boy..bukan....dia hanya ada masalah pembelajaran..
Tapi dia rajin menulis .Whatever I gave him he wrote them down.He has  a beautiful handwriting. Kemas saja.

                When I gave handouts to the others , I gave him too. Then he would stare at his paper and started to 'read pictures. or baca gambar.' dengan penoh confidence.Nak tergelak pun ada..what he read was not written on the paper..he would say in his own daily language.

               " Ali dok baca buku, mak dia dok sapu sampah, rumah depa besih. pak dia dok baca surat habaq.dia dok ataih krosi .depa semua seronok "

               The first time I heard this I gelak sampai keras perut.Now dah jadi biasa..
          Now is exam week, this morning when I was in year 3 , I saw him loitering around outside the classroom while others were busy with their exam papers.
               "Nazri, where are u going? "
               He kept quiet,.stopped and look at me.
               "nak pi mana ? " I asked.
               "Nak pi bilik ayaq teacher "
               " hai 3 kali dah saya nampak kamu keluaq? "
               He grinned at me..mata terkebil2..
             
                My plan after this is to apply my old tactics.Umpan dia dengan duit. Boleh baca satu perkataan bagi 2 kupang..(2 kupang saja, teacher bukan orang kaya he he ).

               Tapi dia budak baik..habis saja my class, he would stand up.
               "Teacher, mai saya bawa beg teacher pi bilik guru. ! "..

              Moga Tuhan terangkan hati dia menerima pelajaran..kesian.
                 

                                                           Me and Nazri..

.

27 comments:

  1. I noticed LV bag first..hahahaha


    then baru belek muka..hihihi

    mudahan Allah permudahkan cikgu dan murid..
    kesian kalau tak pandai membaca...rugi sangat..

    kadang2 budak2 ni bukan tak cerdik..cuma tak reti baca jer...

    agaknya kena sogok dengan komik yang ada language simple...

    kalau dah pandai baca...boleh hadiahkan buku cerita :)

    good luck teacher!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harnida, kalau dah mata pompuan tu nampak saja na..he he.
      Nazri ni kdg2 nmpak saya smbunyi, sebab dia tau jmpa teacher msti nak suruh baca..tapi kalau panggil suruh bawa beg ke, buku ke,dia dulu kedepan,berebut.
      kdg2 nmpak dia brkawan dengan budak2 lebih kecik,mungkin sama level dgn dia.main aci dgn budak drj 1.sebab kawan2 sebaya tak layan dia.
      .Nmpak saja macam tu, tapi pndai melepas diri, kalau dia malas menulis, dia tk bwa buku kesekolah..geram..kita dah masak dgn trick budak2 ni, tak bawa buku ? nah teacher ada buku.padan muka kena tulis juga ha ha.

      Delete
  2. Alhamdulillah dapat cikgu yang prihatin...semoga suatu hari nanti Nazri menjadi insan yang berjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaitun , saya dah selalu jumpa budak2 yang lembap masa kecik tapi berjaya dalam hidup, jadi peniaga yg berjaya, ada lori sndri ada kebun berpuluh relong.hidup lebih senang dri yg mkn gaji.bila nmpak kita depa sgt besar hati..kita feel so touched..

      Delete
  3. Nazri makes me remember a movie I saw once on tv..it was a true story about a teacher who was posted to some out of town school in the US. On his first day there he noticed a boy standing in a waste paper basket outside a classroom, he asked the boy what he is he doing there, the boy told him he was sent out of class because he could not answer a question. The teacher then asked him his name and the boy told him..tak ingatlah nama apa. There..the teacher said, you do know your name and nobody is born stupid. Sampai la ni I ingat dialog ....'nobody is born stupid'. Have a nice day teacher :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Naniasda, betul apa u cakap.nobody is born stupid.slow? yes maybe
      .budak macam Nazri memang many times testing my patience, dia tak mau buat kerja.asyik kena puji slalu baru nak buat..tulis sepatah he will come and show me, kita angguk puji, then tulis lagi sepatah mai pulak ..
      Tu la I tell you memang mencabar kesabaran ..tapi when I look at him writing at his table,I feel sejuk dalam hati..kesian kat dia..and I wonder apa la dia nak jadi bila besar nanti.. ..

      Delete
  4. Aina ada anak menakan macam ni. La ni dok kelas khas Sek. Men. Arau. Biasanya budak2 macam ni ringan tulang. Praktikal bagus contohnya kalau kita ajaq buat apa2 dia cepat dapat cuma jangan ajaq baca, menulis dan hapai-mengapai ni.

    Bila dah naik tingkatan konon2 ada girlfriend, bila sms tok tolong baca...hahaha...lawak. Lama2 tok dia umpan tak kan tok nak baca sms hampa so kena belajaq baca. La ni buleh la baca sikit2...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, lawak baca cerita Aina, budak2 mcm anak menakan Aina bila besaq dia pun ada perasaan mcm remaja lain juga..nak ada grfriend jugak kan.awek punya pasai msti dia akan belajaq baca.Penangan awek lagi besaq dari suruhan cikgu kan?
      pengalaman saya budak2 drj 6 ke 5 ke, kalau cerita pasai girfriend boyfriend ni memang depa suka..and selalunya yang slow dlm pelajaran yang ada 'marka' dulu..depa pandai bidang tu..pelajaran kurang ..ha ha.

      Delete
  5. salam kak IM,
    lama tak singgah sini..how are you?
    kes macam nazri ni mmg banyak kat sekolah luar bandar..masa my BIL kena buat latihan mengajar di pulau..kesian budak darjah 5 masih tak pandai membaca..and they end up buat bising dalam kelas and ditafsirkan sebagai budak yg bermasalah..
    alhamdulillah my BIL pandai nak ambil hati budak2 dalam kelas tu.. dia berjaya trained sorang budak lelaki yang paling nakal dalam kelas tu to recite poem utk hari guru and poem tu in english.. cikgu besar sekolah and other teachers pun terkejut...
    bila saya hadiahkan few story books level darjah 1 untuk class budak2 tu.. my BIL kata budak2 tu semua excited nak baca buku.. sebak dgr cerita dia.. environment and family background sometimes buat budak-budak ni tercicir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. blu4sky, betul.environment and family bckground adalah 2 faktor yg sgt mempengaruhi kemenjadian murid.
      Kita tengok anak2 guru kdg2 sama ja dgn budak2 lain tapi kerana banyak dorongan, the corret exposure buat mereka jadi pandai.sekali dpt nmber satu terus nak dpt nmber 1.bila smpai menengah dah tk prlu coach..budak dah ada kehendak sndiri utk kedepan kearah kejayaan..
      Dgn Nazri ni memang kalau tak sabaq nak tenyeh sedaih ( ckp Perlis) tapi smpai sekarang tak smpai lagi walau cubit pun.Dia sndiri tk da kehendak nak blajar..kalau cikgu dia give up habis la...

      Delete
  6. bertuah Nazri dapat teacher yg baik mcm kak Inda
    dapat yg meroyan..konfem dapat tapak tangan ;)

    dulu sy sgt risau bila anak umur 6 tahun x boleh baca
    alhamdulillah..masuk darjah 1 dah tau membaca..lega sgt

    ReplyDelete
  7. Irfa, kdg2 saya naik angin jugak.masa tu suara kalah pitching Whitney Housten, jerit sekuat alam.kdg2 tension I cnt help it too.manusia.
    Org kata lagi berumur lagi sabaq.kdg2 tk sabaq juga.Kena lepas dgn sora kuat...lepas tu legaaa...kalau ikut hati macam2 kerenah 30 orang dlm kelas rasa juga nak pang sorang sekali..tapi depa kecik2..adoi kesian la pulak..mgkin kalau mengajar menengah dah kena lempang sekoq sekoq..ha ha.
    lain kali dpt anak pulak, beli buku Bacalah Sayang.Ajar dia ikut setiap page.msti cpat boleh baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak..
      boleh aplikasikan pd yg umur 3 tahun tu
      skrg dia dah boleh mengira 1-10 tp rasanya x kenal nombor pun
      abc boleh baca tunggang langgang ;)
      nanti saya nak cari buku tu utk dia

      Delete
  8. Salam buat Indamarya . Teruskan perjuangan as a TEACHER . What a noble and beautiful thing to do to TEACH. Jasa mu tetap akan di kenang. "To so few so many owed". You belong to this category . Syabas I am sure Nazri will benefit from your teaching sooner or later insyaAllah . Malaysia need you now more than ever. Best Regards from Uncle AL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Uncle AL. tima kacih singgah rumah buruk saya.amboi rasa mcm dok terapung ataih awan gemawan...tapi la ni dah turun bumi balik dah..so sweet words Uncle AL.
      Mudah2an kata2 pransang tu akn trus jdi pndorong utk saya trus buat pahala didik budak2 kecik ni..sekali sekala jrkah depa boleh kut na..? (masa letih dan masa depa dok mai keliting tepi kaki saya ).Unle AL faham ke saya cakap pekat pure Perlih ni..?

      Delete
  9. Bolih lah faham kit2 jerkah mesti jangan tak jerkah nanti camna nak bagi depa pay attention alang kan army pun Kena jerit jerkah baru leh dapat kawat gan tertib dan discipline. Asalkan the original intention is to teach for the betterment of that student it's fine Cikgu. InsyaAllah matlamat tercapai gan Cermelang. Fr Uncle AL oh yes credit must be given when credit is due.and you certaintly deserve the accolades.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Uncle AL, asal tak lari dari niat yg baik jerkah sikit tk pa..InsyaAllah evrythng will be fine.accolade is too big a word for a small teacher like me, tapi seronok juga he he.TQ all the same to u Uncle AL.

      Delete
  10. salam pretty teacher...

    memula saya nampak gelang tangan tu dulu heheh

    teacher, bayangkan anak2 senasib Nazri tu - jika tanpa insan berhati mulia seperti teacher...

    saya selamanya salute kat teachers!
    (lari2 jap sana sini ni!) hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sweetie, I ni dok salin yr recipes dlm buku comei tu..maklum tulis tangan ada herot ada elok.Anyway keep on with lots more delicious recipes.love you.

      Delete
  11. Rasa nak nangis pulak baca kisah budak nazri ni.
    Memang geram kalau dia degil tapi di sebalik degilnya tu ada yang baik di hati dia.

    Hope dia berubah jadi rajin untuk terus belajar :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa, tau dak, this aftrnoon masa English,dia hilang entah kemana, cari satu sekolah, ada budak habaq dia dah balik..tak ke haru .just becos a few of his friends balik awal sebab ada football match.Dia tak main..tapi dia yg hilang dulu..tu la kdg2 chek garu kepala tak gatai bila pikiaq pasai Nazri.....

      Delete
  12. sat..nak skroll ataih balik tengok gelang..
    pasaipa cheq tak perasan gelang macam kak Q...cheq nampak bag dulu...lol...

    ReplyDelete
  13. Hi dear gorgeous teacher
    beruntung lah those student dapat teacher macam you ni. Prihatin to those yang less fortunate. Kesian juga dengan Nazri tu ya. He look so innocent and nampak baik. Hope one day with your berkat and patience, he would be able to catch up and be like other students.
    I senyum baca how your patience is tested. If me, entah lah..
    Hehe.. I can't help but notice your bracelet and the ring, matching ngan baju. So beautiful.

    Keep up the good work dearie, and may God bless you abundantly..

    ReplyDelete
  14. hi Angie, bracelet and cincin tu beli di siam lama dah.tapi still in gd condition.maybe crystal masa tu so good in quality, still shining elok until now.of course I have banyak colours to match my baju..(perangai ni jgn ikut tau .membazir )..ha ha.

    ReplyDelete
  15. Omg, im u r great teacher. Will be here eday.

    ReplyDelete