Sunday, 31 March 2013

Speak English Day dengan suara rock




        This is something I didnt tell earlier, sebab photos kawan2 tak upload masa tu..now baru ada..tak pa na lambat sikit cerita ? 

    Friday morning, the morning where I suddenly lost my voice last week,, tiba2 the other teacher teaching English , cikgu Syafik came to me..
      "kak , tadi saya jumpa bos di ofis , dia suruh kita buat apa2 programme panitia bahasa Inggeris esok.Kita handle semua.Esok sekolah ganti Sabtu kan ? "

      Ish rasa macam nak terjelepok tepi longkang tu bila si Syafik told me that, dengan saya hilang suara, dengan badan panas sejuk..
      English language teachers di sekolah tu hanya 2 orang.maklum sekolah kecik..

      Tapi all my life saya tak pernah say no atas perintah HM.So I said to anakanda Syafik (anak muda ni sama tua dengan anak lelaki saya)  muda belia lagi.....

      "Tak pa Syafiq, kita buat English Day esok."
     So ditepi longkang ke kantin tu I scribbled on a piece of paper what to do the next day.apa pengisian hari tu..
      On the way home Friday, saya singgah Kangar, beli ubat batuk, beli kembang semangkuk, beli teh cina(berubat for sore throat )...macammana pun bisu ni  has to go tomorrow..
       As the senior teacher to Syafiq I kena deliver the welcoming speech.And I am determine to cure kebisuan ni cepat.

       I suruh anak dara I keluar beli hadiah2 for Saturday..list out one by one dengan wrapping paper sekali. At home I prepared apa nak buat esok.

        Kerana tak sempat nak buat banner so I created a big book.My HM will read the words written on it  to launch the Speak English Day.

        Then pilih gambar for colouring contest for year 1 and 2. Keluar photostat. balik prepare for year 3 and 4.  Syafiq will prepare activities for year 5 and 6.

        For the teachers I have something too..English Day is for all, not for the pupils only kan?....

        Malam lepas jemaah magrib di surau belakang rumah, I did not stay for tadarus sebab tak da suara so I used the opportunity to wrap hadiah2.

        At 1.30 am, semua persiapan selesai...adoi letihnya Tuhanku. I prayed hard..Ya Allah permudahkanlah urusan ku, give me back my voice..
     
        Saturday morning sampai...

       I keluaq rumah pukul 640. macam biasa.

       While driving I tried to hum a tune..eh eh dah ada sikit suara..Alhamdullillah.maklum sepanjang malam dok minum Chinese tea, kembang semangkuk, ubat batuk, madu lebah..semua lalu kerongkong I..

       Kawan2 ramai did not know about the Eng Day programme tu. so habaq la sorang dua and pesan suruh bagitau yang lain2.

       "uztaz satgi kak nak guna dewan, tolong habag kat budak2 tolong atur kerusi atas stage for teachers? "

       Bila I pi saja dewan I saw him siap sudah SAPU SAMPAH SENDIRI ! , and siap atur kerusi atas stage..adoi terima kasih lah..banyak2.cleaner ada pun dia tak suruh..TQ Uztaz Ghani.

       I suruh budak bunyi loceng lebih awai. Everyone assembled di dewan.Teachers on the stage.budak duduk comfortably on the clean floor.

                                Budak2 mula berkumpul..tunggu all the teachers masuk dewan.

       Majlis bermula...

       Dengan suara macam itik nila tak main ayaq, I delivered the welcoming speech.Semua senyum. mesti dalam hati depa dok kata..ish orang tua ni nak buat jugak..But when I said aloud sambil angkat tangan , "From YOU Allah, I derive confidence and success.To YOU I turn for unfailling support...(masa ni I really mean what I said, rasa macam nak menitik air mata ...)

       Then I took out my big book, my HM bagi opening speech and launch the Speak Eng Day in English (baca saja what I wrote in the big book ).. Siap sign on the big page  dengan pen marker besaq..ha ha.

       First , activities for teachers..

    HM choose names of teachers yang I dah lipat2 dalam kotak. Nama teachers yang terpilih kena come out and read simple classroom instructions in English written on folded papers ..they picked up one and read.

     Budak2 tengok cikgu2 BM, cigu matematik, cikgu muzik, uztaz ustazah depa cakap English hari tu.Mungkin tak pernah dengar sebelum ni they speak English. (Dengan guru besar sekali kena..he he.) jangan marah cikgu..

        look at their faces..suka tengok semua cikgu kena cakap orang putih..malu tutup muka pun ada..ternganga pun ada..he he.

      Then cikgu2 yang sahut cabaran came to the front for "Say it right contest " and pilih sentence strips yang I dah buat semalam.( I type besar2 bagi senang baca ). They have to read the sentences ( kali ni susah sikit la for non speaking English teachers ). And I make sure ada one or two words yang tricky in each sentence.( Bila lagi nak pekena depa he he.)

      Masa ni paling best.We had so much fun..macam2 pronunciation yang kita dengar..tapi tak pa.last2 depa kata .."ooo selama ni dok sebut macam lain.."

                                                  PK baca in English...

      Finished with that semua murid berpecah.. ada yang went for "Spelling Bee " ada for musical chair, ada for colouring contest, tongue twister, news reading, poem reciting, word -maze activities and so on.


                                                         Word maze (year 3 )


      Teachers semua helpful, voluntered to help, walaupun tak da mesyuarat agih kerja semua tolong handle budak2..I was relieved...

                                                    Colouring contest year 1.
                                  
      At 11 am, loceng bunyi panjang,semua masuk balik dewan for prize giving ceremony..Teachers pun tak sabaq nak tengok siapa menang for "Say it right contest "..

      Masa ni my voice dah hilang balik.Minum apa pun dia tak keluaq dah..ha ha.sumbat ayaq asam Queenie pun tak jalan...

      Kawan2 tolong jadi MC, hadiah exchanged hands, HM nampak sangat puas hati..

      For "Say it right contest " I gave the teachers bags I bought in Bandung last year. ( Beg yang ada chop Bandung tu la ) Everyone was happy..

      After the prize-giving, a lady teacher voluntered to help with some more fun..Pupils came to the front nyanyilah apa saja as long as it is in English..including songs yang I dah taught them ..


               
                        
                                                Kerja selesai.tunggu nak balik..


      I drove home dengan hati berbunga..another task done. With the many times of ucapan congratulations  from my headmaster I know I dah pass with flying colours..Alhamdullillah.

     
       

8 comments:

  1. Hi IndaMarya, always enjoy reading thru your postings, and love the pics.
    I can see you really enjoy teaching and showing the guiding light to the children...
    Teachers who inspire know that teaching is like cultivating a garden, and those who would have nothing to do with thorns must never attempt to gather flowers.

    And teachers who inspire realize there will always be rocks in the road ahead of us. They will be stumbling blocks or stepping stones; it all depends on how we use them.
    Have fun.....
    Hey, love that beautiful, pastel green outfit you wearing. It's beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete

  2. Dear Lee, yes of course I love teaching vry mch. becos every new day mesti ada something interesting to see, perangai budak2 kecik so naive, maybe if I am teaching in a secondary school, the feelings wont be as good.
    Cuma I really hope parents will play their part just as much as the teachers for the sake of their children.and not just rely on teachers from A to Z .
    Anyway thnx for the compliment.Lee.have a nice day tomorrow.

    ReplyDelete
  3. Salam pagi Isnin cikgu.... selamat memulakan tugas dipenggal yang baru. Apa2 pun seorang guru tetap kena berkorban tak kira dalam apa keadaan sekali pun... tak pe cikgu janji hati puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. MYstoryPic, tima kacih ..he he.yes apa pun asal puas hati .kita krja halal budak2 dpt ilmu.tapi syg sekali gambar tk brapa clear, especially frm my camera.camera org lain clear semua..nk kena berguru dgn you how to take clear beautiful photos..boleh ?

      Delete
  4. Aunty ni ada jer idea..nampak fun pulak aktiviti..hihi
    excellent job! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana pulak hilangnya comment you yg satu lagi.memang muka pompuan tu sebijik muka you Hrnida, memang dah nak buat jejak kasih disitu, bila tiba2 budak2 tu timbul and merengek apa entah kat mak depa..baru I realised the lady was not you..klau tidak msti pompuan tu trkejut sapa pula pompuan ni mai dok peluk dia disitu kan?

      Delete
  5. Salute kat cikgu.. makchaq baca pun rasa seronok program yg cikgu buat..sangat kreatif.. walaupun sora tak dak tapi idea banyak..

    Masa kecik2 dulu ingat lagi kalau eng day semua kena cakap orang putih kalau dak kena denda, masa tu sekolah sunyi tak bunyi orang besembang.. nasib baik masa tu makchaq dak tau kata
    "please teacher may I go out"
    kalau dak mau tekencing dalam seluaq pasai tak berani cakap, mana ada duit nak bayaq denda kalau cakap melayu..

    ps
    makchaq pi makan kat pokok sawa tu.. sedap.. tapi sebab pakchaq tak cuti kami kena makan cepat2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. machaq saya dulu pun kat sekolah selalu kena denda pasai cakap Melayu dalam kelas sepatah 5 sen, dah la bawa pi sekolah 2 kupang saja..lama2 determine kena cakap English juga walaupun tak suka..
      So makchaq pi poko sawa? sayang sekali masa tu saya di KL sambut cucu baru..nanti saya ceta dalam blog na...kalau tidak boleh kita jumpa kan?

      Delete