Tuesday, 26 March 2013

chek tak mau, chek nak balik...




                   "Nak balik, nak balik ! ! " masa assembly
                  The mother who stood nearby looked at her son . Then she looked at the teachers . The others just looked on.Nobody said anything. Mungkin sebab dah puas pujuk.His father stayed close by.
              
                  Tengok muka macam ok, just like any other ordinary boys around him.In fact handsome kut.But his tears kept flowing fast..One of the teachers came and hold his hand..But his eyes were transfixed on his mom..for sympathy.

                  I dont know how he felt then, maybe he thought why must they sent him there, where he has to follow rules, stand in a straight line..with the others during assembly. The father then came near and whispered something into his ear which made him stop crying and started to wipe off his tears.    

                                                       Miserable..kesian dia.
     
             Every morning ,  his father  has to send him to class, stood there for a while  where he could see him before hurrying to work.

             I thought masa tengah sedih tu bukan boleh pujuk.biaq pi kat dia.Wait till he's ok then baru boleh put some sense into his beautiful head.

            When daddy has gone home, he turned to take out his exercise book like the others. I stood by him.
He looked at me.Mata masih berkaca.

            I took his book, opened it and looked at it and I smiled so wide I sendiri pun naik heran.I boleh berlakon rupanya.. kah kah.
            "Ni semua kamu buat sendiri? "
            He nodded his head.
            " Cantiknya tulisan kamu " I senyum lagi.wider..
            "Betui bukan mak yang tulis ni ? "
            I turned to the other pages, buat2 heran..
            "ish cantiknya lukisan dia." I turned to the class and showed everyone his work. No one said cantiknya..becos his work memang biasa biasa saja pun..

            He looked ok now.Or did I see a smile there ? he he
            " kamu budak laki kan? "
           Angguk lagi.

            I held one of his arms and said.
            "Tudia , tengok tangan dia.keras macam superman..ish.ni mesti kuat ni.."
            "Superman teriak dak ? "
            Shook his head. muka dah senyum sikit.

            " Esok ayah hantaq dak ? "
            "Hantag ..." his first word.
            "Selalu ayah hantaq sampai depan pagaq ke , sampai dalam class ? "
            "Sampai class "
            "Ok esok kalau betui kamu kuat macam superman, biag ayah hantaq sampai pagar saja.teacher nak tengok.Ayah balik saja teacher bagi seringgit.macammana boleh dak? "
             "Boleh "
             "Give me five " He responded. I suka..
               
             The next morning..There he was, I was up there looking down and saw everything.
             In class after that..
             " hari ni ayah hantaq sampai class ? "  Buat2 tanya walhal dah tau..
             He shook his head ..
             "Teacher, hari ni ayah dia hantaq sampai pagaq saja." drjah satu memang ada ramai bsybody yang nak menyampuk..semua nak cerita.

             " Terrornya dia.betui ke ? " I smiled .
             "Betui, " he said.
             I took out one ringgit.Gave it to him and said.
             "Nah ini untuk superman kita..esok pun ayah hantaq sampai pagaq na. "
             Dia angguk lagi. my money dah masuk poket baju dia.

              When I passed by one of the boys ,someone whispered to me.
              "Teacher, saya sekali pun ayah tak hantaq, dari mula sampai la ni "
               kah kah. dia pun nak recognition jugak.

               I patted him on the shoulder and whispered back " Teacher tau , dia baru na jadi superman, kamu dah lama dah kuat macam superman.kita bagi chance kat dia na ? boleh ? "
                Senyum sampai telinga....

                Adoi .kadang2 rasa macam mai sekolah ni kena jadi nanny la pulak..

                  

                 
                

                               

23 comments:

  1. Heheheh saya dok baca suspens, kot budak lain yg dah lama jadi Superman pun tetiba claim singgit dari Cikgu Inda. Heehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. azieazah,kalau Superman lain yang mai, kita ada rotan besaq punya..( kdg2 saya pun nak tergelak masa dok puji anak murid lebih2 walhal tak ada bnda nak puji pun.) semata2 kerana nak depa enjoy mai sekolah..

      Delete
  2. Dear Cikgu, Uncle AL selalu guna laptop ipad,so semua gambar2 nampak small lah,jadi last night experiment guna my desk top with big screen,nah wahdu,all the photos clear. I must compliment you on your looks,memang beautiful,pretty,lovely. Your latest N3,sounds macam pernah dengar rintihan "chek tak mau,chek nak balik,nak balik jugak tak peduli,chek nak balik"...hehehehehe,i still remember my std one cam tu lah,and now my cucu ADIB, now kindergarden sama jugak,tapi ADIB maybe times have change,dia nya rintihan is like,ADIB TAK DULIK NAK PI MCDONALD DULU,esok esok lah gi sekolah,lagipun cikgu tak phone mama kan,cuti lah tu...arhahahaha,the only difference for me and my cucu,with your student is that we did not have cikgu macam Indamarya,kalau ada gate belum buka lagi kami dah tunggu nak pi sekolah.I guess this are the sort of things a teacher goes through nearly everytime a new class begins.Uncle tengok kadang2 botoi susu pun ada dalam bag sorok2 minum dah std 1, when i sent my youngest son 19 years ago arahahahaha,sabar aje lah cikgu and do your best. Regards to pretty teacher,nasib baik ajar std 1 kalau form five student banyak lah yang sleepwalking,mimpi siang and malam,bahaya oi,hahahahaha....Uncle AL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Uncle AL.kita buat la apa yang patut..nak hidup.kadang2 kita ingat budak2 ni innocent, rupa2nya depa ni pun banyak auta jugak..kdg2 kita pun kena tipu, tapi kerana kita dah lama dlm bidang ni , dah masak dgn setiap tektik depa ..payah la sikit depa nak kelentong kita..
      budak kecik tak reti lagi tackle cikgu, tapi parent ada..ooops.malas nak cerita he he.just ignore them..to be safe and keep yr profession and reputation clean..
      about botol susu dlm beg tu saya dah jumpa banyak kali, dia pandai sua muka dalm beg dia hisap susu botol smpai habis.saya buat tak nampak saja.biaq pi kat dia.asal dia bahagia..mau belajar dalam kelas sudah..
      actually mengajar is an art. dealing with human beings pulak..hopefully Allah berkati dan terus memberi saya kesihatan yg baik utk terus membantu those little angels..
      TQ kerana sudi singgah Uncle.jaga diri selalu.Salam pada Adib.Pesan kat dia jgn nakal2 ..kalau nak manja dgn tok wan teruskan...sure tok wan ikut saja kan? ?

      Delete
  3. Pandai cikgu pujuk budak macam ni...tentu makpak dia suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Zaitun, frankly speaking kdg2 saya menyampah jugak dok jadi pelakon tak bertauliah ni, tapi apa boleh buat, kalau tak buat cm tu, lagi la teruk kan? mudah2an dapat anugerah cikgu paling pandai kelentong he he.Terima kasih singgah.

      Delete
  4. banyak akal murid tu
    pdhal kalau mak ayah tinggal pun dia tahu bawak diri..sbb mak ayah ada tu yg buat hal kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa , kalau tengok ayaq mata dia dok jatuh tap tap..kesian la pulak.tapi betui jugak, lepas bapa dia balik dia jadi biasa ja. manja kut kan?

      Delete
  5. hahahaha..tu la..budak2 kalau umpan dgn duit memang boleh jalan...

    teringat dulu time tingkatan 1..
    masa baru masuk sekolah..

    time tu subjek bahasa arab...
    mentang2 la dari tadika dah belajaq..jadi cekap sket pada org lain...

    ust pun heran..
    tapi dia saja offer sapa boleh jawab nanti dapatla duit yg ada dalam poket baju dia..

    masa 1st class tu...memang dapat jawab...
    lepas tu ust bagi duit...

    tapi lepas kelas...
    terus lari pi kejaq ust bagi balik duit dia...

    ust heran tanya pasai apa bagi balik..ni hak kamu...

    i said..ust..saya belajaq bukan sebab duit..

    hahahaha..poyo kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi Harnida, memang poyo..he he.tapi sebenarnya psychology kanak2 memang nak tunjuk baik and minta di puji.apa yg you buat tu memang uz tu heran sikit sebab budak lain mana bagi balik duit.tpi dlm hati Uz tu msti dia pikir..baiknya budak ni..dlam hati you msti rasa kembang jugak kan masa bagi duit dan tengok muka uz yang trkezut ! ! sometimes kids come up with so many surprises..
      selamat berhari Ahad yng best to u and family.BTW ystrday I saw someone dok beratur kat ATM di Sogo, macam you sebijik.mula2 nak tegur, "Adik ni Harnida ke ?" tiba2 dtg 2 kids and say."mama, jum la ..."
      you mana ada anak lagi kan...nasib baik.

      Delete
    2. hahaha..nasib baik tak tegur...saya jarang gi Sogo..sebab jauh sket dari umah.. :)

      Delete
  6. I feel the authenticity in every single word you wrote. Keep going because i'll be following :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kazza, TQ.ada banyak lagi cerita pasai budak2 ni.Kalau minat nanti saya boleh cerita lagi..ok.you just tungguuuuuuuuuuuu..

      Delete
  7. kena siapkan banyak duit tukaq before pi sekolah na? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. My sweetie, duit shillings memang jarang ada dalam beg..sntiasa habis.maklum budak kecik..memang depa suka dapat upah..kdg2 letih juga I. kalau la saya jadi org kaya mesti best kan?

      Delete
  8. Mmg susah nak jumpa a teacher like U Kak.. If only masa my HH was in Std1 and Std2, his teachers were only HALF je as supportive as you, my son's experience in school tak le se-nightmarish as he had been thru. But I've accepted, redha ngan apa yang terjadi. Accepted it as ujian Ilahi. Alhamdulillah he's ok now in Std3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MamaTim , I hope I know wat happened to yr angel masa tu..Msti kenangan tu takkan hilang dari ingatan dia kan? kesian..
      the angels in my yr 3 semua best2, memang ada yg mencabar kesabaran kita kdg2 tapi apa nak buat..dah kerja kita mcm tu.I have one case where parents came to school marah2 macam2.Dia kata I pukul anak dia, tiba2 bila siasat, kawan dia yang pukul, takut kawan dia pukul lagi, dia kata cikgu yg pukul dia sampai berbekas...last2 mak dia came minta maaf..which made me feel so sad..tapi incident tu dah lama berlalu .years ago, but I still remember until now.

      Delete
  9. Hello Indamarya, I enjoyed reading this posting. I guess he attending school first time. Cute little fellow. And yes, somehow young boys will always turn to their mothers in times of stress. Not fathers, ha ha.
    And you teacher, you are good, using psychology....and that smilie of yours
    and getting him to talk really helped.

    We lived very close to a junior school, and every year will see mother's accompanying their 6 year olds on first day of school....And for a very young kid away from the comfort of his mom, now with another woman sure is scary. Ha ha.
    Me? 2nd day after my mom had gone home, I sneaked off and walked home. The teachers panic big time!

    Anyway, the mata2 found me, and with my mom's blessing, more psychology, I was brought back to school in a police van, ha ha ha.
    The mata2 threatened to put me in jail if I chabut again. I never did.
    Maybe if I had a teacher like you...ta'chabut.
    Have a great weekend.....I'll be busy with lady o/seas visitor arriving from Penang tomorrow.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,you so naughty dulu2 eh.? cikgu tak pernah bagi rotan ka ? oi apa? kena sent back to school in police van ? mesti nama you glamour masa tu kan? mesti depa kata u terror dapat naik van polis..he he
      oooh ada visitor from Penang coming to yr place? msti best exchanging stories nanti kan? Penang dah sangat berubah from the time you left dulu. I am going to Penang on this coming Monday.maybe I can take some photos for you to see?

      Delete
  10. Hi dear gorgeous IM
    gosh macam nak kuar airmata and smiles juga baca your entry ni. So touching.. I can imagine the boy's punya tension pergi sekolah and be away from the comfort of home. My boy dulu pun time attend kindergarten, punya lah stressful for everyone hahah.. every morning for about a week mesti dengan tangan kaki memeluk kuat tak nak lepas haha.. kesian juga. Tapi kita kena pandai guna psychology..umpan sikit, macam you buat..but it works, so why not.

    Have a lovely weekend dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, budak2 prtama kali on their own msti la rasa takut dan tak selamat with strangers.sebab tu temanla dia for a few days until dia dpt kawan .bila dia dah feel safe and happy , kita pun dia tak pandang dah..kan?
      you too have a lovely Sunday my friend.

      Delete
  11. Teacher memang bagus...so dia tak takut lagi nak dtg sekolah and will be independant after this.

    ReplyDelete
  12. Mak Wardah, ya betul, now dia dah brani dok usik saya "bye teacher" then dok lambai saya macam grlfriend dia bila bertembung di corridoor sekolah..budak2..so innocent.cuma tak boleh bagi muka lebih2 or dia naik lemak , nanti mula bising dalam kelas masa kita mengajar.so to avoid that kita set a line jgn over the limits sudah..

    ReplyDelete