Wednesday, 20 March 2013

Teacher masih bisu...



      Yesterday 19th March.My voice hilang balik.I know why, although I drank lots of water, lots of air asam, kembang semangkuk and all, but since Monday introduced topic baru for those angels, maka banyak guna sora.
      Someone said, balik la, ambik cuti and lets kerongkong tu pulih balik..
      tak boleh sebab a few angels from std one masih kelabu, masih kelam dengan last week's topic, kalau ambik MC nanti depa akan tambah blur, lagi pun next week kan cuti semester break..nanti depa terus lost.( Lagi pun I bukan teruk apa pun hnya tak da suara )..

      Jadi cikgu zaman sekarang bukan senang..I have a few files kena update, file panita English, file 3K, and the most stupid KSSR and PBS  (tanya la any teacher ..if only the government reconsider benda ni..lega sikit kami ). with additional English periods 10 periods a weeks ( dulu 7 periods ) with 3 classes of English..hardly ada rehat ..tapi kerja dengan pelanggan kecik ni..mana boleh letih..tengok depa meloncat sepanjang masa...kita pun kena aktif..( I thought of going to town to look for some flat shoes...tak bergaya pun tak pa lah.)

       One boy so silent selama ni, but when he saw my big tumbler of air asam, said. "teacher, nanti pi canteen jangan minum ais.tok saya kata nanti tak lega batuk " muka penuh keyakinan.I guess mesti dia balik cerita kat tok dia teacher dia hilang suara..

       Of course sejak Friday tak sentuh ais..walaupun hari panas mengaum..he he.
   

            Asyik dengar kawan2 bercerita...kita hanya boleh tersenyum nak balas tak boleh...pakai prinsip bersenyap sunyi..he he

         At 12.30 I minta balik ( tak pa, memang free pun masa tu )  badan rasa panas sejuk. nak balik rehat.
            
                          Masa  I tulis ni dah ada balik 60%. at least tak lagi senyap dan sunyi..nampaknya air asam my sweet Queenie akan terus jadi teman baik sepanjang minggu..


 

14 comments:

  1. Cikgu , important to drink lots of water. Lagi satu must rest the voicebox, . Kalau tak perlu jangan cakap. Tulis aje kat blackboard apa yang nak di katakan pada angel2 tu. Ruler pegang kat tangan Sekali sekala hit the table to drive home your point. Wah macam Cikgu Uncle zaman dolu2. Takut kami bila dia pegang ruler yang besar .Oh ya Cikgu berdsakan kajian mahasiswa Pusat Perubatan UM yang tidak diterbitkan ke Atas guru sekolah di dapati hamper 24% guru mengalami masaalah suara serak in a year.. So that's why parents should value teachers for their dedication and commitment towards teaching our children. Thank you Indamarya for your involvement in the teaching profession. Keep up your good work. Jasa mu di kenang selalu.... Uncle AL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle AL thnx. cadangan yg baik.esok kita try.tapi memang kerja ni susah without my voice.
      Really ? I nver know ramai guru hilang suara. but I have read somewhere about teachers end up di mental hospital..
      compared to dulu2 kerja guru sekarang memang menuntut banyak masa.kerja2 perkeranian tu yg paling lece. key in itu ini..semua kena sampai Ptra Jaya..parents pun boleh check result anak online.drj 1,2 3 langsung tk dak exam, thats KSSR .Drj 4,5,6 lpas exam kena buat pelan kritikal pulak, where we have to state apa kelemahan setiap budak, apa tindakan nak buat , kena tulis and documented.setiap kemahiran kena tanda, budak capai ke tidak. bayangkan setiap tahun ada berapa kemahiran, semua kena response,for example, kesalahan ejaan ke, punctuation ke, grammar ke (in detail ), adoi..
      nak cerita pjg sgt Uncle AL..mudah2an saya tak hilang semangat. Yes I will keep my good work. tq for yr concern...have a nice day Uncle AL.

      Delete
  2. hello pretty teacher..masuk sini ngan melopong tengok cikgu cantik...sedar2 dah scroll sampai bawah! hahaha...

    haaa...nampak gelang baru tu (mata pompuan!)
    oh ya, bahu you dah ok ker lepas kena sengat lebah tu?)

    I pun masih setia ngan ayaq asam...sambil kunyah mint...mint tu betul mujarab utk batuk dan sora sexy bak itik nila! hihihi

    get well soon dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. u know wat sweetie, tiba2 I fell in love with ayaq asam tu, sedap pulak kan ?..he he.

      Delete
  3. eh, lupa...gula batu pun ok, kan? cuma kalau ada athma, elakkan minum gula batu...tu pesan org2 tua kat I la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. My sweetie, yes ada letak gula batu, farmasi girl tu suggested. tapi mgkin sebab cuaca panas sgt di Perlis ni. Mandi 3 .4 kali pun tk da pa.aircond dlm bilik tak prnah tutup.dok on sentiasa..but I have 2 more days.lpas ni dah cuti 9 days...sure msti suara I mai balik..lupa nak crita, kemarin I jerit kuat, ada budak try nak glongsor dari pemegang tangga , rasa jantung nak terbang..adoi budak2 ni bukan depa tau bahaya..masa I caught him , pegang lengan baju dia, rasa macam nak lempang sekali,tiba2 he said" teacher saya nak try saja " dgn mata buka luas takut I hit him..last2 I said."dah pi balik, jgn try mcm tu lagi, nanti bukan kamu yg mati, teacher yg dulu,mati trkejut "...

      Delete
  4. Hello IndaMarya...apa saya nak type pun da lupa tengok your gambars....Wow! Macham bintang2 filem. Ok, now I remember...
    I guess you caught a bug....re your sore throat.
    Try gurgling with salt water....
    Might help.....and yes, avoid talking unless necessary, ha ha...

    First time I hear a chegu say "Angels"....normally I read or hear, "hantus", ha ha ha.
    I guess with a chegu like you, saya oun jadi Angel, ha ha ha...
    Only thing ada problem nak concentrate...
    Chegu, I boleh tolong you clean the blackboard?
    Ha ha ha.
    Have a nice day, and stay beautiful.
    Psssst, love your designer sunglasses.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lee, yes if u jadi murid I sure I will ask u to clean the board.sebab u tinggi...he he.
      well I have tried gurgling with salt water tadi, infact dah tertelan sikit ayaq garam..ha ha.
      batuk dah kurang dah.I hope cuti semester minggu depan all this suara itik will go away.sebab masa tu I dah tak brcakap dlm class, cuti and bersenang hati di rumah..
      memang betui Lee, I heard teachers call mcm2 nama kat murid depa.but I know they dont mean that..depa kata di mulut saja.dihati tidak kut...he he.tapi ada one teacher in a school who called anak murid dia nyet (short form of monyet ) becos muka budak tu macam distorted sikit..kesian kan? apa pnya cikgu..
      anyway tq kerana sudi singgah.have a nice day, and of course stay healthy always my friend..

      Delete
  5. Maintain sweet eventough without voice. Take care

    ReplyDelete
  6. tq Mak Wardah.saya dah semalkin okey, cuma batuk kdg2 dia mai mcm tk boleh stop...lece betui la.

    ReplyDelete
  7. Hi dear IM
    ohh kesian you still tak 100% ok. Well term break will be here soon so ada masa utk rehat lah kan. Cute pula murid yang advised not to drink cold water...hehe.. I also always think budak kecik about that age up to around 9 years cute sangat. So innocent, yet sometimes so clever. And they would just simply blurt out what they think. I almost always laugh when my nephew say something clever sometimes macam orang tua hahaha..

    You take care ya.. Sorry about those tedious work.
    Rest more when possible and you'll be fine.
    Love your pictures..gorgeous. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear flawless Angie, YES! cuti starts tomorrow..lega.tak payah cakap banyak.boleh la rehat physical dan mental..
      budak2 kdg memang kalah org tua.they learn from wat they observe the elders do.sebab tu kita kena tunjk yang baik2 saja.they like to copy kan? so when my pupils kecik2 dah pndai " macam2 " then I know di rumah macam mana..he he.

      Delete
  8. Assalam..salam ukhuwah dari bunda...

    ReplyDelete
  9. salam BUNDA. TQ for dropping by.

    ReplyDelete