Monday, 9 September 2013

30 minutes caught in action....at the library.



           Last week ramai cikgu pergi berkursus.(Saya pun kena kat KL International tapi ada good reason to decline).
          So sekolah dah jadi haru biru..kena la relieved kelas kawan2 yang kosong without teachers.At one time kena berada dalam kelas standard one for 4 periods..just imagine..macammana saya garu kepala yang tak gatal..
         So I decided to take the kids to the library. They have never set foot there I guess. Buka saja pintu, I dah kena tolak, tak menyempat nyempat, nasib baik I sempat pegang grill pintu, kalau tidak I dah tersungkur di situ..Ya Rabbi punya la nak berebut masuk..maklum 30 orang tolak kita yang tak berapa besar ni...walaupun budak2 kecik. Bila sora mak cik dah went shrieking macam thunder baru depa stop pushing..! !
        Masuk saja muka masing2 macam rusa masuk kampung..perak gila...mencanak ke rak rak..so I brief sikit2.The dos and the donts in the library...nampak macam faham.(nampak la macam faham.Dalam kepala depa wallahuaglam)..
       Rupa2nya 30 minutes di situ I was like watching a drama in real life. A short movie acted naturally...interesting .And if I have to buy a ticket to see that, I would...he he he.budak2....If you refer to my earlier post about these characters you will understand more I guess.

           Sufee, tiba2 cried di belakang rak, bila tanya dok geleng kepala .A few boys were standing nearby looking on.
            "Sakit perut ke? sapa buat kamu ? " semua geleng..Adusssss.masalah.Dah la pakai tudung yang tak dibenarkan di sekolah.Ada line kuning pulak.and almost closing half of her small face ! nampak mata sebelah saja..he he.

                                 So I suruh kawan dia Huda to help.
                               "Huda cuba pujuk dia. Tanya pasai apa dia teriak" And this was the dialogue that I heard she said, which made me rasa kesian kanak2..
                               Huda : " Wei awat hangpa teriak? jangan la teriak wei"
                    Sufee macam biasa masuk hujung scarf dalam mulut.No words uttered from her mouth.
                             
                             Huda : "Wei pasai apa ni hangpa teriak? "
                             Sufee : .? ? ? (senyap  lagi.)
                             Huda : " cuih, malas nak layan hangpa. Teriak pi." (leaving Sufee and came to me)
                                         "teacher, dia tak mau habaq"
                             Me    : Biaq pi.dia dah berhenti teriak.kamu pi baca buku"  


                               Mat Rejab, hero Malaya..tiba2 dalam library yang panas, 1 aircond saja functioning, dia boleh pakai jacket.ha ha
                               Me : Mat rejab, awat pakai jacket, panas ni "
                               He  : "saja teacher, ni jacket baru"
                      Dalam kepala I..apa kena mengena jacket baru dengan panas tu...oooo budak2 ,benda baru memang nak pakai sangat, walau keadaan tak sesuai. Tapi geram juga dalam hati buku exercise habis tak beli..jacket boleh beli pulak...nak kena Mat Rejab ni...
                      Cuba kawan2 tengok the girl di belakang tu, punyala tak dak kerja, boleh dok menonggeng letak kepala atas meja...apa hal..? buku banyak tak teringin nak baca ke ? or tengok pun tak pa la...ni dok letak kepala atas meja then senyum kat kita...adusssss.macam2.


       Ni Shifaa yang comei dan tembam..betul la orang kata budak2 at this age can only concentrate for 15 minutes then depa jemu..(kecuali tengok Upin Ipin kot).
      Apa dia main dalam tangan dia..and then smiling to herself..I tengok pun nak tergelak. Not a book in her hand..found herself a place away from the others and layan diri sendiri..

                                 Mat Rejab dah jumpa geng. Found an interesting book kut, and shared looking at the pictures .Annas jadi tukang cerita , The book was in English, so depa akan baca gambar. Maksudnya, tengok gambar dan baca dengan perkataan reka sendiri. I gelak sampai keras perut..



          Ada someone told me."teacher, Hafiz dok hambat Huda". I went and have a look. Dua2 senyap.Huda tersengih2...gatai juga hangpa na....


                   Yang ni kalau dalam kelas malas sikit nak menulis, tapi masuk library dia jadi bookworm pulak.Bagus bagus.Found himself a corner, sat comfortably on the floor! ! mata tak berkelip tengok gambar...

             La, apa cerita ni ?..dok try to touch the small flags yang di gantungkan sempena sambutan hari kmerdekaan..Lompat la  ! lompat tinggi tinggi ..asal hang bahagia..


                        Ni satu lagi penyakit, payah ubat..dia dok jalan keliling meja, bukan sekali bukan dua kali...heran dalam hati..tak pa la,pusing la , tawaf la berapa kali hang nak...kawan2 pun dok tengok heran...Macam2...


           Penghulu Serai kampung Semerah Padi...tengok dengan muka serious...tangan di pinggang.


    At last hero darjah satu si T-shirt merah duduk diam juga  bila jumpa buku yang menarik hatinya..lega..sampai ternganga mulut...


   After crying for some unknown reasons, tiba2 dok tersenyum manis atas kerusi..tangan macam biasa kena pegang tudung..orang tegur saja terus hujung kain tu akan masuk mulut...

   At last the bell rang..boleh la teacher pi canteen. perut dah menyanyi macam2 lagu keroncong.since 730 until now..letih...




23 comments:

  1. macam2 gaya macam ragam ;)
    macam mana la ragam anak2 sy kat sekolah
    tetiba rasa macam nak jadi halimunan gi intai diorang kat skolah.hehe

    sis..masa skolah rendah sy suka ke library
    waktu rehat 30minit kan?
    sy makan laju2 pastu lari ke library sbb nak baca buku cerita,.nak beli tak mampu kan
    kalau buku sy suka tu tak habis baca,saya sorok bawak rak buku..esok smbung balik.hahaha

    selalu sy suh kawan pinjam buku pakai kad diorang sbb sy takde bahan nak baca.limit pinjam buku 2 biji je smingu.mana cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmapk sngat Irfa suka baca buku crita,sama mcm saya masa sekolah dulu.smpai ambik kad kawan sebab nk pnjam lebih.sama mcm Irfa..he he..yes and saya sorok buku tmpat rak paling ujung.esok smbung baca lagi.sebijik mcm saya..lepas tu saya jadi ahli state library.buat baik dgn kakak jaga library tu boleh pnjam 3 sekali..best kan.smpai makan pun miss bila smpai climax cerita.Now bila dah tua saya hanya suka autobiography sebab buku2 jnis tu real, bukan rekaan..
      teruskan membaca Irfa, tak rugi sikit pun kan? untung lagi ada.nanti tabiat itu anak2 akan ikut.

      Delete
    2. YaAllah..kelakar kisah kita ni kan?sama je
      setakat ni minat suka mmbaca ada pd semua anak2 saya
      kalau ke sopim mall pun mintak ke kedai buku ;)

      Delete
  2. hahahaha..macam taska dah rupanya...
    saya dulu bukan kaki library..heheeheh...
    tapi suka baca buku cerita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam adik saya , walaupun dah 40an, tapi suka baca buku crita.bila crita sedih smpai bengkak mata dia teriak.tapi buku bnyak mengajar dia jadi manusia yg sgt baik.perasaan halus,nd vry loving.

      Delete
  3. salam kenal
    mcmne laa gaknya anak sy nnt masuk derjah 1 kan...
    pastu cikgu dia buat blog tepek gambo dia...kikikiki....
    apa2pun seronok sebenarnya tgok telatah budak2 nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Azian, trima kasih singgah laman aunty yang biasa biasa ni ..
      kita hnya crita yang baik2 dn mencuit hati saja.yang buruk2 kita simpan dalm hati.mana boleh cerita .sayang anak murid saya..kesian depa kan?
      kanak2 tk da dosa, saya tumpang dpt pahala evryday dgn mendidik mereka jadi org baik2...
      Mudanya Azian, anak tk masuk sekolah lagi.msti Azian ni sebaya anak2 saya.
      selamat menjadi ibu yang baik, moga aman bahagia selalu.

      Delete
  4. Hi IndaMarya, OMG....macam macam pattern. But they are so innocent and naive, so cute, comel molek, nak marah pun tak sampai hati.
    Wah, nasib baik you tak kena 'pancake' kat pintu grill. LOL

    Have a nice week and have fun with your students.

    ReplyDelete
  5. hi Amelia,yes nasib baik, kalau tidak I would be sprawling on the floor and they would be all over me...I can imagine how.he he
    I miss them becos during UPSR starting today , all the year one di beri cuti.Friday baru sekolah balik...syok la tu.boleh main saja..
    you too have a nice week my friend.

    ReplyDelete
  6. Hi gorgeous IM, haha.. I gelak sendirian, i skrg ni pun dah keras perut. all because of your description of them. Adoiii, bermacam macam karenah. Nasib baik cikgu sabar and can see the funny side of it. I nak mati ketawa si adik comel tu asyik jalan keliling meja and also that adik asyik menonggeng haha..nampak macam bosan tu lah tu. i really like that little boy sitting alone on the floor seemingly mesmerized with something in the book. Looks like easy to please him. Give him books and everything jadi peaceful hehehe. Kan kah baik if all our kids macam tu, suka membaca..
    and then those group of boys trying to read that English book then baca the pictures hahaha...so cute all of them..

    ReplyDelete
  7. ha ha, tu la I yg tengok live lagi la nmpak how funny it was.memang kena sabar banyak.time buat perangai satu sen pun tk guna .tu sbab I slalu garu kepala yg tk gatal.
    u know wat, sometimes I rasa mcm nk cekik one by one yg tk mau buat krja.tapi on scnd thought..hmm lantak la.kanak2, at their age memang nak main saja.ni evry sbject kena buat kerja.cikgu nak habis syllabus,budak2 nak main,parents high expectations...last2 drop evrything, balik rumah singgah suprmarket shopping..baru rasa lega...ha ha.
    But actually my friend,I dah lali dgn budak2 ni.but I sure know how to handle them,ada masa strict, ada masa longgar sikit...ada masa brcerita (see how they listen with their mouths wide open )ada masa nyanyi..ada masa advise, ada masa marah and put some sense into their small heads...
    Moga Allah memberkati.

    ReplyDelete
  8. salam pretty cicer...
    just dropby to say hello...tumpang gelak ngan murid bermata sebelah tu haha..ntah apa la masalah dia kan...can imagine tugasan guru ni, kdg seronok kadang boring jugak, kan? tp komitment ttp kena utama ya dak? kesian la kat murid2 yg latrbelakang dr fmily yg tk berapa ksah ttg kepentingan ilmu dan peraturan dis keolah...bimbang kekal terbentuk dlm jiwa anak2...moga semuanya berjaya dimasa depan dgn kemahiran sendiri yg berguna kan?

    sdg dilanda kemalasan ni..jejari manjang lenguh nak nulis, kerja makin hari makin meningkat.tkt au nta bila akan berakhir...you tk cre my earest fren..till we meet agai ya,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx Sweetie for dropping by. well budak2 memang mcm2 ragam.ada yg kita suka .ada yg rasa mcm nak lempang,tapi tahan ja la..nama pun kecik kenek ja..bagi chance la.
      ooo sibuk ya? tak pa masssyyyuuuk. makin tebal purse tu ..lagi rajin lagi tebai masuk..he he.u take care my friend.

      Delete
  9. omaigod! macam2 hal ek? kalau I lah yang jadi teacher diorang ni...pitam! langsung xde ketokohan kot. even kat opis pun kalau I marah...diorang gelakkan aje. ~hadeh! camno nak handle anak2 orang?
    seb baik anak sendiri boleh handle naturally. kih kih kih
    tabik spring la kat teacher!

    ReplyDelete
    Replies
    1. your yg lady memang nmpak baik and cute gitu.sama dgn cucu saya(saya puji cucu sndiri ..ha ha).
      jadi cikgu ni dah jadi makanan saya..lama dah..akal budak2 tu dlam poket saya ..nak tipu ke apa..semua kita tau..nk klentong susah sikit kan?
      mudah2an kanak2 yg melingkungi hidup saya akan terus memberi saya keberkatan.bkan senang bergaul dgn ahli syurga setiap hari ni..

      Delete
  10. dear beautiful RedRose...apa yg I boleh jawab selain mengurut dada yang tak penat, dan menggaru kepala yg tk gatal.he he.anyway I enjoyed evry minute of it.and I miss them bila cuti more than a week..

    ReplyDelete
  11. aduiii...mcm2 gelagat dan perangai yg pastinya memeningkan kepala cikgu...tp budak2 ni perlakuan mereka ikhlas,kan...tak hipokrit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah, jgn tak tau,dulu I ingat budak2 semua innocent, tapi now tidak lagi..kdg2 kita tk sgka depa boleh jual kita .kita prcaya habis.tiba2 rupa2nya...adusssss.urut dada saya..mengah.

      Delete
  12. sedikit jealous kepada yang dapat jadi cikgu. Saya punya cita-cita...tapi tinggal cita-cita aja lah. Tetiba teghingat kat cikgu math masa saya sekolah rendah...selalu rotan saya. sebabnya, dari derjah satu tak pernah nak siap homework sampai ler derjah enam.

    Mesti syok je kan layan khenah bebudak ni teacher? Baca pun boleh buat tersengih la! By the way, is there any way for me to follow this blog of yours teacher? Akhir kata: Please teacher may I go out~~~ :'P

    ReplyDelete
  13. Salam Khamsi, Tq sudi singgah baca cerita budak2 ni...well, sebab apa tinggal cita2.? nowadays kalau lelaki nak jdi cikgu memang di gallakkan sebab most young men tak nak jadi cikgu..always to be a teacher is their last choice..
    kalau dh homework tk pernah buat apa tunggu lagi...sekali dua kali suruh boleh tahan lagi, tapi kalau smpai drj 6 berlarutan..apa lagi R O T A N la jawabnya kan? sakit tak? he he.
    nak kata syok layan manusia2 kecik ni syok la jugak..tapi lama2 saya pun dah jadi lali..tak larat nak layan dah.macam2.lawak pun ada, geram pun ada tau.
    tengok ja belah kanan tu, join je la members tu, nnanti boleh baca any new post saya.
    "please teacher may I go out? "
    "well, yes you may boy..but please hurry up, you have one more exercise to finish ! !"
    bye, tk cr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam :)

      TApi saya dah masuk bidang operation dah. :P Tu lah, saya ni geram sket ngan budak kecik. Suke melayan kerenah dorang. Sepupu2 yang kecil semua suka buli saya kalau saya balik kampung. Adik bongsu saya y paling kecil pun baru umur 6 tahun. Balik je dari tadika, ada je cerita yang dia bawak balik sama. Tapi mulut die, membebel ngalahkan mak saya..tak padan kecik. Kalau kite sepahkan rumah, siap la...sebakul die bebel. haha.

      Cikgu math saya tu memang terbaik..Shauqi nama dia. Walaupun tak pernah siap homework tapi dia ajar saya sampai dapat A tu UPSR. Cikgu sekolah rendah dan tadika memang memainkan peranan penting dalam membentuk student from the start. :)

      Delete
  14. orang kata budak yg boleh score math sure boleh tackle subject lain jugak..how about u?
    well its good how that cikgu Shauqi didik awak, and its not easy to score A in math unless you really make the effort to really practise kan?
    practice makes perfect.budak sek Cina boleh buat smpai 200 sums a day, tapi my pupils at sch nak buat 10 pun dah merungut macam2...no wonder cikgu math depa selalu go run for the rotan and give them a whack ..
    I see that u love children..wait till you have yr own.see how you love them..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. At that time, mungkin dia dah tak tahu nak buat apa, dia buat copy more that 50 set soalan yang dia pilih, compile semua jadikan booklet dan dia pilih 15 orang 'yang-terpilih'..pastu dia adakan kelas tambahan dari tengah tahun sampai lah ke percubaan. Dia tak bagi buat kat rumah, dia suruh buat kat kelas while he's watching. Kalau tak sempat siap pun dia suruh sambung balik esoknya. Masa tu saya macam tak dapat catch up pun apa yang dia cuba buat, tapi lepas dapat result baru sedar..Cikgu Shauqi..one of the most dedicated teachers ever in my life. Sangat2 berbangga.

      Pasal budak-budak tu, harap-harap saya dapat kekalkan la...haha

      Delete