Wednesday, 18 September 2013

sha....long time no see.



          Phuuuuh,after almost 2 decades, last week suddenly I met her. at the most unsangkarable place...

          She was my classmate masa form 5..Dia very quiet dalam class. and hardly join kalau ada activities bersuka ria like menyanyi ke choir ke, or anything to expose diri. A sweet looking girl masa muda (and still masih sweet lagi he he )..dulu she was tall, thin and  slim .

          Banyak nya benda nak cerita..anak2 dah besar2. dah ada cucu, dah ada menantu 2 , 3 orang..lebih kurang sama la dengan I..
          Dia pencen awal, sebab husband dia pencen lagi awal.so to keep him company dia pun berhenti juga..to be a fulltime housewife.
         I saw the contentment in her eyes..happy and puas dengan kehidupan sekarang...

                                    

              Sementara tunggu mechanic buat kerja dia kami sembang sampai tak sedar matahari dah tinggi. She just went to market.beli sayur, ikan .nak masak gulai she said. lembik la ikan tu dalam kereta panas..he he .Sempat juga telling stories about kawan2 lama .Ada yang dah passed away, yang sakit, yang bedridden, yang still active melancung rata , yang kena jaga cucu sebab anak susah cari maid, yang spend masa di kebun saja, macam2 lagi...
              Before we parted sempat lagi bagi alamat rumah, hoping to meet again someday....and sambung cerita yang belum selesai..

               

30 comments:

  1. whuah! seronoknya jumpa kawan lama!
    I dulu tk ramai kawan, boleh dikira ngan jari jer...setiap satu sekolah cuma ada sorang jer best fren, yg betul2 I percaya, yg boleh dibawak balik rumah, yg lain2 tu cuma hi hi bye bye jer...

    masalah betul i ni kan? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear sweetie, I pun macam you,dulu ada 4,5 org kawan yg close.of course yg vry close kena sorang ja.dia la tmpat bercerita kongsi rahsia (girls secret he he).
      bukan semua boleh kongsi rahsia kan? nanti bocor pi spread habis lagi laju dari angin..
      Bila di college ada one Chinese friend.gd friend until now.boleh brgayut telephone smpai berjam.cakap melayu kalah org melayu.bila dia sedih kita turut teriak sama smpai bgkak mata.
      I miss those days...

      Delete
  2. mesti tak cukup masa nak bersembang,mengimbau kenangan zaman persekolahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Kamsiah.rasa mcm nak kumpul kawan2 sek menengah form 5 dulu and sembang puas2.tapi masa slalu tk cukup.sat saja dah malam.esok krja lagi,balik krja rumah,dapor msti slalu brasap.makanan ada dimeja..last2 tk da masa ziarah.nyanyi saja la peneman hati..

      Delete
  3. Jumpa kawan lama memang le lupa donia ye kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, lupa semua.gelak smpai shrieking..lupa diri tu cikgu.nsib baik ada cina mekanik saja..kalau tdak...maluuuuu.

      Delete
  4. Salam and good morning ticer!

    Waduh seronok banget berjumpa kawan lama kan..at the most unsangkarable place pulak tu hehehe..

    i haven't met anyone of my old school friends..paling sweet setakat ini pun terjumpa kawan baik masa kat kampus dulu, secara kebetulan masa buat kes kat Muar dua bulan lepas.

    ok ticer nak sambung buat kerja...thank you ticer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MOKCIK AZWA.gd aftrnoon.msti best kalau jmpa kawan lama kan.ada kawan saya kumpul2 kawan masa college last 2 years.sronok tengok yg tk dak gigi, perut buncit, yg kurus penyakit, yg gemok smpai tk larat jalan.yang rmbut semua dh putih, yang bawa cucu mai sama.macam2..masa tu baru rasa happy..sebab saya tk banyak perubahan sangat kecuali badan dari 48kilo masa di college, dah naik 57 kilo,mata tk payah pakai spec kecuali nak baca hruf kecil2. and masih boleh senyum lebar sebab gigi masih penuh..he he.
      Ok u continue with watever you are doing.have a gd day ahead dear.

      Delete
  5. Wahhh...seronoknyaaaaa. Semuanya dah settle down, in each of their own way. Saya suka berkawan, tapi sayangnya terpaksa renggangkan persahabatan sebab hubby suka saya bagi 100% commitment pada dia dan family. So, bye..bye all.

    Sometimes it is a blessings in disguise to stand back on our own. How I miss the time when I own myself.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Aziela, when u go out with friends you will know how best gila2...rasa macam semua masalah lari jauh dri kita.bukan apa 2 minggu sekali ke, or once a month jmpa kawan2 keluar minum..balik tu 2 , 3 hari our mind rasa lega..cuba try, memang la you cn devote yr whole life utk family tapi apa salahnya sekali sekala release that little tension away kan? '
      dulu I pun mcm tu, tapi bila dah selalu organise ladies day out...syok.semangat balik hidup ni..go girl..find a time of yr own..and tell me the result..

      Delete
  6. Mesti banyak cerita lama yang nak dikonsikan semula. Boleh buat 2nd perjumpaan hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes Zaitun,mcm2 cerita keluar.gelak smpai terkekek-kekek,mechanic tengok pun heran...apa la dua org tua ni dok cerita...bahagia tk trkata.

      Delete
  7. Hi gorgeous IM, bestnyer jumpa kawan lama. Paling seronok bila dapat cerita pasal dulu2 esp time sekolah. Mesti ada kenangan yg manis, yg tak brape manis dan paling best if ada kenangan yang lucu. Mesti sakit perut ketawa kan. Ehhhh... but you look so much younger lah..I am sure you tak banyak berubah dari dulu hehehe.. gorgeous as always..

    Stay young and gorgeous always ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearest Angie, memang best giler.dia crita pasai cucu2 dia .I cerita mine.bila crita pasai fashion dia tk boleh share he he.I stiil spend on clothing although dah less compared to previous years,he he.I guess dia punya saving msti mcm bukit, I ? just cukup makan he he.
      tq for pujian2 yang buat I kembang.We grow old gracefully ok?

      Delete
  8. Seronoknya bertemu kawan lama...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui tu kakcik, seronok .mcm2 cerita keluaq..

      Delete
  9. Replies
    1. salam Nieda, tq sudi masuk blog cikgu veteran he he.dalam gambar memang macam tu kan.? di luar belum tentu ha ha.

      Delete
  10. kira jejak kasih lah ni...tentu banyak bende yang nak dibualkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes BUNDA, jejak kasih yang tk disangka2.tapi tu la,masa tak cukup.kami nk sembang lagi tapi ikan dia dah medak dalam kereta, kena balik juga walaupun kereta saya belum siap lagi.Lepas ni kalau lapang we have promised to visit each other.in sya Allah.

      Delete
  11. salam...saya masuk sini lagi
    and hmmm...baju berbunga biru, handbag biru, tudung biru, cincin pun...gelang pun....hehehe biru mata hitamku!

    okay nak masak lunch pulak utk youth program arini..
    salam kebiruan dariku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearest Sweetie, he he biasa la.cikgu veteran, krja dh lama, brg2 prhiasan pun dok kmpul lama dah...I have so many colors.tapi rantai ja tk nmpak sbab bawah tudung.kalau tidak msti tone color sama jgak.bracelet tu cristal Austria.kecik sikit batunya dari yg biasa,tapi dah berbelas tahun masih shining bergemerlapan ha ha. kdg2 bila jemu I tukar sndiri cmpuran color dia.tali dan cakuknya beli kat Pdg Besar.

      Delete
  12. Kawan teacher sama mcm saya... suruh le join apa2 aktiviti... sy meme tak minat nak join (since blk kelate).
    Tp masa duk kl dulu... ckp jah.. meme sy join (specially aktiviti2 lasak tp kalau suruh nyanyi / koir.. sy reject awl2) kekekek.

    Sekarang kwn teacher tu quiet lg @ dah cakap banyak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, dulu u single , now dh berdue..msti la masa makin kurang kan,? jaga makan pakai dia lagi..anyway dah pi scan ke? apa crita?

      Delete
    2. Ha ah.. rasa nak lagi 30jam sehari hihi.

      Mlm ni nak gi scan kot... awat teacher excited ke? :P

      Delete
  13. Hi IndaMarya, nice pic....and I can imagine the thrill of meeting someone from the past. Wow! That long ago boleh recognize each other.
    I can just imagine both of you catching up on lost time.
    Love your baju and your cute bracelet. I guess you have lots as keep seeing different ones.
    Nanti bila I balek kampong, I must get for you our Canadian Indian, either Mohawk, Blackfeet, Crow or Comanche bracelets.
    Have a nice day.....
    And hold that beautiful smile.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee, tq for the wonderful atas awan floating comment he he.yes I have many in my collections( the bracellet). wow so mcm mana rupa those canadian, Indian or mohawk..or Comanche bracellets? how do they look like?
      baju biasa la msti slalu tukar punya...banyak almari ada..he he.
      tk cr my dear friend.and have a nice day yrself..of course lagu2 banyak simpan dlam hati ...

      Delete
  14. one of da sweetest memories will be while you're at school! seronok okeyh kalau dpt sembang dgn member2 lama. I knew I will dig up every stories dat I could during dat time. then I will feel young again. konon macam baru semalam aje amik SPM. (chewaahh!).
    one thing to be sure, teacher dgn member2 teacher ni mmg jenis awet muda ke? Masa mula2 tgk teacher dah rasa muda sgt dah teacher ni, mcm tak pcy dah de cucu.
    Then when I look at dis pic...bukan teacher aje yg nampak muda, habis semua member pun look so young!
    Orang sana memang rajin makan ulam2 ek? nak kena tukar selera nih. T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearest dear, actually kami ni tk makan makanan modern macam org lain, makan nasi dgn sayur kmpung ja... cakes, icecream, puddings smua tk makan..(actually tak lalu) kalau makan juga krna trpaksa maka rasala secubit or sesudu..ambik hati..sebab tu anak2 kata saya kolot..tk pa asal sihat dan badan tak "jatuh"..he he

      Delete
  15. MESTI KENA JUMPA SEKALI LAGI
    MAKLUM LAH BANYAK LAGI CERITA LOM KHATAM ;)

    ReplyDelete