Friday, 14 June 2013

sob sob


   
      This morning at 7am I was already in front of the ATM..draw duit. Baru tengok bill api tak bayar lagi..dah sampai surat kuning..adoi sibuk itu ini bill tak bayar. Jangan la depa mai potong api dulu, tunggu sat na.....

      I sampai , two lady cleaners tengah mop lantai..rasa bersalah la pulak..the ladies were busy mopping and I walked in ..nanti kotor balik.

        "Minta maaf, puan dok mop saya pijak pulak..nanti kotor balik "

       One of the ladies looked up..
        "Eh tak pa, tak pa..memang kerja kami...masuk la"

      Habis urusan saya....when I was making my way out..
      "Sorry na, lalu pulak "
      "Cikgu ! " the tall one said. I looked at her..

      "Ya? minta maaf tak ingat.sapa entah "
      "Saya mak Arisa , dulu cikgu mengajar dia English darjah 6."
      Kami bersalaman ..I remembered Arisa, a tall beautiful girl..
      "Arisa, saya ingat, apa habaq dia? "

      Kami sembang. Arisa now in form 6. done well in SPM, dapat metric but did not accept the offer.

      She was one of those bright students in my class..quite close to me..rajin cerita2 pasal family dia.

     Her father a bank officer, a tall thin good looking  guy who sent her to school every morning...until one morning sekolah gempar her father died in an accident on the way home after sending her to school..

       Cerita tu habis lepas saya bertukar sekolah..tak pernah jumpa Arisa lagi..

      "Sebenarnya hari tu saya dah nampak cikgu mai draw duit sini, tapi tak berani nak tegur takut silap orang"

     "Saya selalu mai sini, senang parking, orang tk ramai.."

        Dalam hati saya hancur luluh..kesiannya , she has to work as a cleaner ..nak bela anak2 remaja semua.

       Selalu macam tu la.. a father passed away anak2 akan masih sperti biasa, living with the mother, but kalau mak yang meninggal, anak2 bertempiaran, sebab ayah akan kawin lain for sure..(most of them la..)..

        I drove a few meters away..baru teringat,..I baru draw duit, and the lady a cleaner, baru mop lantai yang saya pijak....mak kepada anak murid saya pulak..

       I turned back, nampak she was talking to the other cleaner lady..
      Saya gamit dia ke kereta saya..and stuffed some money into  her hand.

        "Apa ni cikgu ? "
       "Buat belanja .Kirim salam Arisa.."

        I drove off, tengok dalam mirror she was looking at the money I gave her..

    Sedih hati saya.....moga Tuhan beri dia kesihatan yang baik untuk terus menjaga keluarganya...Saya teringat my mother yang terpaksa menjaga kami 4 beradik bila ayah meninggal kerana cancer....tiba2 air mata berlinang..teringat ayah...





30 comments:

  1. psst pretty, you pun tak tidoq lagi? hihihi
    eh, sadisnya citer you tu, arwah hubby dia kerja bank officer and now she jadi bank cleaner pulak?
    sedihnya kan?

    pretty, kalau you masih ingat dlm my previous post, ttg para wanita yg lemah tp gagah..macam i ni la...nampak strong kat luaraan tp dalam fragile nauzubillah! hahaha sempat kempen lagi tu pepagi buta nih!

    ok nak angkat ayam goreng dlm kuali, pasni menumis ayam amsak merah, pastu menumis biryani kambing pulok...

    tata my pretty fren, hv a happy weekend ya!

    ReplyDelete
  2. ok masuk sini lagi! arhahaha...lonely laa..

    dah masuk ayam next trip dalam kuali...
    nanti lepas siap masak biryani, nak goreng ikan dory pulak, masak sweet n sour...I tak suka berurusan ngan dori ni tp terpaksa, ntah nap[er org suka sgt makan ikan ni ya?

    dalca dah siap dah, esok tinggal masukkan santan dan sayur2 yg lembut jer hehehe...semua apparatus dah hantar petang tadi so esok takder la kelamkabut lagi...esok leps siap masak I sambung urusan lain pulak, Ahad ada catering lagi..

    eh, ni khusyuk sgt bercerita segala benda yg you tak tanya, apasal ek? ekekekek...

    ok, nak masuk dapur lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. My sweet Queenie,I dh terlena awal (930pm) so now celik mata terus tk boleh lena..jadi cerita la apa yg patut..
      ish...what cn I call you melainkan a superwoman..thts best describe you..I dnt knw where you get the energy..maybe dah buat catering lama badan u dah terbiasa kan? tapi like I always say, kalau I di tmpat you dah lama masuk ward...he he.terrornya boleh msak mcm2, not for family alone but catering lagi..
      I remember last year my brother buat knduri open house on hari raya day, pkl 230 semua lauk dh basi..kesian dia, trpaksa order makanan sampingan lain to cover.and caterer tu hanya kurangkan bayaran sikit saja.lauk pauk dalam beberapa periuk besar semua di buang..
      tu la risikonya jdi caterer kan? maybe org tu caterer baru yg tak tahu mana nk masak dulu dn yg mana kemudian..
      I wish semua kerja you berjlan lancar my friend..and moga comment yg org bagi tiada lain melainkan "sedap"...!
      have a super nice weekend to u too dear.

      Delete
  3. my prety fren, I rasa jam kat umah you ni kurang tepat kot. Komen pertama I tu dihantar pada about 2.25am sebenarnya...

    ReplyDelete
  4. As Salam IM,
    Sometimes I don't know what to comment when I read entries such as this one and most of the time I am always the silent reader feeling sad and sorry that such fate befall others...but I guess Allah Knows Best why this and that happens to all of us. Take care my dear good kindhearted friend...love you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear naniasda, I heard someone said,how beautiful a day can be, when kindness touches it, and the test of our progress is not whether we add more to the abundance of those who have much, but it is whether we provide enough for those who have too little..
      you take cre my dear friend.Love you too !

      Delete
  5. Hi dear IM, i baca you punya entry pun I nak sob sob. Kesian kan the lady have to work as cleaner after the husband passed away. Yes I salute those type of women, sanggup buat whatever kerja as long as halal just to keep the family together. Teringat pula my own mum who when my dad passed away, just like yours, have to look after all 8 of us and she buat macam2 kerja so that we all can get decent education. Sometimes we'd see her crying in the corner and sobbing my father's name. We all time tu still young tak tahu nak buat apa.
    And that was so kind of you too to give that lady some money. Am sure she was very grateful and it helped her somewhat.
    Bless you for your kind heart my friend. Hugs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi my flawless Angie,kdg2 kita rasa kesian sgt kat org sebab kita dah lalui pengalaman yg sama..sebab tu kita boleh rasa apa yang dia rasa.hopefully kita akan terus diberi hati yang lembut supaya kita dapat terus membantu sesama kita sekadar mampu..
      you have a marvelous Sunday my friend.

      Delete
  6. Hi IndaMarya, wayyyy to go! I have always admired women, people like you....
    I always believe hands that help are Holier than lips that pray. Good for you.
    And yes, it is always good to lend a helping hand, or to make someone's day with a kind gesture, like what you did.

    And a teacher is always, will always be remembered by not only his or her students, but their parents too. My mom use to meet teachers who taught me, and they would shake their heads, ha ha ha...
    IndaMarya, it's a privilege to know someone like you.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Lee,
      Pasai apa cikgu2 tu shook their heads bila sembang dengan yr mom? I think becos anak murid depa di Toronto tu dah jadi someone they were proud of..kan?
      Life is short for sure but there is always time for courtesy..and I believe kindness like a boomerang, always returns..and I hope it returns more often he he. saja pulling yr legs..apa yg kita bagi comes from our heart..kalau kebaikan tu balik kat kita balik then take it as a bonus..
      have a nice day my friend..and ooops jgn lupa simpan lagu banyak2 dalam hati..mesti selalu muda punya..

      Delete
  7. Cikgu IndaMarya, The thing i admire most in any human is their sincerity and their compassionate heart.Here is a poem specially for you.....

    IndaMarya you always keeps your head up high,
    Your eyes sparkle like a bright star in the sky.
    You have the stamina, beauty, and courage that one would admire,
    Even the love and happiness you inspires.
    You are a women that one can always count on,
    And a women that sees no wrong.
    Your beauty shines from the inside out,
    It flows like a journey down a long route.
    Your smile shines beautifully like the sun rising over the horizon,
    And your intelligence, wisdom, and hard work are not surprising.
    You are a genuinely caring women who goes the extra mile to help one in need or broken hearted,
    And throughout all of your hard work, no one ever sees you fall apart.

    Syabas and keep it up,you are i am sure a role model to many.....Uncle AL mal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear UNCLE AL,
      When I am in tears, you always know what to say ,I dnt know how you knew, but you did and I feel relieved.TQ for those kind words(I guess they live in you, thats why they come so easy)..

      I hope I jadi kaya so that I can gve more, anak murid I banyak hidup susah.kais pagi makan pagi, kais ptg makan petang..ada bawa duit 50sen saja to school evryday..mana cukup.nasi sikit dgn lauk pun dah RM1.50.

      I remember masa I kecik dulu, nak mkan pun susah, I know how they feel..those innocent children, sebab I dah rasa mcm mana rasa lapar bila trpaksa mencatu makanan..

      sebab tu I regret to see how the rich spend their money lavishly , sedangkan dikeliling depa ada orang sedang menahan kelaparan..

      someone said, a bit of fragrance always clings to the hand that gives roses..so jum lets go on giving..
      Have a nice day UNCLE AL..jgn lupa makan ubat na..

      Delete
  8. Sedih.... tak dapat nak bayangkan macammana perasaan mak arisa masa terima dugaan tu...



    ReplyDelete
    Replies
    1. dear makchaq, masa menziarah mayat arwah suami dia dulu, dia jadi pendiam, kelu.mungkin tk sgka benda tu berlaku.tiba2 hilang tmpat brgantung..
      I tengok dia dh ok (dari segi luaran la..) dalam hati dia wallahuaglam).moga di beri ketabahan utk hadapi hidup.
      Anak2 dia dah besar2..tk lama lagi kesenangan akan menjelma.insyaAllah.

      Delete
  9. Replies
    1. Imi..sob sob sob.may our life be filled with happiness..sntiasa di limpahi rahmat and bahagia smpai akhir hayat..amin..

      Delete
  10. Sedihnya... kita yg tahu kisah mereka ni terasa payahnya tapi macam mana dengan bahu yang memikulnya... moga mereka tabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes MystoryPic. its true apa you kata..berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..kalau kita ada kesempatan dan kemampuan bantula org2 mcm ni, yg berhempas pulas menyara anak2 setelah kematian suami..

      Delete
  11. Kita yang mandang terasa berat apatah lagi dia yg memikul. Aina sayang mak sangat2 sebab dulu abah meninggal masa Aina umur 2 tahun, jadi selalunya bila berkaitan anak2 yatim ni hati cepat sangat tersentuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, at least mak ada kan? untung tu.ada murid saya yatim piatu sejak sekolah rndah..kesian, pakaian tk trurus maklum duduk dgn tok..kdg2 pakai tudung smpai dah kelabu berdaki tk basuh..and bila kita bagi tudung baru, 2 minggu dh kelabu balik..tk basuh..kesian kan?

      Delete
  12. Aunty..
    moga mereka tabah menghadapi ujian Allah..
    sekarang mungkin masa depa..
    esok2 ni kita tak tau bila masa kita pulak..

    harap2 kita tabah bila sampai masanya nanti..

    sedih la pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Harnida, setiap org di uji dgn mcm2 dugaan, cuma ada yg ringan, ada yg berat..kita doa saja kehidupan kita sntiasa dlm peliharaanNYA.

      Delete
  13. setiap perbuatan baik akan dibalas juga dengan kebaikan.
    Insya Allah cikgu, there will be more good news to come your way.
    It bring tears to my eyes reading dis.
    May I will have dat kind of pure heart like yours. :)

    ReplyDelete
  14. Al-Fatihah buat ayah IndaMarya.

    Sedih baca n3 ini...hidup harus diteruskan...mudah2an that lady mendapat kehidupan yang baik dikemudian hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaitun, yes,I hope so too.mudaha2an semua yg susah digantikan dgn yg baik2 saja.

      Delete
  15. Hi IndaMarya, hey..you busy? I missed you at my pondok. How you doin'? Hope this finds you well.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  16. Hi Lee,yes I am so busy.Many things have happened lately so much so tak da masa nak menulis.and idea pun terbang kemana..InsyaAllah will write again soon.tk cr my friend..

    ReplyDelete
  17. Menitik airmata saya, laju atas lap top, moga Allah bukakan pintu rezekinya untuk mereka sekeluarga dan cikgu jugak...

    ReplyDelete
  18. teringat sy satu post kawan di fb
    dia buat projek anak angkat di utara
    ada 2 adik beradik nampak cerdik dr budak lain
    bila tanya 'sapa penah naik kapal terbang, bdk tu angkat tangan'
    so kawan mcm pelik, sbb itu kg yg miskin tp ada budak penah naik kapal terbang ke oversea.bila selidik, rupanya mereka dr bandar,
    ayah penah keje oversea sbg jurutera kalau xsilap
    bila si ayah meninggal, ibu yg x bekerja bawak mereka balik kg
    dan si ibu buat keje kg sara anak.sedih betul sy baca
    macam akak cakap 'kalau si ayah takde, mak insya Allah akan bela anak.tp bila mak yg pergi, anak2 akan bertempiaran sbb ayah kawen lain.wpun bukan semua lelaki mcm tu, tp ramai yg macam tu'

    # bila anak2 tido, sy selalu fikir, kalau umur tak panjang apa akan jd dgn anak2 saya.tp cepat mengucap, tak baik buruk sangka pada Allah

    ReplyDelete