Sunday, 2 June 2013

saya kenduri ?


         My neighbour buat kenduri kawin anak lelaki beliau. Rumah dia opposite my house. A very helpfull neighbour masa I buat kenduri anak2 dulu.

         She intended to have it at the hall, tapi terlambat, semua dah fully booked.Maybe the date she chose..many choose the same date..Sunday and cuti sekolah pulak..

          Then beralih ke homestay dalam taman yang sama, but last minute tuan rumah tukar fikiran, takut kotor rumah..
 
          Kesian dia..She came and asked for my opinion..Rumah teres dia maybe tak mampu nak tampung buat majlis sebab anak dia ramai..sedangkan rumah saya anak2 dah bekerja dan berpindah. Saya offer dia guna rumah saya.  I have 2 rooms kosong and laman quite spacy.

         Dia terima dengan senang hati. So kemarin I pesoh (cakap Perlis that means bertungkus lumus ) adjust bilik depan jadi bilik pengantin..nasib baik bilik tu baru saja tahun lepas jadi bilik pengantin anak lelaki saya..so tak la teruk mana kan...lap sana sini dah elok balik...



             Curtains ni I jahit sendiri last year, masih elok..cuma tambah2 bunga sikit2 dalam bilik, atas katil..dah ok kan? ..Faten helped to mop the floor again kali kedua ..dah presentable kut..She even buat cup cakes for special guests from besan side..masa I tulis blog ni tengah sibuk dia di dapor..

              Yesterday my sister and I helped buat doorgifts (last minute jugak )..
I will stop here for a while...the kenduri is tomorrow..nanti I will upload gambar2 for you to see ok..
..........................................................................................................................................................

      This is the day..I woke up early, maklum nak kenduri ni.walau pun anak jiran, sama macam anak kita nak kawin..
   
       All went well, early morning hujan sikit2.dalam hati berdoa jangan la hujan Ya Allah, kesian depa nak kenduri.

        At 830 hujan stopped.Lega..Semua persiapan sedia. makanan sampai at 1130. then it started drizzling....dalam hati worried..berhenti la hujan..berhenti la..I said to myself. At 1200 the sky was perfectly clear.Cuaca mendung, sejuk dan nyaman..alhamdullillah.

       I change into baju baru he he..biasa la buat macam I pulak nak kenduri.kan? lebih2 pulak. Guests started coming. Lauk2 sedap. Dengan sambal belacan tambahan dari jiran lain (TQ  Marja ) sedap hingga menjilat jari.

    The bride sampai ..semua rombongan masuk rumah I, terus letak hantaran dalam bilik yang I prepared for them..snap sana sini..No one know itu bukan rumah pengantin..someone asked me.
    "Ni mak saudara pengantin lelaki ka? "
   " Bukan , saya jiran dia " (mungkin nampak saya terlebih hospitality..) Ya la tetamu mai rumah kita mestilah layan kan?


                                           Pengantin mengadap makanan...

   
                                               In the room.. Issh awat gambar ni kelabu pulak..saya ubah bunga tinggi dengan bunga rendah on the side table..(yg tinggi takut pecah kacanya ).

                      Before the newlyweds masuk ,kami yang duduk dulu atas katil pengantin...
     

                                The bridegroom and his bride...( kami tumpang sibuk he he ) my sister in red.

              best sekali dapat jumpa kawan lama ..boleh sembang puas-puas..

         Kenduri ended at almost 530..Then berkemas bagi lauk pada jiran2 yang menolong..Letih tuhan yang tahu.But I am satisfied I could help my neighbour .Could see her face, lega, puas, and kept thanking me berkali2....
          Selamat pengantin baru Ikmal. Moga kekal bahagia sampai ke akhir hayat..


24 comments:

  1. speechless...untungnyg org yg berjiran ngan you, moga bertambah rahmat dan rezeki utk you dimasa mendatang dan mudah2an Allah akan pemudahkan segala urusan you pulak apabila memerlukan...

    I baru balik dari Kajang...letih sungguh....

    ReplyDelete
  2. My Sweetie, I just put myself in her shoes..kesian kan? anyway bukan susah pun sebab bilik anak tu memang dah ok, cuma tambah2 hiasan sikit2.yang pentingnya majlis org tu lancar dan pengantin happy..
    Yes moga Allah permudahkan segala urusan I masa depan.Amin..
    Pi tiduq pi...esok sembang lagi.

    ReplyDelete
  3. Salam..
    aunty..bukan senang org nak bagi pinjam rumah tambah2 utk kenduri...
    baik sungguh hati aunty ni...mudahan2 diberkati Allah selalu..

    sekarang org prefer buat kenduri kat dewan jer..
    tak kotoq umah..tak penat nak kemas..dan yg paling penting..selamat...
    sebab selalu time kenduri la org golongan yg ambil kesempatan nak masuk mencuri..
    tambah2 kalau ada hantaran pengantin tu...
    tuan umah pulak leka layan tetamu..

    selamat berehat yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Harnida,kemarin memang tk dak sapa dalam bilik.sebab senua dok layan tetamu, cuma masuk dlm umah masa smbhyg zohor dn asar je.nasib baik tk jdi apa2 kan?..ish bila baca Harnida comment ni takut pulak, nasib baik selamat..TQ for reminding.nanti kita akn lebih brhati2.yes I rest hari ni..boleh baca buku I beli dkt MPH last week.3 buah tebai2 pulak tu..

      Delete
  4. My family pun pernah kat kampung dulu jadi ‘tuan rumah’ sementara utk jiran sebelah yang rumahnya agak kecil dan takda laman luas.

    Mak dan arwah ayah saya handle kenduri macam kenduri anak sendiri.
    Seronok wpun penat tapi berbesar hati dapat gumbirakan jiran, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Azie, memang sronok, tengok muka depa lega, kita pun rasa brbaloi susah payah sikit tk pa..amboi Azie, mcm zaman P Ramlee..'gumbira' he he

      Delete
  5. Dalam dunia yang luas ni masih ada insan2 yang berhati putih, bersih. Moga Allah memberkati kehidupan akak sekeluarga.

    ReplyDelete
  6. Cikgu IndaMarya... Uncle baca n3 kali ni terus ingin kata to you,that have done good. Well done in our age and time not many would have done like you. Teringat kat satu ajaran tok guru Uncle....Dari Abdullah bin ‘Amr r.a : Rasulullah saw bersabda, “Sebaik-baik teman di sisi Allah adalah orang yang paling baik di antara mereka terhadap temannya. Dan sebaik-baik jiran di sisi Allah adalah orang yang paling baik di antara mereka terhadap jirannya.” [Sahih, At-Tirmidzi, Ahmad, Darimi dan Hakim]......from Uncle AL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Uncle AL, when she came to me, the only thing I remember hanyala nak lpaskan dia dari masalah tu, kesian dia, now its over and sampai pagi tadi she still came and said TQ to me..dah banyak kali sangat kata tq..kesian dia.
      kdg2 jiran lebih rapat dari saudara mara yang jauh, sebab dia di sebelah rumah kita, paling dekat .senang time susah payah..
      Mudah2an Allah akan permudahkan pulak urusan saya di masa depan..
      You tk cr uncle AL. jgn lupa makan ubat ikut time, kalau rasa tk selesa, cepat2 pi hospital..

      Delete
  7. Waa akak jahit langsir?
    Meme jimat kos... raya ni ambil la upah jahit hehe.

    Hmm bagus la kalu akak bg layanan bagus.
    Nanti tetamu segan nak tanya kalau masing-masing buat muka ketat hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, mana sempak ambik upoh, umoh sndiri boleh la, gagah2 buat jugok.
      lagi pun kita kerja kan? now tengoh dok update file panitia bah Inggeris.
      u tk cr, jaga kandungan tu, kalau mengidam apa minta saja dgn abam u tu..he he.

      Delete
  8. HI gorgeous IM
    gosh, you are really one in a million!! Imagine offering your house to be used for a big event like a wedding! Having to clean the mess thereafter is mind boggling and also strangers walking in and out of your house. You are an angel and a lifesaver for your friend and neighbour. That's what friends are for. I am not surprise she thanking you berkali kali hehehe..

    By the way, the room looks beautiful and I love the curtains, very royal and elegant.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear flawless friend,betul you kata, strangers masuk rumah is one thing , tpi I tk fikir masa tu, sebab I just nak my neighbour happy,majlis pulak majlis kawin, kesian dia.you know ada distant relative dia tanya each other, "ni gambag anak dia yang mana? awat lain muka" when they looked at the photos on the wall..I nak gelak, tapi buat tak dengar.
      I just finished cuci sana sini, and tengahari ni ada Indon maid mai tolong cuci porch.dalam rumah dah spotless.ptg ni luar will be ok too.

      Everything back to normal.cuma satu lagi, carpets belum hampar lagi, masih bergulung elok di ruang tamu..ptg ni boleh buat.
      Tq for dropping by.U tk cr my friend.

      Delete
  9. assalamualaikum,

    comel pengantin perempuannya...
    bilik pengantin simple tapi menarik...

    ReplyDelete
  10. tq BUNDA, in person penganti lelaki pun hndsome giler..

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah dapat jiran yang berhati mulia. Semoga mendapat ganjaran dikemudian hari,isha Allah.

    ReplyDelete
  12. Beruntung sungguh jiran cikgu tu dapat jiran yang sangat baik hati dan baik budi...

    Kenduri tumpang rumah jiran tu besa jugak dengaq, tapi tumpang laman ja la... Ni siap disediakan bilik pengantin... memang cikgu orang yg sangat baik la....

    Kalau makchaq jadi jiran tu pun mesti berkali2 nak ucap terima kasih kat cikgu..

    ReplyDelete
  13. tq makchaq, jiran la org paling dekat dgn kita kan? susah senang dia kita tau, saya pun kalau ada masalah sikit sebanyak msti kongsi dengan jiran2 juga, tapi tak selalu sebab saya ada adik saya dok rumah depan rumah saya (sebelah rumah jiran yang kenduri tu ) .rumah dia digunakan tempat berhidang lauk2.periuk2 besar dirumah dia la.dan hari tu dia la tukang bancuh air utk pekerja2 katering tu ..

    ReplyDelete
  14. Hi IndaMarya, wow! I love the curtains you made. And the pics taken very nice. Yes, nothing like being good neighbours and lending a hand. Very nice of you and family.
    I remember when young I went to help out a friend's children wedding, and sprinkled bunga rampai on the bed, some of course masuk pocket as very wangi.
    Love the pic of the bride and groom....beautiful couple.
    Thats a beautiful pastel colour baju you had on.....

    I was looking at the food on the table, and I think ayer syrup? Looks nice. Miss drinking that.
    Have a fun weekend, keep well.
    By the way, dimana the bride and groom pergi for their honeybulan?
    Lee..

    ReplyDelete
  15. Hi Lee, so masih ingat bunga rampai eh? tapi pengantin ni tak bersanding so tak da la sprinkling bunga rampai semua tu..
    Yes t air sirap, but I masuk dalam rumah I ambik air sendiri for me becos the sirap was too sweet.he he.
    I dont know depa pi honeymoon mana, but the mother said they were in KL already soon aftr the wedding, young couple , the groom is only 23, sama dengan anak dara saya Faten, mudanya depa kawin kan? ?
    You too keep well my friend. and of course mesti simpan satu lagu dalam hati like u always say.
    PS. nak tunggu July for the cont of Irene story lama sangat la...torture la kawan oi..

    ReplyDelete
  16. bertuah betul sapa yg berjiran ngan akak ni
    nak jd jiran saya tak?
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh apa salahnya Irfa..lpas tu kita brsembang sampai malam he he.

      Delete