Saturday, 8 June 2013

durian saya dah luruh ! !



    Esok sekolah dah buka..rasa macam baru lagi cuti..dah mula kerja balik..
    pagi ni jum pi round kawasan rumah saya ..


           Look at my flowers, dulu saya gila roses and orchids..tapi sejak saya dapat benih bunga ni tiba2 my compound has turned into the most wonderful sight to see..bunga besar2, bright colours pulak..roses di sebelah dah tak nampak cantik lagi...tapi actually these flowers dont last long...cantik sementara saja..anyway these captivating beautiful corner really boost up my day..

                 Orchids dah merajuk..lama tak letak baja..tuan dia asyik sibuk updating macam2 file cuti ni, sibuk key in marks of the previous exam..kesian orchids..ni. tapi the bird nest plants di bawah tu bukan main lagi hijau..subur.just finished watering..the floor still wet.


         Tengok rambutan saya dah keluar banyak..in a week's time jenoh makan rambutan..


          Durian ni betul2 di tepi tingkap dapor saya..lebat jugak.This is the best one, the taste is times better than durian kawin siam tu..

          Pagi ni lepas subuh luruh 3 biji sekali.Apa lagi masuk umah terus masak pulut..
    

         Breakfast pagi ni...pulut durian from belakang rumah...fresh and finger-licking good.
         Jum makan? ?







23 comments:

  1. Bestnya pokok durian belakang rumah! Kita ni nak mkn durian asyik kena beli sokmo hahaha..The flowers are beautiful, I pun duk fikir time bersara tak lama lagi nak beautify my garden dgn bunga bungaan macam ni, cantik pada pandangan mata dan tidak susah dijaga. Have a nice day dear :)

    ReplyDelete
  2. Hi naniasda, yes these kind of flowers dont need much attention like roses or orchids, but in 2 months bunga layu, pokok pun mati, kena semai lagi ..tu yg lece sikit, but once they start to bloom, indahnya dunia ku rasa )mcm senikata lagu pulak )..
    I dok rumah taman , tapi the backyard is quite spacy and so is the lawn, boleh la bercucuk tanam, anyway di belakang memang tak da rumah lain..so ada privacy la..in fact I have nangka madu, jambu keling, limau kasturi,serai, betik, pisang , buluh (for rebung) keladi, belimbing buluh, ciku...durian belanda (baru paras pinggang), and rambutan.
    Yes dear go ahead with the plan to have that beautiful garden.Its worth the effort....tk cr and have a productive week ahead..

    ReplyDelete
  3. Amboi sedapnya nampak pulut dereyan...

    Untung sungguh orang ada pokok dereyan belakang rumah..

    Dulu masa muda2 makchaq tak minat langsung benda2 lemak manih ni... Tapi la ni.. Bila tengok memang terlioq sungguh.. Pulut sekaya, serawa, bubuq kalau dulu tak pandang... La ni memang macam orang mengidam...

    ReplyDelete
  4. makchaq, saya pulak tk brapa minat smpai la ni.makchaq pecaya dak saya mkn dua ulaih saja, tu pun begagah nk habis..he he.apatah lagi dereyan kawin.kalau yg kmpung punya bole la ulang2 makan, sekali seulaih..
    dereyan tu secara tk sengaja tanam, tiba2 tumbuh subuq pulak, mgkin sebab tepi dapoq kut ,dia dok bau mcm2 lauk dari dalam he he..saja melawak makchaq no...

    ReplyDelete
  5. Saya suka kalau rumah saya ada macam2 pokok tapi mak ndak Along tak suka semak dia kata jadi saya dengan Along slalu bunag biji durian dalam pasu bunga mak ndak, hehehe

    ReplyDelete
  6. Mak Wardah habaq kat mak ndak, pokok banyak ni untung.dia bagi oxygen kat kita, dia tlg bantu kurangkan pencemaran udara..rumah jdi sejuk.tk pyah pakai aircond lagi he he

    ReplyDelete
  7. Isi durian tu kuningnya, aishhh tiba2 rasa lapaq sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, mmang isi dia kuning, rasa mcm drian kampng tapi isi tebai.entah benih di mana..saya yg tk brapa nk mkn durian pun boleh berulang sekali seulas, lpas tu ptg ambik lagi seulas...malam lagi seulas...hmmm ymmy

      Delete
  8. Cikgu IndaMarya,at long last i am here yes in your town Perlis in fact dekat aje taman where you stay apa nama tu...er nak sebut tapi lupa plak,jom siap durian,rambutan and dinner.I baru aje sampai kat persimpangan Arau nya main traffic lights,ingat belok kiri betui tak? pas tu sampai junction belok kanan,pas tu nampak sekolah rendah,terus sampai jalan lagi satu tu kan? Hah dah nampak dah perumahan ni mesti betui nya ada pokok durian kat tepi pagar,pokok rambutan baru nak berbuah,pokok2 indah kat driveway konferm umah cikgu,bersih and well kept macam tuan umah,cantek berseri....Hon hon eh terkejut terus terjaga oh mimpi rupanya....LOL tu dia sampai termimpi2 Uncle AL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Rabbi Uncle AL, masa baca 2, 3 baris ,ingat sngguh, sya siap dalm kepala, nak jamu apa Uncle AL tengahari ni, nak bawa pi mana...durian kemarin ada lagi sebiji, mgkin semalam ada luruh lagi..dah imagine macam2.tiba2 oooops mimpi ? ? adoi..ingat sungguh.! ! alamak..yg syok tu dscribe jalan macam betui pulak..

      Delete
  9. Aunty..bestnya durian blakang dapoq..
    cheq tak berapa minat menanam..minat tengok dan makan saja..hahahahaha

    tapi babap cheq ni suka tanam pokok buah...
    dia kata baru ada hasil dari tanam pokok bunga..sabaq jer la...

    bayangkan la pokok sayoq dia tanam..dapat hasil bagi kat org..
    hat dok kat umah tu sayoq beli kat market..memang pandai sungguh otak depa pikiaq na....kakakakakaka

    ReplyDelete
  10. kah kah, tanam bagi kat org pun dpt hasil juga..tapi hasil tk nmpak.Pahala banyak tu.tak pa cheq tolong tengok dan tlg makan..Habaq kat babap cheq tu aunty kata try tanam sepokok, rambutan ke.sebab rambutan rendah ja..best tau masa masak tu brimpun family makan fresh from pokok..

    ReplyDelete
  11. ops..typo..bukan babap..tapi bapak la..muahahahaha

    pokok durian adalah 2-3 pokok dia tanam..tapi baru anak..mau lagi 10-20 thn kot nak berbuah..nangka madu ada..

    tapi paling banyak buah adalah jambu ayaq...
    lain2 pokok pun ada tapi cheq kurang periksa...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. la...kah kah, aunty ingat u call panggilan manja babap..lwak gelak tergolek2....la ni durian tk ambik masa lama macam benih dulu2..7,8 tahun dh brbuah.
      ngka madu sedap gila tau..tak berayaq mcm ngka jnis lama.and more juicy.jmbu ayaq best apa.bleh mkn dgn gram blacan utara .cheq kena check la pkok apa ada..nanti dpt anak cheq nak habaq pokok apa pun tk tau.pi tnya babap cheq tu.( da lekat dah panggilan babap he he ).

      Delete
  12. Hi gorgeous IM, waawww I sukaaaa sangat sangat your entry this. The bunga2 semua cantik and blooms are colourful and beautiful. But I love the roses, my fav flower of course hehe... Your orchids so green and healthy. Looks like you've been looking after it well. Tak nampak pun neglected. But yang best are the rambutans tapi yang paling best of the best, of course lah the durians!!! Why? Cos you tanam sendiri di kawasan sendiri and you can look at it anytime. What could be more perfect!! hehehe..

    Have fun dear friend, enjoy your garden..
    Ehemm... nak durian skit boleh.? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak durian, ome over to my place..nanti boleh makan sama2.he he.actually kawasan tak luas, maklum kawasan perumahan, tapi we did not waste anything..ada ruang tanam la pokok2 sikit, so the area jadi cosy, sejuk..and bila petang boleh duduk2. I buat goreng pisang ke,and makan ramai2 duduk bawah pokok buluh tepi kolam..best kan?

      Delete
  13. Replies
    1. becos the roses tengah merajuk bunga tinggal sikit, i tak ambik la..but sure will not dissapoint u my dear friend, I akan ambik bagi u tengok nanti,just wait ok?

      Delete
  14. Hi IndaMarya, best ya ada bunga, ada buah-buahan in your house compound. I love the flowers in the 1st pictures.

    Last time I stay with my in laws too we planted all kind of fruits including durian too, vegetables and flowers. So weekend memang shiok do gardening and picnic. But penat juga sapu daun2x. :)
    When 1st BIL kahwin came and stay there, we moved out cos no corporation when come to do housework.

    Now stay apartment, limited space to taman bunga. :(

    Have a nice week ahead,regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear friend Amelia, memang sakit hati kalau kerja rumah tak di kongsi, msti letih kan?
      tak pa u n still grow flowers walaupun tinggal di apartment, just cari pasu bunga yg sesuai for limited space..pokok apa pun cantik..nanti yr apartment akan nampak cantik kan?
      balik kerja rasa lega bila tengok kawasan rumah penoh bnga, and green too.rasa macam duduk dlm taman..nanti boleh la nyanyi2 macam dlm cerita melayu lama..he he.
      Have a gd day my friend..

      Delete
  15. Banyaknya buah durian...teringat kak Zai masa kat kampong...belakang rumah ada beberapa pokok. Bila berbuah banyak sekali buahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear, memang best ada durian belakang dapor, yg best masa dengar dia luruh..buuup. maka berlari2 la pi ambik.bukan mkn sgt pun , syok ambik ja..then ptg buat jemput2 jamu jiran2..

      Delete
  16. seronoknya durian kat belakang dapur je, nanti belen2 buleh wat tempoyak ;)

    ReplyDelete