Monday, 30 July 2012

Kes teruk punya...

 

     I was at the night market. Masa tu it was near the Kangar Market. I was looking for nasi kandar, to fulfill permintaan Faten yang memang suka nasi kandar masa tu.When she was quite small. Now not so anymore.

     Orang ramai sungguh, maklum baru gaji. I kena beratur panjang. Punya la lama tunggu. In front of me was a lady in white uniform, looked like a nurse. Then ,I dah dekat dah dengan periuk2 kari mamak tu. Second in the line after the nurse.

    Suddenly out of the blues a lady appeared, dengan rambut kusut masai, quite a fat lady, sweating all over, she confronted the nurse and said at the top of her voice.
    "Ooo, ni rupanya hang na.Pompuan tak guna,..ambik laki orang. awat tak dak $#@&^* hang nak buat laki, selain dari laki aku."

     I stepped backwards. "ni kes bermadu ni " I thought.
     Everybody looked on, semua macam enjoying a little bit of entertainment there, to kill the time beratur panjang.

     The nurse looked baffled.
     "Hei silap orang kut, saya tak pernah ambik laki sapa."

     The fat lady came nearer. Then with all her effort she gave a big punch on the nurse's back.
     Gedebap ! !
     I watched with fright, it must be painful looking at her big hands..Kesiannya kat nurse tu.
     The nurse shouted back. "oi gila ka, sapa ambik laki hang ? , senang2 tumbuk orang."

      "Dah ambik laki aku, anak aku pun hang nak ambik.bagi balik anak aku .bagi balikkkkkkkk ! "
      Sambil kaki menunjal2 tanah dan tangan menarik2 rambut sendiri.

     Siapa pun tak berani tolong.A few men , (must be pondan) sebab tak tolong push the fat lady aside.They only looked on with interest.

     Then the towkey nasi kandar baru dongak kepala tengok apa jadi.Dia baru realized ada orang gaduh depan periuk gulai dia .ish ish

       He shouted to the fat lady, " Pi pi.jangan kacau sini ! ! "
       I think he knew her.When the lady refused to move he shouted again " PI ! !"

       She left the place sambil mulut masih bercakap." Tak malu ambik laki orang.Pompuan $%#@&...

       Mamak nasi kandar said, " pompuan tu bukan betul," sambil tunjuk sign ."Gila ! " Tiap tiap hari dok merambu sini. Kacau orang.. "

      I pitied the nurse, she turned to me and said " Malang sungguh saya petang ni, tak pasai2 kena tumbuk dengan orang gila ."
     
       A few days later I was in the car in front of the post office ,waiting for a friend, cermin tingkap terbuka pulak.
      Suddenly I saw her coming towards me. kelam kabut tutup cermin tingkap tak sempat tutup habis.Nasib baik sempat kunci pintu kereta..
      She tried hard to open it in vain.

      " O0 hang ingat hang lawa sangat kut, tengok cermin tu, aku lagi lawa dari hang.Pompuan tak malu ambik laki orang "
      Passes by semua tengok. But I think they knew, she was crazy. Failed in her attempt to touch me, she went away sambil maki2.
      "Ingat dia lawa, cih, tak guna , $#%&@ punya pompuan..."

       Kesian dia. Dont know what she has been tru, it must be so unbearably painful that she turned crazy.....

       I told my friends at school.
       "sapa la laki dia tu na ? " one said.
       "Ish , awat tak cari lain, berlambak lagi laki dalam dunia ni" sorang lagi menyampuk.
       "oi hangpa ingat senang ke, dah tak kerja, tak dak rupa pulak..ingat senang nak cari..? "
       " Patut pi ajaq laki tu, ni dok pi tumbuk orang tak bersalah buat apa."
      
       That morning the staff room became very hot, buka kipas full blast pun tak rasa sejuk.All the men teachers lari keluar.

        " kami tak masuk campur." they said ..
        Someone shouted to the men, " hangpa pun sama ...! !" he he..



       





 

No comments:

Post a Comment