Sunday, 1 July 2012

pak cik peminat Ella..

     

       It was during recess.I heard the  sound of a motorcycle entering  the school compound. A few girls came running to me and said..
     "Teacher , ada orang jual jagung "
     Biasa la di sekolah , so many came to sell things, tambah sekolah kampung. The kampung folks akan datang jual hasil kebun. Memang tak boleh sebenarnya, but they know the time they would come, during recess. So tak la kacau guru mengajar ke, budak belajar ke..
    This thin friendly looking man was a jovial one.  Dia jual jagung and papayas.
    "Ni jagung segaq punya cikgu, Jenis Taiwan, isi banyak , lembut " His face penoh gaya seorang penjual nak ambik hati pembeli.
    "Ni betik ni ? " I asked him.
    "Yang ni saya baru petik pagi ni cikgu.manis.Cuba la rasa sekali.msti nak dua kali"
    I heard some music .He was humming to the tune...
    "Eh ada pasang lagu ke pak cik ?"
    "Ada ada, " muka dia tambah 2 kali ceria.
    Song after song, semua lagu Ella .
    "Oi, pak cik peminat Ella ke ? semua lagu dia ni "
    "Saya ni cikgu dari dulu smpai la ni, takkan tukaq yang lain.Ni la penyanyi pujaan saya "
    "Tudia pak cik minat Ella sungguh na ? penyanyi rock tu."
    And he started telling me all about his favourite singer, her age, her favourite food, where she lives,semua...
    Phuuuh, tak sangka, this is a true fan of Ella.Kalau tengok pada umur dia , he should be humming P. Ramlee's , Ahmad Jais or M Daud Kilau's songs..  tu la bukan semua orang macam kita sangka.
    "Tapi saya kesian kat dia cikgu ."
    "Awat pak cik ? "
    "Sampai la ni, tak dak lagi jodoh dia.Kesian Ella "
    "Tak sampai lagi pak cik.nanti kawin la tu "
    Kesian kat pak cik tu , I bought both betik dan jagung dia. betik tu manis macam senyuman pak ik tu, tapi jagung tu macam lama sikit..tak berapa fresh..
    If only I am still teaching boleh la bagi tau pak cik tu Ella dah nak kawin soon...mesti dia happy kan?
   










No comments:

Post a Comment