Sunday, 24 June 2012

lagi sekali terkejut...! !



         Hai, minggu ni minggu terkejut saja nampaknya..Adoi jantungku, please dont get panic so fast, jagala tuan kamu sama..
         At the surau this morning, I was quite early . There was no lady jemaah yet. I was alone. Masa bagi salam sembahyang sunat, from the corner of my eyes I saw a glimpse of a lady dengan telekung melintas di pintu belakang. I was happy, nanti dia masuk ada la kawan. Lepas habis doa segala.. the lady tak masuk masuk..
        I got up , jantung dah berdetup detap ( dialog P Ramlee ) , tinjau la di luar, no one was insight. All the men were in the front part of the surau...
       Hati bisik2. Mula ingat macam2.You know la.I ni jenis yang sangat penakut.
       Then a neighbour came in..
       " Tadi bukan mai dah.pi mana ? " I asked her.
       "Aih mana ada cikgu, saya ni la baru sampai..Awatnya ? " Muka dia pun serious..then dia gelak..
       "Cikgu jangan buat cerita, saya pun takut juga ni. "
       "Dak aih, saya nampak ada orang perempuan lalu masa sembahyang sunat tadi,  lintas pintu belakang. Tapi sampai la ni tak masuk pun.Dia pi mana ? "

       "Tudia , takkan hantu kut. " She said.
       Pagi ni tak ramai pulak orang perempuan mai jemaah, selalunya ada la dalam 10 ke 12 orang..

       When the subuh prayer began, imam tengah baca Fatihah, I felt somebody stood beside me.
       Yes if you asked how I felt memang tak berapa nak khusyuk dah masa tu, but I pujuk hati, ni orang bukan hantu .

       Habis saja bagi salam, I tengok, rupa2nya another neighbour beside me. 
 
       When I was switching off all the lights sempat juga tanya.
      "Tadi you mai awai kan ? "
      "Ya, masa saya mai, ada sorang saja dalam surau bahagian pompuan ni, Tapi saya tak masuk.Sakit perut.Pi toilet dulu.."
      " Ha, cikgu, bukan hantu tau yang lintas pintu tadi, orang." My other neighbour said.
      The other lady terpinga2..tak tau apa2...."Awat cikgu ? ada hantu ke ..? " Muka dia risau....kami berdua  yang tau cerita gelak berderai.....



.

      

No comments:

Post a Comment