Friday, 23 March 2012

Kesian Pe'ah






          This goat was not the goat that shared the experience decades ago. Gambar hiasan saja..

          The story began when my father bawa balik a goat.Kecik lagi.When I asked him why, he smiled then said..
          " Well, kambing ni Maznah kena tolong bela.."
          "Awat cek pula kena jaga ? "
          "Sebab Maznah kakak sulung, bila besaq sikit,kambing ni kita buat knduri nanti adik nak masuk jawi (berkhatan )."

        Everyday I would tie the goat dekat places yang ada banyak daun2 segar.And I found out goats do not like grass that much, instead they love leaves especially those thorny pokok semalu.Bahasa saya di panggil duri keman.
       Every morning , hari tak sekolah I bawa keluar the goat around 10am.My dad said goats tak suka embun2 tu so bawa keluar lewat sikit.
       Everything went on nicely until one day when I heard my mak said ..
       "Kambing ni dia paling takut air , lintang pukang dia kalau kena air."

        When my mak masak nasi air basuhan beras tu dia simpan, then she added a little salt in it.
      "Nah, pi bagi kambing minum ni, mesti dia suka."

       That particular day I tak sabar tunggu mak masak nasi, nak ambik air beras bagi kambing minum.
I let the goat enjoy his drinks for a minute then I poured the whole basin of the water on the goat's body.Apa lagi it gave a strange sound and ran wildly. Tali pengikat terlepas .I panicked.Lari la sekuat hati hambat kambing tu, tapi lagi jauh dia lari.
       Catching by breath di tepi semak2 tu , I turned back and told my mak the truth what happened. So my siblings pun semua went searching for the goat.
       Suddenly Pak Daud my neighbour came dengan kambing mengekor di belakang.
      "Ni bukan kambing hangpa ka ? jenoh nak tangkap, tali pendek ! "
      My siblings all turned back looking at the budak perempuan muka bersalah yang tak tau nak cakap apa lagi..
      I took good care of the goat after that, I gave it a name. I called it Pe'ah.I spent some time dengan Pe'ah tiap petang balik dari sekolah.in fact boleh dok bersembang dengan binatang tu walaupun dia tak boleh jawab balik.
      When the day came to slaughter the poor thing, it was the worst day for me. I did not touch gulai Pe'ah yang melinang dalam kawah tu..Kesian dia.Sepatutnya I tuang lagi air beras atas dia on the day, so that Pe'ah lari for good and orang tak boleh sembelih dia...sob sob.. 


..



     
      


2 comments:

  1. i don't know that you owned a goat! and I can't imagine you? with a goat? u?

    ReplyDelete
  2. .he he ada lagi kisah kecik2 yg bila pikiaq balik mcm tk pcaya..u will know later.bela sat ja kakak.lpas tu kena smbelih.

    ReplyDelete