Monday, 26 March 2012

Kisah mengaji (Part 2 )..

.

.
       In my last post I told you about Kak Maimun our guru qur'an. Well I have another sweet memory about Kak Maimun and our mengaji gang that I would like to share with you readers .

       Mariyani has a brother Ki about the same age dengan my brother Mazni. So everyday all the four of us would go mengaji at Kak Maimun's house, a small wooden house but always kept very tidy and clean by Kak Maimun and her family.

       Before mengaji it was a routine to recite this doa penerang hati.Semua budak2 pun hafal doa ni..The boys liked to shout this doa and created a rhythm to make it interesting.



              One hot afternoon, everybody was so sleepy. Before we started the doa to begin our mengaji Ki said...
              "Oi, hangpa dengaq aku kata dulu.lepas tu hangpa ikut."
              So he said loud and clear..
              Allahhummaftah allaina hik, mata merah shooot...
          Semua tak tangkap lagi what he said, so he repeated..
          "Apa la hangpa, banyak tu pun tak boleh ingat.dengar ni aku kata sekali lagi.."

              Allahummaftah alaina hik, mata merah shoot...
         
              It sounded so funny.All the boys said together like choral speaking..and true enough, everyone tak jadi mengantuk.semua lively..and the girls gelak sampai berair mata.Lawak gila bila ingat muka Ki dok stressed the word ' hik 'and 'shoot' tu.

              Kak Maimun came out. Everyone quiet.
              "Sapa yang dok kata mata merah shoot tadi tu ? "
              Everyone terkejut.Ingat dia tak dengar.
              "Sapa yang kata mata merah tadi tu ? " she repeated.
              No one answered.
              "Oooh, tak mau mengaku na? , nanti sat".
              She got up and when she returned there was a cane in her hand.

              "Bangkit semua ! ! "
              Everyone stood up.
              "Sua tangan ! "

              Then semua kena..Piap..piap..the rotan hit our small soft palms..
               Mariyani opened her mouth and said.
               " Kak Maimun, kami budak pompuan tak kata pun "
               "Ya kami tak kata pun ,budak laki kata " I said.
               "Tak kira. Tadi bukan main suka hangpa gelak.Buat main doa na.Sua tangan, semua kena"
              Pedihnya kena rotan.Semua mengaji dengan tertib lepas tu.Sambil mata masing2 dok jeling Ki yang tunduk sampai kelantai...
              Many2 years dah berlalu, but this cerita doa penerang hati masih melekat fresh in my memory.
Bila ingat balik mesti tersenyum..disekolah bila ustaz ajar mengaji and budak2 baca doa penerang hati ni, kenangan tu masih singgah di hati, terbayang muka Ki dok rhyme the doa in his own way..dengan yang lain2 gelak keras perut..
              Astaghafirullahalazim....             



..





            

No comments:

Post a Comment